Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017

  • Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2016 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 4 Οκτ. 2016 - 22:00

Υψηλότερο του στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται για το 2017, το οποίο θα φτάσει το 1,80%, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο δείχνει πως η οικονομία και για το επόμενο έτος θα κινηθεί σύμφωνα με τα μνημονιακά δεδομένα.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε προς συζήτηση, από τον υπουργό Οικονομικών, στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με την σημείωση ότι το επόμενο έτος θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς  ρυθμούς  μεγέθυνσης, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα.

Για το 2017 προβλέπεται ένα ευνοϊκότερο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο επιτρέπει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας και αφήνει περιθώρια για την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών. 

Σε ότι αφορά στο αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα επιτρέπει την ενσωμάτωση δύο κρίσιμων πολιτικών, που αφορούν τόσο την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) συνολικού ύψους 760 εκ. ευρώ και την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 250 εκ. ευρώ.

Για πρώτη φορά από το 2012 θα υπάρξει θετικός ρυθμός πληθωρισμού 0,6% και περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 20,4% του εργατικού δυναμικού.

Καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις το 2017 αναμένεται ότι θα διαδραματίσει η εξέλιξη των διαβουλεύσεων για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, καθώς αποτελεί κρίσιμο βήμα για την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και αξιοπιστία της οικονομίας.

Στο προσχέδιο σημειώνεται πως για την ασφαλή μετάβαση σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και μεσοπρόθεσμα, η στρατηγική που πρέπει να εφαρμοστεί είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα στήριξης, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η συνέχιση των διαβουλεύσεων για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η παγίωση της βελτίωσης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής συνοχής.

Προβλέψεις για το 2017

Βασική προτεραιότητα της δημοσιονομικής στρατηγικής για το 2017 είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και των βιώσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης με την εδραίωση του κλίματος εμπιστοσύνης για μακροπρόθεσμες επενδύσεις με έμφαση παράλληλα στην κοινωνική συνοχή.

Η νέα δημοσιονομική προσαρμογή, όπως συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, προβλέπει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75%, σημαντικά χαμηλότερο από αυτόν που είχε τεθείς το προηγούμενο πρόγραμμα, απελευθερώνοντας έτσι χώρο για την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, δίδοντας παράλληλα έμφαση στην ενίσχυση των κοινωνικών στόχων για τη σταδιακή αποκατάσταση των κοινωνικών ανισορροπιών.

Για το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα, με την μεθοδολογία της ΣΔΧ, της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 3.330 εκ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας αύξηση έναντι του στόχου κατά 139 εκ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 48.289 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,3% περίπου, έναντι των εκτιμήσεων για το 2016.

Οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 20.356 εκ. ευρώ, μειωμένοι σε σχέση με το 2016 κατά το ποσό των εισφορών των εργαζομένων στο Δημόσιο, εκτιμώμενου ύψους 664 εκ. ευρώ, που πλέον αποτελεί πόρο του ΕΦΚΑ.

Οι έμμεσοι φόροι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο ποσό των 26.268 εκ. ευρώ και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπονται στα 437 εκ. ευρώ.

Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα

Διαμορφωθούν στα 49.142 εκ. ευρώ, μειωμένες κατά 1.332 εκ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το 2016.

Το ύψος των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να ανέλθει στα 6.750 εκ. ευρώ, τα οποία κατανέμονται

Σε 5.750 εκ. ευρώ για έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους της Ε.Ε. και σε 1.000 εκ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Η αναπτυξιακή πολιτική προωθείται με την εντατικοποίηση των ενεργειών για το κλείσιμο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, με την συμμετοχή όλων των έργων στην τελική έκθεση ολοκλήρωσης των προγραμμάτων τον Μάρτιο του 2017, καθώς και με την επίσπευση της υλοποίησης των προγραμμάτων της νέας περιόδου 2014-2020.

Σε ότι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1.452 εκ. ευρώ. Οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό αυξάνονται κατά 5.441 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας οφείλεται στην επιχορήγηση που αναμένεται να λάβει ο ΕΦΚΑ από τον τακτικό προϋπολογισμό για την καταβολή των συντάξεων του Δημοσίου.

Στο σκέλος των εξόδων αναμένεται αύξηση της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις κατά 6.444 εκ. ευρώ, ενώ αντίθετα αναμένεται μείωση κατά 152 εκ. ευρώ της δαπάνης για τις επικουρικές συντάξεις και τέλος μειωμένη κατά 434 εκ. ευρώ αναμένεται να είναι και η δαπάνη για το ΕΚΑΣ στο πλαίσιο της σταδιακής περικοπής του επιδόματος μέχρι το τέλος του 2019.

Για το 2017 η πρόβλεψη για τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ υπολείπεται κατά 234 εκ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2016, λόγω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης κατά 200 εκ. ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ στο τέλος του 2017 αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα, σε δημοσιονομική βάση, ύψους 333 εκ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός των δημοσίων νοσοκομείων και του ΠΕΔΥ στο σκέλος των εσόδων κινείται περίπου στο ίδιο ύψος με το 2016, ωστόσο στο σκέλος των εξόδων η πρόβλεψη υψηλότερων πληρωμών αποσκοπεί στην εκκαθάριση σημαντικού ύψους απλήρωτων υποχρεώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών.

Για το οικονομικό έτος 2017 το υπουργείο Υγείας αναμένεται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων για την πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα της ψυχικής υγείας, για την εγκαθίδρυση και λειτουργία κεντρικοποιημένου συστήματος προμηθειών που θα αναφέρεται στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ.