Επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα σηματοδοτεί η πολιτική συμφωνία του Eurogroup

Έκλεισε η συμφωνία στις Βρυξέλλες

  • Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 21 Φεβ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Οι εντατικές διαπραγματεύσεις απέδωσαν τα αναμενόμενα για την ελληνική κυβέρνηση καθώς επιτεύχθηκε συμφωνία στις Βρυξέλλες, γεγονός που θα επαναφέρει στην Αθήνα τους εκπροσώπους των θεσμών, χωρίς τελικώς να επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας.

Στο Eurogroup έκλεισε τελικώς η συμφωνία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία μπορεί πλέον να είναι ικανοποιημένη από την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας που επιζητούσε, καθώς υπήρξε αποδοχή του όρου που είχε θέσει η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Αποδοχή υπήρξε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθέτηση νέων μεταρρυθμίσεων, με ορίζοντα εφαρμογής από το 2019 αρκεί όμως να είναι ουδέτερο το δημοσιονομικό ισοζύγιο, καθώς ζητούμενο από πλευράς κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η όποια νέα επιβάρυνση επί των δημοσιονομικών.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος», τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου, που αξιολογούν επίσης ως «πολύ σημαντική» τη «δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

«Η βούληση είναι εδώ»

Η παραδοχή για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών υπήρξε και δια στόματος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μίλησε για μία κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο, η οποία όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί πλήρως.

Σημαντική δε υπήρξε η σημείωση του ότι στο γενικό σκεπτικό υπάρχει αλλαγή φιλοσοφίας σε ότι αφορά στην Ελλάδα, καθώς πλέον το ζητούμενο δεν είναι η εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας, αλλά το να προωθηθούν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει αναπτυξιακές πολιτικές.

Ως πολύ καλή έκρινε την συζήτηση που αναπτύχθηκε στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε ότι  «Υπάρχει μια συζήτηση και μια ομάδα εργασίας που έχει φέρει αποτελέσματα. Η ΕΕ πάντα επέμενε να υπάρχει εξισορροπημένη λύση για τον ελληνικό λαό που σηματοδοτεί φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας».

Έκρινε δε πως «τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που λάβουν χώρα μετά το τέλος του 2019 έχουν σκοπό να διατηρηθεί η Ελλάδα σε σωστή δημοσιονομική σκοπιά», συμπλήρωσε όμως ότι «δεν έχει ακόμη τελειώσει τίποτα. Πρέπει να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να δούμε όλες τις λεπτομέρειες. Υπάρχει βούληση και ανοιχτός δρόμος. Η βούληση βρίσκεται εδώ».

Ετικέτες: