Σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης δημάρχων αποφάσισε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Οι αποφάσεις για ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ και POS

Φλέγοντα ζητήματα των Δήμων

  • Τετάρτη, 15 Ιουνίου, 2016 - 06:20

Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των δημάρχων της χώρας αποφάσισε χθες το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με αντικείμενο τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και ζητήματα και προβλήματα που έχουν προκύψει από την ψήφιση των τελευταίων νόμων.

Μετά από εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε αμέσως μόλις δοθεί προς διαβούλευση το κείμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών – μέχρι το τέλος της εβδομάδας σύμφωνα με το υπουργείο – το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των παρατάξεων να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Κατά τη συζήτηση τονίστηκε ότι ΚΕΔΕ και ΠΕΔ έχουν καταθέσει εγκαίρως συγκεκριμένες προτάσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις στις προτεινόμενες από το υπουργείο Εσωτερικών ρυθμίσεις για σημαντικά λειτουργικά ζητήματα και δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δήμοι και αναμένουν το υπουργείο να τα συμπεριλάβει στο τελικό σχέδιο νόμου.

ΕΝΦΙΑ: Επιπλέον επιβάρυνση των δήμων κατά 10 εκ. ευρώ, επέφεραν οι αλλαγές

Ειδική αναφορά έγινε κατά τη σημερινή συνεδρίαση για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς με τις αλλαγές που επέρχονται μετά την ψήφιση του Ν. 4389/2016, αυξάνεται η επιβάρυνση των δήμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, «η επιπλέον επιβάρυνση των δήμων εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 10 εκ. ευρώ, σε μια εποχή που μόνο αφαιρούνται πόροι από την Αυτοδιοίκηση», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν έχουν αναπληρωθεί οι απώλειες στα έσοδα των δήμων από την κατάργηση του φόρου Ζύθου περασμένο καλοκαίρι, την κατάργηση του 15% των πετρελαιοειδών που κατανέμονταν σε 15 δήμους, την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών για παραχωρησιούχους, την απώλεια τελών από βοσκοτόπια κ.λπ.

«Πρέπει να σταματήσει η συρρίκνωση των οικονομικών των δήμων και να συλλογιστεί η Πολιτεία τη συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διατήρηση των κοινωνικών δομών των δήμων με τα μειωμένα οικονομικά δεδομένα που διαθέτουν την τελευταία εξαετία», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπλήρωσε:

«Ο ΕΝΦΙΑ, είναι ένας άδικος και άνισος φόρος με τον τρόπο που ήδη διαχειρίζεται από την Πολιτεία. Μπορεί να αναδιαμορφωθεί, να επανασχεδιαστεί και να αποτελέσει ουσιαστικό αναπτυξιακό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

ΔΕΗ: Να συμπεριληφθούν και οι δήμοι στη ρύθμιση για 15% έκπτωση στα τιμολόγια

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συζήτησε και για τη ρύθμιση που αποφάσισε το Δ.Σ. της ΔΕΗ για έκπτωση στα τιμολόγια του ρεύματος κατά 15% για τους συνεπείς καταναλωτές.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, τόνισε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση αυτή και οι δήμοι, εφόσον είναι συνεπείς. Για το θέμα αυτό αλλά και για άλλα ανοικτά ζητήματα που αφορούν στη ΔΕΗ η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει συνάντηση με τη Διοίκηση της Εταιρείας και επειδή δεν έχει οριστεί ακόμη, επανέρχεται με νεώτερο αίτημα.

Να μην πληρώνουν οι δήμοι προμήθεια στις τράπεζες για τη χρήση POS

Επίσης το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, θα προβεί άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες και επαφές έτσι ώστε όταν οι δήμοι χρησιμοποιούν τερματικό αποδοχής καρτών (POS) για συναλλαγές με τους πολίτες να απαλλαγούν από την καταβολή προμήθειας στις τράπεζες.

Τέλος να σημειωθεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση έγινε απολογισμός έργου των Επιτροπών Πολιτικής της ΚΕΔΕ και τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ.