Για συντεταγμένη προσπάθεια υποβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιλά ο Δήμαρχος Μήλου και μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γ. Δαμουλάκης

«Ανατροπή μέσα από την Αυτοδιοίκηση»

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, παραχώρησε ο κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, λιγότερο με την ιδιότητά του ως Δήμαρχος Μήλου και περισσότερο, με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Στο διάστημα μεταξύ 8 και 9 Ιουλίου, η Μήλος φιλοξένησε με επιτυχία το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων, κατά το οποίο δεκάδες αιρετοί, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κ. Γιώργος Πατούλης βρέθηκαν στο νησί, όπου δόθηκε η ευκαιρία οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες, στα θέματα της καλύτερης οργάνωσης των δημοτικών δομών.

Υπέρ των Ευρωπαϊκών μοντέλων Αυτοδιοίκησης

Στο κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου, ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για ανάγκη όρθωσης του αναστήματος της Αυτοδιοίκησης, η οποία χρειάζεται να λάβει ρόλο Διοίκησης, δεδομένου, ότι το κεντρικό κράτος δεν φαίνεται να λειτουργεί.

«Είναι μεγάλη τύχη της Αυτοδιοίκησης αυτή την περίοδο να ηγείται της ΚΕΔΕ ο κ. Πατούλης, με τον συνδυασμό του οποίου έχω εκλεγεί και εγώ. Είμαστε συνεργάτες με επικοινωνία σε καθημερινή βάση, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της πατρίδας μας, ωστόσο εγώ, ασχολούμαι περισσότερο με το κομμάτι των νησιών, καθώς προέρχομαι από δω και καταλαβαίνω απόλυτα και καλύτερα απ’ όλους τα προβλήματα των νησιωτικών Δήμων», σημείωσε ο κ. Δαμουλάκης.

Παράλληλα, επεσήμανε την απομακρυσμένη άσκηση εξουσίας από την κεντρική διοίκηση, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «βρίσκεται μακριά και ποτέ δεν φαίνεται να νομοθετεί με γνώμονα να βοηθήσει τον πολίτη». Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Δαμουλάκη, «εμείς λοιπόν, επειδή είμαστε κάθε μέρα δίπλα στον πολίτη, βλέπουμε τι γίνεται. Δεν πάει άλλο. Πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφόσον λειτουργεί ομαλά, να είναι όντως αυτοδιοικούμενη και εν τέλει να γίνει Διοίκηση, προκειμένου να μπορέσει να λύσει τα προβλήματα», ενώ υποστήριξε ότι στηρίζει το πετυχημένο μοντέλο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες στηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας τους στην ΤΑ και που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη χώρα μας, «εφόσον η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη - όχι μόνο να ανήκει για να πληρώνει τα χρέη της - θα μπορούσε να είναι αυτό το οποίο θα έλυνε πάρα πολλά προβλήματα, που σήμερα αντιμετωπίζουμε».

Ο Δήμαρχος Μήλου τέθηκε υπέρ της άποψης του προέδρου της ΚΕΔΕ, για γιγάντωση του ρόλου της ΤΑ στη διοίκηση της χώρας, ενώ, όπως τόνισε «ο συνδυασμός, με τον οποίο έχω εκλεγεί στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, του Γ. Πατούλη, λέγεται “Ανατροπή για την Αυτοδιοίκηση”. Έχει φτάσει η ώρα, λοιπόν, να γίνει ανατροπή απ’ την Αυτοδιοίκηση».

«Οι κεντρικές εξουσίες φοβούνται την ΤΑ»

Για συντονισμένες προσπάθειες αποδυνάμωσης της Αυτοδιοίκησης έκανε λόγο ο αντιπρόσωπος των Κυκλάδων στο μεγαλύτερο συλλογικό όργανο των Δήμων.

«Ο Καλλικράτης, που έδινε περαιτέρω αρμοδιότητες στους Δήμους, λέει ότι πρέπει να δίνονται και οι αντίστοιχοι πόροι», σημείωσε ο κ. Δαμουλάκης. «Είμαι Δήμαρχος από 1η Ιανουαρίου του 2011» ανέφερε και όπως επιβεβαίωσε, «κάθε χρόνο οι πόροι της Αυτοδιοίκησης μειώνονται».

«Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτείται με το 8,5% του ΑΕΠ. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε στο 1,5% και προσπάθεια του ΔΣ της ΚΕΔΕ, αποτελεί η επίτευξη αυτού του 8,5%, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας», εξήγησε, ενώ υποστήριξε, πως «οι κεντρικές εξουσίες οποιουδήποτε πολιτικού χώρου φοβούνται τόσο πολύ την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θέλουν να βρίσκουν τερτίπια, προκειμένου να την κηδεμονεύουν. Δεν γίνεται. Υπάρχει άρθρο του Συντάγματος, υπ’ αριθμόν 102, ακριβώς μετά το άρθρο για τη νησιωτικότητα, το οποίο ορίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη και χρηματοδοτούμενη για συγκεκριμένους σκοπούς».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «δεν μπορώ να φανταστώ, ότι κάποιος ο οποίος φτάνει και γίνεται υπουργός, δεν μπορεί να καταλάβει τον νευραλγικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Καταλαβαίνω όμως, ότι οι εντολές, τις οποίες έχει, ή ακόμη κι αν είναι αυτό που προσωπικά εκείνος θέλει, δεν βαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, διότι φοβάται. Ψάχνουν, λοιπόν, να βρουν χίλιους τρόπους να αποδεκατίσουν το θεσμό αυτό».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία έδωσε ο κ. Δαμουλάκης, ήταν αυτά της επέμβασης του κεντρικού κράτους στη διαχείριση των εσωτερικών υποθέσεων των δήμων, την επερχόμενη μείωση των αντιμισθιών των αντιδημάρχων, που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του Υπ. Εσωτερικών για την αναδιάρθρωση της Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και στον τρόπο που στο ίδιο νομοσχέδιο εισηγείται ο έλεγχος του Δημάρχου.

Σχετικά με τις αντιμισθίες των αντιδημάρχων, σχολίασε, ότι «η αντιμισθία τους θα πάει στο 25% της αντιμισθίας του Δημάρχου. Αυτό σημαίνει, ότι ο Αντιδήμαρχος θα παίρνει λιγότερα από το επίδομα ευθύνης – προσέξτε, επίδομα – του Διευθυντή Οικονομικών ή Τεχνικών Υπηρεσιών ενός Δήμου. Αυτό αποτρέπει τους άξιους και ικανούς, οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν, παράλληλα με τη δουλειά τους, διότι ένας αντιδήμαρχος έχει πολύ περισσότερη δουλειά από ένα Δήμαρχο, σε πρακτικό επίπεδο – ο Δήμαρχος έχει πολλές φορές να εκπροσωπήσει το Δήμο και εκτός, στις συναντήσεις με τα Υπουργεία ή άλλες υποχρεώσεις – με ένα και μοναδικό σκοπό. Να έρθει το Υπουργείο και να πει, ότι η ΤΑ ενδιαφέρεται μόνο για τα οικονομικά των αιρετών, δηλαδή να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη», υπογραμμίζοντας, ότι επιχειρείται η δημιουργία κομματικών ψηφοδελτίων στους Δήμους, προκειμένου να ασκείται περισσότερος έλεγχος στην ΤΑ.

Σε ό,τι αφορά δε την συγκέντρωση των υπηρεσιών και την κατάργηση τμημάτων δημοσίων υπηρεσιών από τα νησιά, ο κ. Δαμουλάκης επανέλαβε τρις, πως «μας κοροϊδεύουν», φέρνοντας ως παράδειγμα το υποκατάστημα ΔΟΥ Μήλου, το οποίο έκλεισε φέρνοντας θύελλα αντιδράσεων, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, τη μετέπειτα κατάργηση του υποκαταστήματος ΙΚΑ και την υποβάθμιση σε Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παρά τις προσπάθειες του Δήμου, για την εξεύρεση κτιρίου, καθώς αυτή την αιτιολογία προέβαλλε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ως προς την ανάγκη υποβάθμισης του υποκαταστήματος, καθώς δεν υπήρχαν χρήματα για την συντήρησή του. «Τώρα ένα χρόνο ακόμη πληρώνουν, όχι για υποκατάστημα, αλλά για Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Άρα δεν τους ενδιέφερε το οικονομικό. Τους ενδιέφερε να αποδυναμώσουν τα νησιά».

Καταλήγοντας, ο κ. Δαμουλάκης τόνισε, ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να εξευτελίσει και να υποβαθμίσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτρα αυτή του α’ βαθμού την οποία υπηρετούμε. Αυτή που είναι το κέντρο της δημοκρατίας, που είναι καθημερινά δίπλα στον πολίτη, δίνει αγώνα γι’ αυτόν και όλοι βρίσκονται απέναντί της. Όλοι μαζί, ενωμένοι, συστρατευμένοι, με κοινό σχέδιο και πρόγραμμα μέσα από τα συλλογικά μας όργανα, την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και την ΚΕΔΕ, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, προκειμένου να φέρουμε ανατροπή, μέσα από την Αυτοδιοίκηση».

Ετικέτες: