Φοροελαφρύνσεις, αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

“Σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος”

  • Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:24

Μέτρα ανακούφισης, αλλά και διόρθωσης των αδικιών, παρουσιάζοντας συνολικά την μεταμνημονιακή πολιτική, που προτίθεται να ακολουθήσει η Κυβέρνηση, εξήγγειλε από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας.

Με την πεποίθηση, ότι η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά κοινωνικής και οικονομικής αποκατάστασης, μετά την οκταετία των μνημονίων, ο Πρωθυπουργός μίλησε από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σχετικά με το όραμα και το σχέδιο της Κυβέρνησης, προκειμένου η χώρα να πορευτεί τα επόμενα χρόνια, πατώντας στα δικά της πόδια και επαναφέροντας την πίστη των πολιτών στο κράτος.

Αναπροσαρμογή της πολιτικής στα εργασιακά

Παρουσιάζοντας τους δύο βασικούς πυλώνες του σχεδίου, το οποίο ο κ. Τσίπρας ονόμασε “Δίκαιη Ανάπτυξη”, αναφέρθηκε στην τόνωση τα επόμενα χρόνια και “έκρηξη”, όπως χαρακτηριστικά προέβλεψε, μακροπρόθεσμα των επενδύσεων στη χώρα, μέσω της διαμόρφωσης ενός ελκυστικού νομοθετικού πλαισίου, αλλά και της οικονομικής σταθεροποίησης, καθώς και την ανάκτηση της εργασίας.

Επεσήμανε ωστόσο, πως “αυτός ο στόχος χρειάζεται την συνδυασμένη και τη συντονισμένη δράση όλων μας. Απαιτεί την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όχι τη μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά την αναβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, την ανέλιξη της χώρας μας στην αλυσίδα παραγωγής αξίας και την ενίσχυση της θέσης μας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Και απαιτεί πολιτικές που εδράζονται σε δύο βασικούς πυλώνες: Πρώτον, στη στήριξη των επενδύσεων και τη διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, ευρωπαϊκό κράτος και δεύτερον, στην προστασία της μισθωτής εργασίας και στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

Όπως διευκρίνισε, “η στήριξη των εργαζομένων, η αύξηση του μισθού, η ρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο σεβασμός των δικαιωμάτων όσων εργάζονται και παράγουν, δεν είναι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης, αλλά η προϋπόθεσή της. Είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη η στήριξη της εργασίας”.

Με την έξοδο από τα μνημόνια, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι σε θέση να βάλει ξανά τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο. “Δύο κεφαλαιώδους σημασίας μεταρρυθμίσεις που σηματοδοτούν το πέρασμα σε αυτή τη νέα φάση είναι πρώτον, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που έχουν επανέλθει και εφαρμόζονται από την 21η του περασμένου Αυγούστου. Με αποτέλεσμα, βέβαια, να έχουμε ήδη, την αύξηση του μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, και δεύτερον, η αύξηση του κατώτατου μισθού. [...] Δέσμευση της κυβέρνησής μας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς”, επεσήμανε.

Όραμα για υγεία και παιδεία

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την υγεία, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως κεντρική πολιτική για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι η μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών, η μείωση των χρόνων αναμονής για εξυπηρέτηση και η μείωση του ποσοστού ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών μέσω των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για απομακρυσμένες περιοχές, η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, που κενώθηκαν κατά την πενταετία 2010-2014, καθώς και η αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.

Αντίστοιχα, για την παιδεία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις στοχεύσεις για συνολική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης. Όπως είπε, “προσηλωμένοι στο στόχο της ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου, ανακοινώσαμε ένα συγκροτημένο και φιλόδοξο σχέδιο για την αναβάθμιση του Απολυτηρίου και το νέο τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με στόχο να ξαναφέρουμε τους μαθητές στο σχολείο, και με στόχο να απελευθερώσουμε την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο σταδιακά και να αποδυναμώσουμε την παραπαιδεία”.

Πολιτικές ανακούφισης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε πως έως το τέλος του έτους, νομοθετείται σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά, σε δυο φάσεις, η πρώτη από 1/1/19 και η δεύτερη από 1/1/20, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται και πλήρης αλλαγή στη δομή του φόρου, προκειμένου να καταστεί πιο αναλογικός και δίκαιος.

Από 1/1/19 επίσης, μειώνονται επίσης οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισοδήματα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, με μείωση και του συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3% και αντίστοιχη μείωση έως και 35% για τους αγρότες.

Πρόσθετη μέριμνα θα ληφθεί για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, με μείωση εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ τον μήνα, με τον κ. Τσίπρα να τονίζει πως πρόκειται για παρέμβαση που θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα τους.

Αρχής γενομένης από 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνεται επίσης η φορολογία των επιχειρήσεων από 29% που είναι σήμερα, στο 25%, ενώ από 1/1/19, καταρτίζεται εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια που θα αφορά τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

Άμεσα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, προχωρούν 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί, αλλά και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑμεΑ, ενώ παράλληλα προωθούνται και 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα σχολεία.

Από τη ΔΕΘ εξαγγέλθηκε επίσης η από 1/1/19 κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις, αλλά και η επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών και σε βάθος διετίας, ενώ τέλος από 1/1/2021 η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% στο 22% και κατά μία μονάδα του μικρού από 13% σε 12%.

Να απαλύνουμε τις πληγές”

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε, πως όλες οι παραπάνω εξαγγελίες “είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να απαλύνουμε τις πληγές, να ελαφρύνουμε τα μεγάλα βάρη, αλλά και να δημιουργήσουμε αναπτυξιακή δυναμική στην ελληνική οικονομία, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μέσα στο πλαίσιο που μας ορίζει το δημοσιονομικό περιθώριο που έχει καταγραφεί από τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, και έχει από κοινού γίνει αποδεκτό, σε συνεργασία με τους θεσμούς και ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, τονίζοντας, πως οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης και αναπτυξιακής δυναμικής, δεν θα έχουν κανένα νόημα, “αν δεν εντάσσονται μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ενός σχεδίου που έχει αρχή, μέση και τέλος [...] για την ανάκαμψη της οικονομίας, την αναγέννηση της χώρας, την πορεία της στη μεταμνημονιακή εποχή, σε ένα νέο πλαίσιο ευημερίας και προόδου”.