Τα πρόσωπα που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός

  • Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, 2016 - 23:30
  • /   Eνημέρωση: 7 Νοε. 2016 - 18:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Τα νέα πρόσωπα, οι ηχηρές αποχωρήσεις, η διατήρηση ισορροπιών και η ηλικιακή ανανέωση είναι τα χαρακτηριστικά του κυβερνητικού ανασχηματισμού, με τον πρωθυπουργό να επιθυμεί να προχωρήσει η άμεσα η διευθέτηση των μεγάλων θεμάτων που αφορούν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ένα από τα κύρια στοιχεία του κυβερνητικού ανασχηματισμού είναι τόσο η ηλικιακή ανανέωση που προσδόθηκε στην κυβερνητική σύνθεση όσο και η μη ακραιφνής αριστερή πολιτική προσέγγιση, με την επιλογή, από την μία, πλέον διαλλακτικών στελεχών και ενίσχυση, από την άλλη, του κυβερνητικού εταίρου, ο οποίος αύξησε κατά 2 άτομα την συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Η νέα 48μελής κυβέρνηση, η οποία είναι διευρυμένη κατά 3 άτομα έναντι της προηγούμενης, αριθμεί εκτός του αντιπροέδρου, 21 υπουργούς, 12 αναπληρωτές υπουργούς και 14 υφυπουργούς.

Ξεκάθαρη ήταν η πρωθυπουργική πρόθεση για διατήρηση ισορροπιών, κυρίως με την πλευρά της εκκλησίας, από την οποία, όπως με την απομάκρυνση Φίλη γίνεται αντιληπτό, σαφώς ασκήθηκε πίεση, γεγονός που ικανοποίησε και την πλευρά του Π. Καμμένου, ο οποίος ζητούσε την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας.

Κατά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, τους 10 εξ αυτών όρκισε ο μητροπολίτης Μεθώνης, Κλήμης, ενώ οι 22 έδωσαν πολιτικό όρκο.

Τα νέα πρόσωπα και οι αναβαθμίσεις

Η μεγάλη έκπληξη του ανασχηματισμού ήταν η υπουργοποίηση της 31χρονης Έφη Αχτσιόγλου, μέχρι πρότινος συμβούλου του Γιώργου Κατρούγκαλο, η οποία τον διαδέχεται στο υπουργείο Εργασίας, στερώντας την υπουργική αναβάθμιση από πολιτικά στελέχη όπως η Θεανώ Φωτίου.

Περιορισμένη παραμένει η παρουσία γυναικών στην κυβέρνηση, όπου πλην της προαναφερόμενης, παραμένουν στα χαρτοφυλάκια του οι Ουρανία Αντωνοπούλου και Θεανώ Φωτίου, καθιστώντας το υπουργείο Εργασίας, κατά κύριο λόγο γυναικεία υπόθεση.

Θετική έκπληξη αποτέλεσε η υπουργοποίηση της Λυδίας Κονιόρδου, στην οποία ανατέθηκε το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ σημαντική κρίνεται μεταβολή του ρόλου της μέχρι πρότινος εκπροσώπου Τύπου, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία αναλαμβάνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Αναλόγως αναβαθμίστηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία, μετά την αυτονόμηση του υπουργείου της, θα ασκεί πλέον καθήκοντα υπουργού.

Εκτός των προαναφερόμενων, νέα πρόσωπα στη κυβέρνηση είναι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, του ινστιτούτου Levy, που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Κώστας Γαβρόγλου, στο υπουργείο Παιδείας, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Δωδεκανήσιος Νεκτάριος Σαντορινίος, ως υφυπουργός Ναυτιλίας, ενώ από τους ΑΝ.ΕΛ. υπουργοποιούνται ο Κώστας Ζουράρις, ως υφυπουργός Παιδείας και ο Βασίλης Κόκκαλης ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αυτό που κατά κύριο λόγο ενισχύθηκε στο νέο κυβερνητικό σχήμα ήταν η διεύρυνση με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, τα οποία φτάνουν τους 15, όπως συμβαίνει στα υπουργεία Οικονομίας και Πολιτισμού, ενώ διατήρησαν υπουργικούς θώκους και άτομα που έλκουν την πολιτική τους καταγωγή από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χρήστος Σπίρτζης.

Ενισχυμένος, καθώς η μετακίνηση του από το υπουργείο Ενέργειας στο υπουργείο Εσωτερικών συνιστά αναβάθμιση, εμφανίζεται και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος παρά του ότι ανήκει στα πιο αδιάλλακτα αριστερά στελέχη, θα κληθεί να διαχειριστεί έναν τομέα στον οποίο απαιτούνται υποχωρήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά στην πιθανολογούμενη νέα περικοπή πόρων από την αυτοδιοίκηση.

Τα πρόσωπα που μένουν εκτός κυβέρνηση είναι ο Θοδωρής Δρίτσας, λόγω της εκφρασμένης του αντίθεσης στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, οι προερχόμενοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη και Μάρκος Μπόλαρης, όπως και οι Τρύφων Αλεξιάδης, Αριστείδης Μπαλτάς, Σία Αναγνωστοπούλου, Δημήτρης Μάρδας, Νίκος Παρασκευόπουλος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Μία δύσκολη διαχείριση, κατόπιν του οριακού σημείου της σχέσης της κυβέρνησης με τους δικαστές, καλείται να αναλάβει ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίο μεταπηδά από το υπουργείο Αθλητισμού στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού προς τον Νίκο Παππά είναι εμφανής, ειδικά κατόπιν της επικοινωνιακής σκόνης σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς διαχωρίζεται σε αυτόνομο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ότι αφορά στα Μέσα Ενημέρωσης, το οποίο και αναλαμβάνει.

Η σύνθεση της κυβέρνησης

Πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος

Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Παναγιώτης Σκουρλέτης

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη: Νικόλαος Τόσκας

Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Υπουργός: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Αναπληρωτής Υπουργός: Αλέξανδρος Χαρίτσης

Υφυπουργός: Στέργιος Πιτσιόρλας

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Υπουργός: Νικόλαος Παππάς

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Παναγιώτης Καμμένος

Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Βίτσας

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Κωνσταντίνος Γαβρόγλου

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα: Κωνσταντίνος Φωτάκης

Υφυπουργός: Δημήτριος Μπαξεβανάκης

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Ζουράρις

Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Έφη Αχτσιόγλου

Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ουρανία Αντωνοπούλου

Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη: Θεανώ Φωτίου

Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Αναστάσιος Πετρόπουλος

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Νικόλαος Κοτζιάς

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Γεώργιος Κατρούγκαλος

Υφυπουργός: Ιωάννης Αμανατίδης

Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό: Τέρενς Σπένσερ Κουίκ

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Σταύρος Κοντονής

Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος  Παπαγγελόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναπληρωτής Υπουργός: Γεώργιος Χουλιαράκης

Υφυπουργός: Κατερίνα Παπανάτσιου

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός Ανδρέας Ξανθός

Αναπληρωτής Υπουργός: Παύλος Πολάκης

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Υπουργός: Όλγα Γεροβασίλη

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός: Λυδία Κονιόρδου

Υφυπουργός Αθλητισμού: Γεώργιος Βασιλειάδης

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης

Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Φάμελος

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης

Υφυπουργός: Νικόλαος Μαυραγάνης

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Υπουργός: Ιωάννης Μουζάλας

Υφυπουργός: Ιωάννης Μπαλάφας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής

Υφυπουργός: Νεκτάριος Σαντορινιός

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Ευάγγελος Αποστόλου

Αναπληρωτής Υπουργός: Ιωάννης Τσιρώνης

Υφυπουργός: Βασίλειος Κόκκαλης

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Έλενα Κουντουρά

Υπουργός Επικρατείας: Αλέξανδρος Φλαμπουράρης

Υπουργός Επικρατείας: Χριστόφορος Βερναρδάκης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Δημήτριος Λιάκος

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δημήτριος Τζανακόπουλος

Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου κυβερνητικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αφού ευχήθηκε σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης «Καλή επιτυχία», του υπενθύμισε πως ο ρόλος τους είναι κρίσιμος, ενώ ως «τομή στη συνέχεια» αναφέρθηκε στον ανασχηματισμό, επισημαίνοντας ότι «Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου για να βγούμε στο ξέφωτο».

Δεν έκρυψε πως μέγα ζητούμενο στην παρούσα φάση αποτελεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επισημαίνοντας όμως «χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και άσκοπες καθυστερήσεις», σημειώνοντας όμως, ότι ειδικά σε ότι αφορά στα εργασιακά θέματα «Όχι στη συντριβή της εργασίας, ναι στην αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος από την εργασία».

Καθώς διαμήνυσε προς τα στελέχη της κυβέρνησης ότι «Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα», ιδιαίτερη σημασία έδωσε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, καθώς όπως είπε «Ο νόμος συνεχίζει να ισχύει στο σύνολό του εκτός από τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ η συγκρότηση του οποίου υπονομεύθηκε από τη ΝΔ» και σημείωσε ότι «Κανείς δε θα συνεχίσει να εκπέμπει ως καταληψίας δημόσιας περιουσίας».

Για την στάση δε των κυβερνητικών στελεχών επεσήμανε ότι «Στο παρελθόν μου έγιναν παράπονα για κλειστές πόρτες- πράγμα αδιανόητο για την κυβέρνησή μας», τονίζοντας με νόημα πως «οι καρέκλες δεν γράφουν το όνομα κανενός».