Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας εκδίδει στους Δήμους το ΙΚΑ, ώστε να «ξεμπλοκάρει» η είσπραξη των επιχορηγήσεων για έργα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους

«Απαράδεκτη καθυστέρηση»

Ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα των ΟΤΑ και της ΚΕΔΕ, για την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας στους Δήμους από το ΙΚΑ, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα είσπραξης επιχορηγήσεων, τόσο από εθνικούς πόρους, όσο και από συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μετά από αλλεπάλληλες παραστάσεις διαμαρτυρίας της ΚΕΔΕ προς τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά και εξώδικες δηλώσεις προς το Διοικητή του ΙΚΑ, δόθηκε λύση σε ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί πολλούς δήμους της χώρας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, καθώς το ΙΚΑ με εγκύκλιο που εξέδωσε και απευθύνεται προς όλα τα υποκαταστήματά του, δίνει ασφαλιστική ενημερότητα στους δήμους, έτσι ώστε να εισπράξουν επιχορηγήσεις από Εθνικούς Πόρους και συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Κίνδυνος απένταξης έργων και επιβάρυνσης των ΟΤΑ

Ειδικότερα, στην εγκύκλιό του το ΙΚΑ, υπογραμμίζει ότι οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν οι Δήμοι από Εθνικούς Πόρους, ή συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίτευξη κοινωφελούς σκοπού, δεν κατάσχονται και δεν συμψηφίζονται. Για την είσπραξη των επιχορηγήσεων αυτών, το ΙΚΑ θα δίνει αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, «κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί έκδοσης βεβαίωσης μη οφειλής από τις δημόσιες οικονομικές Υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, με επιστολή του προς όλους τους δημάρχους της χώρας υπογραμμίζει ότι με τις δυναμικές παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ, τόσο προς την πολιτική ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όσο και προς τον Διοικητή του ΙΚΑ, επετεύχθη η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.

Ειδικότερα ο Γ. Πατούλης αναφέρει:

«Είναι γνωστοί σε όλους σας οι αγώνες που έκανα τους τελευταίους μήνες με αλλεπάλληλες παραστάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς αλλά και αντίστοιχες εξώδικες δηλώσεις μετά διαμαρτυρίας προς τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Καλαματιανό Διονύσιο ο οποίος καθυστερούσε να δώσει εντολή υλοποίησης της διάταξης του άρθρου πέμπτου του Ν.4380/2016 η οποία ήταν εφαρμοστέα από της δημοσιεύσεως του Νόμου την 15/4/2016 για παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας κατά παρέκκλιση από το ΙΚΑ προς τους Δήμους και τις Δημοτικές επιχειρήσεις στις περιπτώσεις που οι φορείς αυτοί εκτελούν έργα από επιχορηγήσεις από εθνικούς πόρους ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και επίσης οι ανωτέρω επιχορηγήσεις δεν κατάσχονται και δεν συμψηφίζονται.

Σαν αποτέλεσμα της απαράδεκτης αυτής καθυστέρησης ήταν ότι οι Δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα δεν μπορούσαν να εισπράξουν τις ως άνω χρηματοδοτήσεις με αποτέλεσμα λόγω της καθυστέρησης, οι ανάδοχοι των έργων να απειλούν με διάλυση των συμβάσεων και κίνδυνο απένταξης των έργων ή στην καλύτερη περίπτωση την οικονομική επιβάρυνση των Δήμων καθ’ όσον αφορά το κόστος των έργων.

Εν τέλει μετά την αποστολή αυστηρών εξωδίκων προειδοποιήσεων και με την παρέμβαση του αρμοδίου Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου και του Υφυπουργού, κ. Τάσου Πετρόπουλου, το ΙΚΑ εδέησε να εκδώσει την σχετική εγκύκλιο την οποία σας διαβιβάζουμε άμεσα προκειμένου να προβείτε στις δέουσες ενέργειες και να λάβετε την πολυπόθητη κατά παρέκκλιση ασφαλιστική ενημερότητα από το ΙΚΑ.

Κύριοι Συνάδελφοι,

Πετύχαμε την έκδοση της εγκυκλίου χάρη στις έντονες αγωνιστικές μας προσπάθειες των οποίων θεωρούμε ότι πρέπει να είστε κοινωνοί αφού σας αφορούν άμεσα».

