Δεν θα εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα

Αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου εξοργίζει την Τουρκία

Οργισμένη η αντίδραση της Άγκυρας
  • Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2017 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 27 Ιαν. 2017 - 23:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Η αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που με ελικόπτερο είχαν καταφύγει στην Ελλάδα το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος στην γειτονική χώρα, εξοργίζει την πολιτική της ηγεσία, η οποία «βλέπει» να υπαγορεύθηκε από «πολιτικά κίνητρα».

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατά την Άγκυρα βαρύνονται με την κατηγορία συμμετοχής τους στην απόπειρα του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, δεν πρόκειται να εκδοθούν στην Τουρκία, όπως αποφάσισε ο Άρειος Πάγος.

Έντονες από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης της απόφασης οι αντιδράσεις της γείτονος, καθώς το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης προχώρησε στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των 8 στρατιωτικών και το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μιλά για παραβίαση δικαιωμάτων και τονίζει πως δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για την έκδοση τους.

Παράλληλα, τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν συνεχείς μεταδόσεις για το θέμα, γεγονός που μαρτυρά την βαρύτητα που δίνει στην εξέλιξη της υπόθεσης της έκδοσης η τουρκική ηγεσία.

Η αρνητική απόφαση

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, τον περασμένο Ιούλιο, κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στην Τουρκία μετέβησαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, αιτούμενη άσυλο από την χώρα μας.

Για την υπόθεση τους το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας εξέδωσε αντίθετες αποφάσεις από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις, με αποτέλεσμα οι αναιρέσεις να συζητηθούν από τρεις διαφορετικές συνθέσεις των ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου.

Οι αντιεισαγγελείς των τριών αυτών συνθέσεων, η Βασιλική Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής, υποστήριξαν την μη έκδοση των 8 στρατιωτικών, καθώς έκριναν ότι η ζωή των 8 στρατιωτικών κινδυνεύει εάν αυτοί επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς υπάρχει η περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής, κρίνοντας παράλληλα ότι εκεί δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, ενώ έκαναν αποδεκτό και το επιχείρημα ότι η έκδοση τους στην Τουρκία θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό.

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των στρατιωτικών, με ομόφωνες αποφάσεις και στις τρεις συνεδριάσεις, στις οποίες αναφέρεται ότι «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Η αρνητική αυτή απόφαση δεν αφήνει περιθώρια για επαναφορά με οιονδήποτε τρόπο του θέματος, καθώς πρόκειται για απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία δεν δύναται να αλλάξει, όπως εκ του νόμου ορίζεται.

Οι δηλώσεις των συνηγόρων

Ο ένας εκ των συνηγόρων των Τούρκων στρατιωτικών, Χρήστος Μυλωνόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση ανάφερε ότι «Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».

Ο έτερος συνήγορος, Όμηρος Ζέλιος, δήλωσε ότι «Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τουρκικές αντιδράσεις

Οργισμένη η αντίδραση της Άγκυρας από την απόφαση μη έκδοσης των 8 Τούρκων, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, στην τίθεται θέμα μη συμμόρφωσης της ελληνικής πλευράς με τη διεθνή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Η ελληνική απόφαση δεν συνάδει με τη διεθνή νομοθεσία, φαίνεται ότι έχει πολιτικά κίνητρα και παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου».

Με αναγωγή την υπόθεσης έκδοσης σε υπόθεση τρομοκρατίας επιρρίπτονται πολιτικές ευθύνες στην ελληνική πλευρά καθώς σημειώνεται ότι «Οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης –η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα- στις διμερείς μας σχέσεις, τη συνεργασία μας εναντίον της τρομοκρατίας αλλά και άλλες κοινές δράσεις σε διμερή και πολυμερή ζητήματα θα αξιολογηθούν διεξοδικά».

Σε πλέον εντονότερη πολιτική προσέγγιση του θέματος προχώρησε ο δικηγόρος της τουρκικής κυβέρνησης, Ζεκί Αριτούρκ, ο οποίος παρακολούθησε τη δίκη, καθώς υποστήριξε πως σε επίπεδο δικαιοσύνης η υπόθεση μπορεί να έκλεισε όμως «πολιτικά δεν είναι η τελική απόφαση. Τον τελευταίο λόγο έχει το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Αν θέλει το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να αποφασίσει την έκδοσή τους».

Συμπλήρωσε, με ακόμα σκληρότερη προσέγγιση, εγείροντας πολιτικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών, ότι «Δεν έχει ακόμη τελειώσει τίποτα για τους προδότες… Η Ελλάδα παίζει διπλό παιχνίδι, κινούμενη μεταξύ πολιτικής και νόμων και δεν τηρεί την υπόσχεση που μας έχει δώσει. Η Ελλάδα έπρεπε να αποφασίσει την έκδοσή τους. Η απορριπτική απόφασή της είναι λάθος σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί Έκδοσης των Κατηγορουμένων, της οποίας είμαστε συμβαλλόμενο μέρος. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας διαδικασίας που δεν έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη».

Στοχοποίησε δε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα καθώς ανάφερε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν τήρησε την αρχική του δήλωση ότι «θα τους παραδώσουμε αμέσως» και πλέον κατά τον Τούρκο νομικό εκπρόσωπο «Αναμένουμε να δούμε αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τηρήσει την υπόσχεσή του».