Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ.

  • Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:19

Τις οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του έθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Δ.Ε.Θ., αναφερόμενος στις δράσεις που αφορούν την φορολογική πολιτική, τις επενδύσεις, τα εργασιακά και το ψηφιακό κράτος.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η ανάπτυξη κρίνεται ως το πιο σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση του, με την επίτευξη της να βασίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές οικονομικής προοπτικής.

Φορολογία

Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα. Ο φόρος στα αγροτικά σχήματα θα είναι 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή και νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις για τα εισοδήματα του 2019 από 28% στο 24%, με προοπτική να μειωθεί τελικά στο 20%. Ο φόρος στα μερίσματα μειώνεται από 10% σε 5%.

Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές. Δίνεται έκπτωση 40% σε δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κτιρίων, ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων. Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.

Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, με εξαίρεση μόνο όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία. Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων και θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή, απλουστεύει και απλοποιεί τον φορολογικό κώδικα, ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, συγκεντρώνει τα διάσπαρτα επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων, δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Θα αποσαφηνίζει επίσης, την έννοια της φορολογικής κατοικίας για προσέλκυση αλλοδαπών και αγορά κατοικίας. Ενισχύει και την εταιρική κοινωνική ευθύνη και δίνει κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα ενισχύουν τους εργαζόμενους με παροχές σε είδος, ενώ καθιερώνονται οι υπεραποσβέσεις, με στόχο να αυξηθούν εμπροσθοβαρώς οι επενδύσεις και η απασχόληση.

Επενδύσεις

Αναφορά στο Ελληνικό, την Eldorado Gold, που προγραμματίζει και νέα επένδυση στην Θράκη, την Cosco, που κατέθεσε νέο σχέδιο για επέκταση των προβλητών κρουαζιέρας, για καινούργιες υποδομές, αλλά και για ίδρυση ξενοδοχείων, την πολυεθνική εταιρεία PFIZER, που αποφάσισε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα 6 διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.

Νέες επενδύσεις αξίας 460 εκ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν, μέσα στην επόμενη τριετία, από 17 φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ως ελάχιστο κίνητρο για αυτές τις επενδύσεις η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα, σε όσες εταιρείες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν (έως 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback.

Στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών είναι έτοιμοι οι σχετικοί διαγωνισμοί, όπως και αυτός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Μέσα στο 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Στον Τουρισμό δρομολογούνται ήδη πολλές επενδύσεις.

Άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων. Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδύσεων, ιδρύεται, επιτέλους, ένα Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας. Δρομολογείται μια ιδέα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ένας Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, ο οποίος θα μπορεί να αποτυπώνει όλες τις πληροφορίες που συνδέονται με οποιοδήποτε οικόπεδο στη χώρα, με τις καθοριστικές χρήσεις, για τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες.

Εκσυγχρονίζεται, επίσης, η νομοθεσία για τις συμπράξεις μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Περνούν στο Υπουργείο Εξωτερικών, Γραμματείες με αντικείμενο τις εξαγωγές, την εξωστρέφεια, την οικονομική διπλωματία.

Στις τηλεπικοινωνίες δρομολογείται η επιτάχυνση της αδειοδότησης συστημάτων κεραιών που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να περάσει η χώρα στην εποχή του 5G. Η κυβέρνηση προχωρά σε ένα ενιαίο σχέδιο της μείωσης των κόκκινων δανείων και αυτό θα γίνει με ένα νέο σύστημα εγγυήσεων, αλλά και με βελτίωση της πτωχευτικής διαδικασίας, ώστε να αναδιαρθρώνονται γρήγορα οι επιχειρήσεις που μπορεί να αναταχθούν.

Εργασιακά

Ξεκινά από την 1η Ιουλίου του 2020 η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά μια μονάδα περίπου, όμως μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

Επιπλέον, θεσπίζεται προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση.

Στο ίδιο διάστημα αναβαθμίζεται και η ΕΡΓΑΝΗ, θα απεικονίζει, πλέον, όλες τις μονάδες εργασίας στη χώρα. Έτσι θα διευκολυνθεί ο έλεγχος της αδήλωτης εργασίας και κάθε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

Ιδρύεται Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες. Εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός νόμος. Προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα του κόσμου της εργασίας το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται, με αυτόν τον τρόπο, θέσεις εργασίας.

Καταργείται η γραφειοκρατία στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας εργαζομένου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34%, μια στις τρεις, νέες συντάξεις θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου. Μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%. Ενώ τότε θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Ψηφιακή  πραγματικότητα

Θεσμοθετείται ένα Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη, τη συνεχή, αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους, αποφάσεις της Διοίκησης για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους. Θα δημοσιεύει τακτικές αναφορές για τις δυσλειτουργίες. Με τρόπο απολύτως κατανοητό για τον πολίτη, θα προτείνει πρακτικές λύσεις.

Μέσα στο 2020 απλουστεύεται το πλαίσιο που αφορά στοχευμένες πολιτικές. Γονείς με παιδιά με ειδικά προβλήματα, όσον αφορά στη διάγνωση για την ειδική αγωγή. Πριν το τέλος του χρόνου θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες.

Στους πρώτους μήνες του 2020 θα είναι, επίσης, διαθέσιμη σε πιλοτική μορφή η ηλεκτρονική πύλη GOV.GR. Σε πρώτο επίπεδο, θα συγκεντρωθούν εκεί οι υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες σε πολλές διάσπαρτες πλατφόρμες. Σταδιακά, όμως, η πύλη αυτή, θα αποτελέσει το κύριο σημείο επαφής του πολίτη με το κράτος, τόσο για πληροφορίες όσο και για υπηρεσίες που μέχρι σήμερα απαιτούν φυσική παρουσία. Στις αρχές του 2020, η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει την εθνική της στρατηγική για τα δίκτυα 5G με δημοπράτηση και του σχετικού φάσματος μέχρι το τέλος του 2020.

Δημόσιο

Άμεση πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών μέχρι το τέλος του έτους. Ανασύσταση των ομάδων «ΔΙΑΣ» και «ΔΕΛΤΑ». Ανανέωση του στόλου των περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στο 2020.

Στην Υγεία, εξορθολογισμός των προμηθειών, ενιαία διοίκηση στα νοσοκομεία και ανάπτυξη της τηλεϊατρικής. Ο ιατρικός τουρισμός αυξάνει τα δημόσια έσοδα και εκεί αποσκοπούν και μέτρα, όπως οι ψηφιακοί ιατρικοί φάκελοι. Η πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών και 2.000 νέων γενικών ιατρών Πρωτοβάθμιας Υγείας. Οι πρώτοι 800 θα αναλάβουν αμέσως τα καθήκοντά τους.

Στην Παιδεία, ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων στα δημόσια Πανεπιστήμια και απελευθέρωση της χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων από το βραχνά της γραφειοκρατίας, αλλάζοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο για τους ερευνητικούς λογαριασμούς των ΕΛΚΕ. Πλήρης αναθεώρηση του πλαισίου για την τεχνική εκπαίδευση και για τη διά βίου μάθηση, με τον ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις για την κατάρτιση και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων.

Το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας για την αποδοτικότερη κάλυψη των αναγκών των δημόσιων φορέων. Η άμεση ενεργοποίηση του κλάδου των επιτελικών στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.

Τέλος, το πλάνο διάσωσης της Δ.Ε.Η., με την ταχύτερη απεξάρτηση από τον λιγνίτη, αδρανοποιώντας παλιές μονάδες που απλά δεν είναι πια οικονομικά βιώσιμες. Επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων των επενδύσεων, με τη θέσπιση νέων ρυθμιστικών όρων και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχουν διεκπεραιωθεί εκκρεμότητες που αφορούν 23 επενδυτικά σχέδια.

Στο επόμενο έτος εκπονείται και το Εθνικό Σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, με ειδική πρόνοια για τη χωροθέτηση των σταθμών για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.