Υπό προϋποθέσεις η έκδοση ΒΑΕ

Αναλυτικά, στην εγκύκλιο, την οποία υπογράφει η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Ασφαλιστικών Υπηρεσιών, κ. Ιωάννα Γάτη – Σπυροπούλου, στους εργοδότες, ήτοι Δήμους, Περιφέρειες και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών, επιχειρήσεις του άρθρου 252 του ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), όπως ισχύει καθώς και τις επιχειρήσεις των Περιφερειών του άρθρου 194 του ν. 3852/2010, για την είσπραξη των επιχορηγήσεων (από εθνικούς πόρους ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίτευξη κοινωφελούς σκοπού) θα χορηγείται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί έκδοσης Βεβαίωσης Ασφαλιστικής Ενημερότητας (ΒΑΕ), χειρόγραφη ενημερότητα, χωρίς να εξετάζονται τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές (που ενδέχεται να προέρχονται από μη ληφθείσες επιχορηγήσεις) και μόνο για την είσπραξη της επιχορήγησης προς την Υπηρεσία επιχορήγησης.

Κατά συνέπεια, στις επιχειρήσεις – φορείς του Δημόσιου Τομέα, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων περί έκδοσης Β.Α.Ε., (σχετ, Εγκ. 97/2011) θα χορηγείται με τη χειρόγραφη διαδικασία Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας κατά τα γνωστά, χωρίς να εξετάζονται τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές που προκύπτουν και οφείλονται από μη ληφθείσες επιχορηγήσεις από την αρμόδια Υπηρεσία επιχορήγησης, για όλο το χρονικό διάστημα που είναι απαιτητές οι οφειλόμενες εισφορές και εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις.

Για τη διαπίστωση ή μη της υποχρέωσης καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, που προκύπτουν από την ασφαλιστική τακτοποίηση απασχολουμένων των φορέων ή επιχειρήσεων που εμπίπτουν στις ανωτέρω διατάξεις, για την υλοποίηση προγραμμάτων για την επίτευξη κοινωφελούς σκοπού, εφόσον αυτές (εισφορές) εξοφλούνται από επιχορηγήσεις που λαμβάνουν από εθνικούς πόρους ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει η αρμόδια Υπηρεσία χρηματοδότησης να επιβεβαιώνει τη ληφθείσα ή ελλείπουσα επιχορήγηση και την περίοδο που αφορά.

Σημειώνεται, ότι σε περιπτώσεις τμηματικής απόδοσης της επιχορήγησης, θα πρέπει να επιβεβαιώνεται η περίοδος αναφοράς, το ποσό του τιμήματος και η ημερομηνία καταβολής της επιχορήγησης, ώστε να τύχουν εφαρμογής όσα παραθέσαμε για την κατά παρέκκλιση χορήγηση Β.Α.Ε. σε φορείς που εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής των κοινοποιούμενων διατάξεων.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων και κατ’ εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων, Β.Α.Ε χορηγείται στους Δήμους και στις Περιφέρειες, για την είσπραξη των επιχορηγήσεων, εξυπακούεται ότι στην περίπτωση που έχουν χαρακτηριστεί με σχέση εργοδότη (συνυπεύθυνοι κ.λ.π.) με Αριθμό Μητρώου Εργοδότη των αναφερόμενων επιχειρήσεων στις εν λόγω διατάξεις για την χορήγηση της Β.Α.Ε θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι προϋποθέσεις χορήγησης κατ εφαρμογή των διατάξεων του 3 άρθρου πέμπτου ν.4380/2016 για τις επιχειρήσεις αυτές, ώστε να χορηγείται η Β.Α.Ε. ενώ στις επιχειρήσεις αυτών όπως ανωτέρω περιγράφεται (τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών, οι επιχειρήσεις του άρθρου 252 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπως ισχύει και οι επιχειρήσεις Περιφερειών του άρθρου 194 του ν. 3852/2010) χορηγείται Β.Α.Ε για κάθε χρήση, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις όπως παραπάνω περιγράφονται.

Ετικέτες: