Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε στη Σύρο το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα

“Αναπτυξιακή προοπτική για τις Κυκλάδες και τη χώρα”

Συνάντηση με φορείς του τόπου και εκπροσώπους του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου

“Εμβληματικό έργο για τη χώρα συνολικά” χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιώτικου χώρου των Κυκλάδων με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο νησί, όπου και ταξίδεψε χθες το πρωί, με σκοπό να παραστεί στη λιτή εκδήλωση των εγκαινίων της Α΄ φάσης, στη Σύρο.

Ο κ. Τσίπρας που μετέβη στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων όπου και παρέμεινε για λίγες ώρες μέχρι την αναχώρησή του για την Τήνο, περιέγραψε γλαφυρά το “στίγμα” της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης για τον νησιώτικο χώρο, κάνοντας σαφή αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται όχι μόνον για την ενεργειακή επάρκεια των νησιών, αλλά και για τις δυνατότητες αναπτυξιακής προοπτικής που δρομολογούνται σε κάθε επίπεδο.

Ο ίδιος, συνοδευόμενος από τον Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τον Υφ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη καθώς επίσης, από τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές των Κυκλάδων, Νίκο Συρμαλένιο, Αντώνη Συρίγο και Νίκο Μανιό, όπως ακόμη και από τη βουλευτή Β΄ Αθήνας, Χαρά Καφαντάρη εγκαινίασε το πολύ σημαντικό έργο, ενώ νωρίτερα, πραγματοποίησε και συνάντηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο με τις Αρχές του τόπου και εκπροσώπους φορέων.

Προ της κλειστής συνάντησης που έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας στο Δημαρχείο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συζήτηση με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό στο γραφείο του, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για αρκετές υποθέσεις που απασχολούν τον τόπο.

Πρέπει εξ αρχής να τονισθεί πως, τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν στις εγκαταστάσεις του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης στη Σύρο, μέλη της τοπικής οργάνωσης και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον ίδιο να αναλύει επιπλέον θέματα κι ενέργειες που καταγράφονται από τη σημερινή κυβέρνηση και άπτονται της νησιωτικής πολιτικής με σκοπό τη χάραξη αναπτυξιακής προοπτικής για τις Κυκλάδες, αλλά και συνολικά για τη χώρα.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Ν. Χατζηαργυρίου και ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Ν. Μπουλαξής ενώ τον αγιασμό τέλεσαν ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου.

Πράξη, ένα όραμα δεκαετιών

Σαφής ως προς τη σημασία της υλοποίησης κι έναρξης λειτουργίας του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε κατηγορηματικά πως, “Καταφέραμε να κάνουμε πράξη ένα όραμα δεκαετιών και είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στη Σύρο”, επισημαίνοντας παράλληλα, πως ο νησιώτικος τόπος δεν μπορεί να είναι ένας τόπος τουριστικής ανάπτυξης μόνον, αλλά χρειάζεται ανάπτυξη σε διάφορους τομείς.

Οι Κυκλάδες και τα νησιά μας δεν αρκεί να είναι η ατμομηχανή του τουρισμού μας. Χρειάζεται πολύπλευρη ανάπτυξη για τις Κυκλάδες και αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη στον τόπο, στην τοπική οικονομία των νησιών του Αιγαίου” πρόσθεσε σχετικά, υποστηρίζοντας μάλιστα πως, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ως “εμβληματικό έργο για τη χώρα”, έρχεται να σημάνει προοπτικές ανάπτυξης.

Ο κ. Τσίπρας αναλύοντας το πολυεπίπεδο όφελος που προκύπτει για τον τόπο των Κυκλάδων, τόνισε αρχικά πως, “το έργο αυτό εξασφαλίζει την αξιόπιστη κι επαρκή ενέργεια των νησιών μας με ηλεκτρική ενέργεια”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και τα θετικά που προκύπτουν σε γενικότερο επίπεδο όπως “η εξοικονόμηση κόστους για την παραγωγή ενέργειας” και το “πολύ καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα”.

Δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική και βεβαίως όλα αυτά μαζί, σημαίνουν πάρα πολλά για την τοπική οικονομία και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας” σχολίασε ακολούθως, υπενθυμίζοντας πως, της ολοκλήρωσης της Α΄ φάσης του έργου, θα ακολουθήσει η υλοποίηση των δύο επόμενων, ενώ ήδη τα νησιά της Σύρου, της Πάρου, της Νάξου και της Μυκόνου έχουν διασυνδεθεί στο ηπειρωτικό σύστημα.

Ο βασικός κορμός του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι το καλώδιο υψηλής τάσης μήκους 125 χλμ που συνδέει πλέον τη Σύρο με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω του υποσταθμού που έχει κατασκευαστεί στο Λαύριο” επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας μάλιστα πως ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 245 εκ. Ευρώ και η χώρα μετά το πέρας αυτού, θα αποκομίσει σοβαρό οικονομικό όφελος από τη μη λειτουργία των εργοστασίων.

Πρόκειται για όφελος δε, που όπως πρόσθεσε θα μετακυλήσει και στις χρεώσεις των καταναλωτών, αφού όπως μετέφερε από τη συζήτησή του με τον πρόεδρος της ΔΕΗ, “όταν καταφέρουμε και κλείσουμε όλους τους σταθμούς που παράγουν πετρέλαιο στα νησιά μας, η εξοικονόμηση θα είναι περίπου μισό δις τον χρόνο”.

Διατηρήσαμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ”

Προβαίνοντας σε πολιτικό σχολιασμό των πεπραγμένων της σημερινής κυβέρνησης, θέλησε να επισημάνει την προσπάθεια διατήρησης δημόσιου του χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτήν την προσπάθεια ως “μεγάλη μάχη”.

“Όπως φαντάζομαι γνωρίζετε οι περισσότεροι από εσάς, στις δεσμεύσεις που βρήκαμε στο τραπέζι όταν αναλάβαμε μετά από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66%. Δώσαμε μία πολύ σημαντική και δύσκολη διαπραγματευτική μάχη για να το αποτρέψουμε. Και το καταφέραμε” τόνισε κατηγορηματικά ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας πως, Διατηρήσαμε στο Δημόσιο, το 51%, διατηρήσαμε τον δημόσιο χαρακτήρα της πλειοψηφίας του ΑΔΜΗΕ, των δικτύων μεταφοράς ενέργειας και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό” πρόσθεσε, αφού όπως εξήγησε κρίνεται ιδιαιτέρως σπουδαίονα μπορεί η κάθε κυβέρνηση, η εκλεγμένη κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό, να καθορίζει την ενεργειακή στρατηγική της χώρας”.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημοσίως το σοβαρό έργο που έπραξε ο ΑΔΜΗΕ, αφού πέραν της μείωσης του κόστους παραγωγής ενέργειας και του περιορισμού των ρύπων που σταδιακά προκύπτει από τη μη λειτουργία εργοστασίων, κρίσιμης σημασίας θέμα αποτελεί και η αξιοπιστία σε επίπεδο επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.

“Το τρίτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το ζήτημα της ενεργειακής αξιοπιστίας του συστήματος. Ο ενεργειακός εφοδιασμός από τα μέχρι σήμερα αυτόνομα νησιωτικά συστήματα παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα με την αύξηση της κατανάλωσης τους θερινούς μήνες. Όπως με ενημέρωσαν οι αρχές του τόπου οι κάτοικοι της Σύρου έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν τις διαφορές στο σπίτι τους. Φεύγουμε από τη διαρκή διακινδύνευση και την αγωνία των black out” δήλωσε σχετικά ο Πρωθυπουργός.

Τα νησιά αναπτυξιακός πυλώνας. Νέα εποχή στην ενέργεια

Ξεκάθαρα μηνύματα απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας και ως προς τον ρόλο των νησιών συνολικά για τη χώρα, καθώς ορμώμενος από το έργο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, που “σηματοδοτεί μία νέα εποχή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα”, υπογράμμισε τη δυναμική που θα πρέπει να αναπτύξουν και να αποτελέσουν αναπτυξιακό πυλώνα.

“Είναι μία εποχή σημαντικών επενδύσεων, που θα συμβάλλουν, ώστε τα νησιά μας να γίνουν αναπτυξιακός πυλώνας. Τα νησιά μας να μην εξαντλούν τη δυναμική τους και τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα στον Τουρισμό, αλλά να αποτελέσουν και αναπτυξιακό πυλώνα, όχι μόνο για τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, αλλά για το σύνολο της οικονομίας” υποστήριξε κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός, εξηγώντας με σαφήνεια σχετικά με έργο που εγκαινιάστηκε πως, “Είναι προφανές ότι αυτές οι διασυνδέσεις είναι αμφίδρομες, είναι διπλής κατεύθυνσης. Δεν φέρνουν ρεύμα μονάχα από την ηπειρωτική χώρα, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να στέλνουν και ρεύμα στην ηπειρωτική χώρα, πράγμα το οποίο, εφόσον έχει ξεκινήσει η υλοποίηση -και με διαβεβαιώνουν όλοι ότι προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς- ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)”.

Πρόκειται για επενδύσεις που όπως σχολίασε πριν “κλείσει” την αναφορά του στο συγκεκριμένο έργο, “έχει ανάγκη ο τόπος”.

Πρόσθεσε τέλος μάλιστα, πως, “Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας στο 50% από ΑΠΕ, πράγμα το οποίο, βεβαίως, θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό και μέσα από τη συμβολή των νησιών μας, που έχουν μια πολύ υψηλή ενεργειακή δυναμική, εξαιτίας του κλίματος και ιδίως των ισχυρών ανέμων, που όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό των Κυκλάδων”.

Βάση υποστήριξης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Τσίπρας θέλησε να ενημερώσει δημοσίως σχετικά με την ατζέντα των θεμάτων που απασχόλησαν στην κλειστή σύσκεψη με τους φορείς, απαριθμώντας μάλιστα, τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης σε επίπεδο δρομολόγησης εξελίξεων σε μία σειρά σημαντικών υποθέσεων στον νησιώτικο χώρο.

Αρχικώς, αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας των νησιωτών σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη δημιουργία και λειτουργία βάσης υποστήριξης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο.

“Νομίζω πως το γεγονός ότι έχουμε φτιάξει μια πολύ σημαντική βάση, η λειτουργία της οποίας είναι σε 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, όλες τις ημέρες του χρόνου, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, που έχει προσφέρει άμεση ανταπόκριση στα επείγοντα περιστατικά, τα οποία μέχρι τώρα καλύπτονταν από την Ελευσίνα” ανέφερε σχετικά, λέγοντας μάλιστα πως, κατόπιν της ανωτέρω εξέλιξης, “σήμερα υπάρχει η δυνατότητα, σε πολύ μειωμένο χρόνο πρόσβασης στα περιστατικά, αλλά και σε πολύ μειωμένο κόστος πτήσεων, να γίνονται οι αεροδιακομιδές άμεσα, έγκαιρα και με ουσιαστική νοσοκομειακή περίθαλψη”. Ο κ. Τσίπρας τόνισε δε πως, πολλά περιστατικά των νησιών έρχονται στο Νοσοκομείο Σύρου κι αντιμετωπίζονται ενώ σε μεγάλο βαθμό “η βάση έχει μειώσει και τις πλωτές διακομιδές”. “Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάζονται εκεί, διότι έχουμε με αυτό τον τρόπο μειώσει τον χρόνο άμεσης επέμβασης διακομιδής και νοσοκομειακής περίθαλψης” σημείωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στη διοίκηση και τους εργαζομένους του Νοσοκομείου Σύρου.

Τέλος του 2018 ολοκληρώνεται το έργο του αεροδρομίου

Σημαντική αναφορά πραγματοποίησε και για το θέμα του αεροδρομίου Σύρου ο Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με την αναβάθμιση του οποίου προωθούνται συστηματικές ενέργειες καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος.

“Ένα δεύτερο ζήτημα σε σχέση με την επικοινωνία των ανθρώπων, είναι το Αεροδρόμιο της Σύρου, το οποίο λειτουργεί χρόνια, αλλά είναι, σε όσους το έχουν επισκεφτεί, εμφανές ότι χρειάζεται αναβάθμιση, προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί μεγαλύτερα αεροσκάφη” παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως καθώς πλέον οι απαραίτητες διαδικασίες επέκτασης του διαδρόμου προχωρούν, όπως και της ταπείνωσης του λόφου του Νεράιδα, “το έργο αναμένουμε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε το 2019 να ξεκινήσει η λειτουργία του αναβαθμισμένου πλέον Αεροδρομίου”.

Ακτοπλοϊκό και μεταφορικό ισοδύναμο

Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τονίζοντας πως αποτελεί ένα θέμα που σταθερά “καίει” τους νησιώτες, αφού επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε πως, “Η Σύρος συνδέεται καθημερινά με δρομολόγια με τον Πειραιά, ενώ από τον Μάιο θα συνδέεται καθημερινά και με τη Ραφήνα”, σημειώνοντας επιπλέον πως, εκτός της σύνδεσης της Σύρου με άλλα νησιά (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα), “στόχος είναι σύντομα να ξεκινήσει η γραμμή ακτοπλοϊκής σύνδεσης και με την Κρήτη” αλλά και “άμεσα να υπογραφεί σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την πυκνότερη σύνδεση και με τις υπόλοιπες Κυκλάδες”.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λιτή αναφορά και στο θέμα των υδατοδρομίων, λέγοντας πως, “μέχρι σήμερα έχουν ήδη αδειοδοτηθεί τρία υδατοδρόμια σε ολόκληρη τη χώρα” κι επιπλέον, “εξετάζονται άλλες 20 αιτήσεις και η διαδικασία προχωρά με βάση το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, αλλά και τις απαιτούμενες προδιαγραφές”, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υπόθεση δρομολόγησης κι εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ίδιου στην εκδήλωση των εγκαινίων, αλλά και με φόντο όσα έχουν γίνει γνωστά και από το Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής “η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη -και εγώ προσωπικά- να δουλέψουμε σκληρά, ώστε μέχρι το Περιφερειακό Συνέδριο να είμαστε έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε ένα σχέδιο ολοκληρωμένο που σε πρώτη φάση, άμεσα, μέσα στο 2018, θα λειτουργήσει πιλοτικά και πιστεύω μέσα στο 2019 θα αφορά όλο το Αιγαίο και όλα τα νησιά μας”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε αυτό το σχέδιο “θα αφορά το λεγόμενο «Μεταφορικό Ισοδύναμο»”, ένα θέμα που αναμένουν να προωθηθεί οι νησιώτες εδώ και πολλά χρόνια.

Νέα επίσκεψη στο επόμενο τετράμηνο για τη λειτουργία του Νεωρίου

Στον επίλογό του, ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη σημαντική υπόθεση του Νεωρίου, κατόπιν δε και της συζήτησης που είχε με τα δύο μέλη του ΔΣ του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου, τους κκ. Χατζαντώνη και Ρηγούτσο.

Επισημαίνοντας κι αναγνωρίζοντας πως το Νεώριο από την αρχή της κρίσης “είναι μία ζώσα πληγή στο σώμα της Σύρου, στο σώμα των Κυκλάδων, στο σώμα της ελληνικής οικονομίας” παρά την σπουδαία ιστορία του, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία που θα έχει σε κάθε επίπεδο η επαναλειτουργία του.

Παρουσία και του νέου επενδυτή του κ. Πάνου Ξενοκώστα (ONEX), o Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως, “Είμαι στην ευτυχή θέση να σας πω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της οριστικής διάσωσης των Ναυπηγείων της Σύρου με την υπαγωγή τους στο καθεστώς εξυγίανσης, που προβλέπει ο Πτωχευτικός Κώδικας”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε δε, “Η διαδικασία αυτή προβλέπει συμφωνία της σημερινής ιδιοκτησίας, ενός νέου επενδυτή και των δανειστών των Ναυπηγείων” και μετά από δύσκολη προσπάθεια, όπως εξήγησε, “πιστεύω ότι φτάνουμε στο τέλος”.

Ο επενδυτής έχει βρεθεί, έχει ουσιαστικό και ειλικρινές ενδιαφέρον. Η συμφωνία με τους δανειστές και τον ιδιοκτήτη έχει ολοκληρωθεί και σε λίγες ημέρες θα υποβληθεί στο δικαστήριο για έγκριση. Αυτή η συμφωνία έχει τεθεί υπ’ όψιν του Σωματείου των Εργαζομένων, μίλησα σήμερα μαζί τους και έχει εξασφαλιστεί η συναίνεσή του. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανόν να ξαναβρίσκομαι εδώ στη Σύρο σε τρεις με τέσσερις μήνες από σήμερα, το αργότερο, που το θέμα θα έχει λήξει, που ο νέος επενδυτής θα έχει εγκατασταθεί στα Ναυπηγεία, ώστε να εγκαινιάσουμε μαζί την επανέναρξη, την ουσιαστική επανέναρξη που θα δώσει πνοή, δουλειά, σε περίπου 300 οικογένειες προοπτική, αλλά και πνοή στην τοπική οικονομία και στην ευρύτερη οικονομία”.

Ο κ. Τσίπρας θέλησε να κλείσει την ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων, υπογραμμίζοντας τέλος πως, “η επανέναρξη του Νεωρίου συμβολίζει ότι η πραγματική οικονομία παίρνει μπροστά, στην καθημερινότητά μας υπάρχει αλλαγή, νέες θέσεις εργασίες προχωράνε, βγαίνουμε πραγματικά από την κρίση”.