Η νέα Βουλή

  • Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2019 - 06:25

Ορκίστηκαν εχθές το πρωί οι 300 του ελληνικού κοινοβουλίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τελεί τον αγιασμό, ευχόμενος στους βουλευτές «καλή δύναμη σε όλους και τον καθένα ξεχωριστά», εξελίχθηκε το τελετουργικό της τελετής για τους βουλευτές της νέας βουλής.

Κατά την τήρηση των οριζόμενων στον κανονισμό της Βουλής, της Ολομέλειας του Σώματος προήδρευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Β’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Συνόδου, Γιώργος Βαρεμένος.

Η νέα Βουλή με αριθμούς

Μία 6κομματική Βουλή προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές, αριθμός εκπροσωπούμενων κομμάτων που είχε να εμφανιστεί από 1974, με τη Νέα Δημοκρατία να καταλαμβάνει 158 έδρες βάσει του εκλογικού της ποσοστού 39,85%, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με το 31,53% καταλαμβάνει 86 έδρες, το Κίνημα Αλλαγής με το 8,10% παίρνει 22 έδρες, το ΚΚΕ με ποσοστό 5,3% παραμένει στις 15 έδρες, η Ελληνική Λύση με ποσοστό 3,7% καταλαμβάνει 10 έδρες και 9 έδρες η ΜεΡΑ25, βάσει του ποσοστού 3,44%.

Συγκριτικά με την σύνθεση της προηγούμενης Βουλής, η Νέα Δημοκρατία αύξησε κατά 83 τις έδρες της, ο ΣΥΡΙΖΑ τις μείωσε κατά 59, το ΚΙΝΑΛ τις αύξησε κατά 5, σταθερό παρέμεινε το ΚΚΕ, ενώ 10 και 9 έδρες κατανέμονται στους δύο πρωτοεμφανιζόμενους κομματικούς σχηματισμούς της Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25.

Ο αριθμός των γυναικών στους 300 της εθνικής αντιπροσωπείας ανέρχεται σε 61, δηλαδή σε ποσοστό 21,66%, με την υποχρεωτική, από αυτές τις εκλογές, ποσόστωση του 40% συμμετοχής γυναικών στα ψηφοδέλτια, να αυξάνει τον αριθμό τους μόλις κατά 5 σε σχέση με τη σύνθεση της προηγούμενης Βουλής.

Πολλοί οι νέοι βουλευτές, ανέρχονται σε 112, που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά, εκ των οποίων στη Νέα Δημοκρατία οι νεοεκλεγέντες ανέρχονται σε 90, στο ΣΥΡΙΖΑ σε 31, στο ΚΙΝΑΛ σε 13 και 4 στο ΚΚΕ, ενώ νεοκλεγέντες είναι και οι συνολικά 19 βουλευτές των δύο νέων κομματικών σχηματισμών που εισέρχονται στη Βουλή.

Σε σχέση με τους αραιότερους και νεότερους βουλευτές να αναφερθεί ότι 2 είναι οι βουλευτές κάτω των 30 ετών, οι Ευάγγελος Λιάκος της ΝΔ και Μαρία Απατζίδη του ΜεΡΑ25 ενώ ο Γιάννης Τραγάκης είναι ο βουλευτής με την μεγαλύτερη βουλευτική θητεία, καθώς εκλέγεται από το 1974, έχει εκλεγεί συνολικά 12 φορές.

Ένα δε στατιστικό στοιχείο αφορά και στους 11 βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από την αυτοδιοίκηση, ενώ σε 19 ανέρχεται ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στα βουλευτικά έδρανα.

Η χωροταξία των κομμάτων στο κοινοβούλιο

Μεταβολές καταγράφονται στη χωροταξία των κομμάτων στα έδρανα του κοινοβουλίου, οι οποίες κατά μεγάλο βαθμό οφείλονται στις επιλογές των θέσεων των δύο νεοεισερχόμενων Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταλαμβάνουν τα έδρανα των δύο σειρών στη δεξιά πτέρυγα, συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων που κατείχε η Χρυσή Αυγή, αλλά και των ορεινών που κατείχαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να μετακινηθεί στο κέντρο και αριστερά όπως και στα ορεινά έδρανα, με οι βουλευτές του ΜεΡΑ25 επιλέγουν τις θέσεις που βρίσκονται κυκλωμένες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝΑΛ, ως η Τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη επανέρχεται στα πρώτα έδρανα του κεντρικού διαζώματος, δηλαδή των θέσεων που μέχρι πρότινος κατείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα έδρανα πίσω από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ διάλεξαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, επιθυμώντας να μην τοποθετηθούν στα έδρανα της Χρυσής Αυγής, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό την ταύτιση.

Τέλος, σταθερές παραμένουν οι θέσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στην αριστερή πτέρυγα της Βουλής.

Κοινοβουλευτική διαδικασία

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της ολομέλειας για την εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής, για το οποίο έχουν ήδη γίνει γνωστές οι προτάσεις των κομμάτων, με τη Νέα Δημοκρατία να προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κώστα Τασούλα, για την εκλογή του οποίου απαιτείται η απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Υπέρ της πρότασης της Ν.Δ. έχει ταχθεί θετικά και η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις θέσεις των αντιπροέδρων από τη Νέα Δημοκρατία θα προταθούν οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Νικήτας Κακλαμάνης και Θανάσης Μπούρας ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα προταθεί για δ’ αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Βίτσας.

Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του αναμένεται να προτείνει για τις θέσεις των αντιπροέδρων τους Κώστα Σκανδαλίδη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία για τη νέα Βουλή θα κλείσει με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που σύμφωνα με τα οριζόμενα θα ξεκινήσουν το Σάββατο 20 Ιουλίου και θα περιλαμβάνουν την ομιλία του πρωθυπουργού σχετικά με τη γενική κυβερνητική κατεύθυνση, τις αναλυτικότερες επιμέρους ομιλίες των υπουργών και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, με την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

 

Ετικέτες: