Ιδιαίτερα ευνοημένοι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι στα νησιά, με την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας

«Κανένα νησί χωρίς υπηρεσίες ΕΦΚΑ»

  • Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, 2017 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 11 Ιαν. 2017 - 20:00

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκίνησε τη λειτουργία του, ήδη από την πρώτη ημέρα του έτους, με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και βουλευτή Δωδεκανήσου, Ν. Σαντορινιού, να μιλά για διευκόλυνση και εύνοια κυρίως για τους νησιώτες συνταξιούχους.

Την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών φορέων σε έναν, «σε αντίθεση με προηγούμενες παρεμβάσεις που ισοδυναμούσαν με κατ’ όνομα συγχωνεύσεις», σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό, για την εξυπηρέτηση όλων των συνταξιούχων, επιχειρεί με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ η κυβέρνηση, με στόχο την καταπολέμηση των «παθογενειών» του παρελθόντος, όπως γραφειοκρατία, πολυνομία, ανεπάρκεια, διακρίσεις και ανισότητες- χρησιμοποιώντας για εργαλεία την θέσπιση ενιαίων, δίκαιων κανόνων για όλους, στη βάση των αρχών της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Απαλλαγή από τις εκτός έδρας μετακινήσεις

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, «μέσω του ΕΦΚΑ, σκοπό έχουμε να προστατευτούν οι ασθενέστεροι και να γίνει πράξη η κοινωνική αλληλεγγύη που χρειάζεται η χώρα μας. Το καινούργιο σύστημα αναβαθμίζει την παροχή υπηρεσιών ποιότητας για τους ασφαλισμένους, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και το υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό».

Ειδικά για τα νησιά, όπως επισημαίνει, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εργασίας και η βούληση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν - ενοποιημένες πια - οι υπάρχουσες δομές εξυπηρέτησης ασφαλισμένων, όπου μέχρι τώρα υπήρχαν και λειτουργούσαν, σαν κέντρα εξυπηρέτησης ΕΦΚΑ. «Η δέσμευση όλων μας είναι ρητή: κανένα νησί, στο οποίο λειτουργούσαν χώροι εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, δε θα μείνει χωρίς υπηρεσίες ΕΦΚΑ».

Σημαντική όμως, σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, είναι η διευκόλυνση που θα παρέχεται στους κατοίκους των νησιών, που μέχρι τώρα δεν είχαν κέντρα εξυπηρέτησης ασφαλιστικών ταμείων και αναγκάζονταν να μετακινούνται, ακόμη και για την πιο απλή διοικητική πράξη.

Με την εισαγωγή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος, οι νησιώτες θα εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά, άμεσα και χωρίς την ανάγκη της εκτός έδρας μετακίνησης. «Με αυτό τον τρόπο οχυρώνουμε τους νησιώτες και τους εξασφαλίζουμε πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες, τις οποίες μέχρι τώρα και για πολλά χρόνια στερούνταν», τονίζει.

Πρώτος βήμα της ενοποιημένης λειτουργίας του συστήματος, είναι η έναρξη, μέσα στον Ιανουάριο, υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότηση, γεγονός που αναβαθμίζει τις υπηρεσίες αλλά και διασφαλίζει την διαφάνεια.

Αναφορικά, τέλος, με την δικαιολογημένη, όπως τη χαρακτηρίζει, ανησυχία των υπαλλήλων για το status quo της εργασίας τους, «στο καθεστώς λειτουργίας του ΕΦΚΑ, κανένας άνθρωπος δε θα χάσει την δουλειά του. Σχετικά, δε, με όσα γράφονται για το πόσοι υπάλληλοι θα παραμείνουν και που, οφείλω να επισημάνω, ότι είναι εντελώς ανώριμη οποιαδήποτε εκτίμηση και χωρίς βάση οποιαδήποτε αναστάτωση προκαλείται στην κοινή γνώμη. Αυτή τη στιγμή, και μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως η ενοποίηση των ταμείων, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο καθεστώς εργασίας των υπαλλήλων, όπως και δεν έχει δοθεί καμία εντολή για μετακίνηση προσωπικού».

Αξίζει να τονιστεί, πως για την ενημέρωση ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία ο τηλεφωνικός αριθμός 1555 και η ιστοσελίδα www.efka.gov.gr,  η οποία θα εμπλουτίζεται σταδιακά, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες, πληροφορίες και αιτήσεις

“Νέα αρχιτεκτονική για την κοινωνική ασφάλιση”

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε, πως ο ΕΦΚΑ είναι αποτέλεσμα «μιας νέας αρχιτεκτονικής για την κοινωνική ασφάλιση με πρώτο στόχο να διασφαλίσουμε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα ενός συστήματος που στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών. Σχεδιάσαμε τα βήματα μας, όχι εν κενώ, αλλά σε μία συγκυρία με συσσωρευμένα αρνητικά χαρακτηριστικά, σε ένα ταλαιπωρημένο από την λεηλασία των αποθεματικών του ασφαλιστικό σύστημα».

Όπως ανέφερε η υπουργός, «υπάρχει μια βαριά κληρονομία πάνω από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που δεν περιορίζεται σε αριθμητικά δεδομένα αλλά περιλαμβάνει μια σειρά από πολιτικές επιλογές που διαμόρφωσαν αυτά τα αρνητικά δεδομένα», στα οποία κεντρικό ρόλο διαδραματίζει το νέο πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.

«Η επίθεση που δέχτηκε το συλλογικό εργατικό δίκαιο στα χρόνια της κρίσης και οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων αφήνει μεγάλες πληγές στα ασφαλιστικά ταμεία. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η οποία παροξύνθηκε μέσα στην κρίση χωρίς προφανώς να αποτελεί δικό της παιδί, υπονομεύει την δυνατότητα της κοινωνικής ασφάλισης να έχει τους απαραίτητους πόρους. Ακριβώς για αυτό το λόγο η μάχη που δίνουμε σήμερα για την επαναφορά των θεσμών του συλλογικού εργατικού δικαίου, για να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, είναι μία μάχη που θα συμβάλει ουσιαστικά και στην στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, ενώ επεσήμανε, ότι παρά το γεγονός, ότι έχει επικρατήσει το προηγούμενο διάστημα η συζήτηση να περιορίζεται στο ζήτημα της αδήλωτης- ανασφάλιστης εργασίας, το σύνολο των στοιχείων, καθώς και η εμπειρία των ελέγχων, «συνηγορεί ότι χρειάζεται μια νέα στρατηγική για την από κοινού αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας», για την οποία «όπλο» θα είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα του ΣΕΠΕ, το οποίο μέσα από μια βάση δεδομένων που συνεχώς θα διευρύνεται από τους ελέγχους «αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο την δυνατότητα ύπαρξης στοχευμένων και άρα αποτελεσματικών ελέγχων», συμβάλλοντας στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την κοινωνική ασφάλιση, πάντα βάσει των λεγομένων της υπουργού.

Σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, που αποτελεί ακόμη ένα πεδίο, που σχετίζεται με την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος, η κ. Αχτσιόγλου έκανε λόγο για μικρά, αλλά σταθερά βήματα, που γίνονται σε αυτό τον τομέα, τα οποία, ωστόσο, δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση πανηγυρισμούς. «Τις επόμενες μέρες θα δοθούν στην δημοσιότητα και τα επίσημα στοιχεία του Εργάνη συνολικά για το 2016 στα οποία αποτυπώνεται αυτή η τάση αφού μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων των τελευταίων 15 χρόνων», ανέφερε.

Κλείνοντας τη δημόσια τοποθέτησή της, αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό φορέα, η υπουργός δήλωσε, ότι «τη μάχη για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και την ύπαρξη ενός δημόσιου καθολικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών το υπουργείο θα τη δίνει καθημερινά. Θα την δώσουμε πρώτα από όλα σεβόμενοι τους κόπους του κόσμου της εργασίας που είδε τα δικαιώματα του να πλήττονται τόσο βάναυσα μέσα στην κρίση. Θα την δώσουμε με σεβασμό στο καθολικό δικαίωμα για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Θα την δώσουμε γνωρίζοντας τις δυσκολίες,  οι οποίες όμως όπως αποδείξαμε και με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης για το έκτακτο βοήθημα δεν είναι ανυπέρβλητες. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας αλλά έχουμε την βούληση και το σχέδιο που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για μια διαφορετική πορεία».  

Ετικέτες: