Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού

Καταδυτικός τουρισμός και σήμα Glamping

  • Δευτέρα, 18 Μαΐου, 2020 - 06:15

Η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και η θέσπιση σήματος Glamping για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, αποτελούν τα δύο βασικά στοιχεία του νέου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, ο καταδυτικός τουρισμός, ως βασικός πυλώνας της τουριστικής βιομηχανίας διεθνώς και κλάδος με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία μιας χώρας, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Καταδυτικός τουρισμός

Με τις εισαγόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων που είχαν ως αποτέλεσμα την περιορισμένη ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις έχουν ως στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας οριοθέτησης και δημιουργίας καταδυτικών πάρκων εντάσσοντάς αυτά σε ένα σύνολο καταδυτικών αξιοθέατων και εμπλουτίζοντας το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν. Η ύπαρξη των καταδυτικών πάρκων σε μια θαλάσσια περιοχή δεν  θίγει τις ελεύθερες καταδύσεις στις γύρω περιοχές, ούτε εμποδίζει την ανάπτυξη λοιπών δραστηριοτήτων καθώς τέτοιοι περιορισμοί και απαγορεύσεις δεν προκύπτουν από το γράμμα του νόμου.

Επίσης, προσδιορίζονται εννοιολογικά βασικές έννοιες, που αναφέρονται και ρυθμίζονται στο παρόν νομοθέτημα, όπως ο «καταδυτικός τουρισμός αναψυχής», το «Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού», ο «πάροχος καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής», τα «Αξιοθέατα καταδυτικού τουρισμού», το «Εθνικό δίκτυο καταδυτικών αξιοθέατων» και τα «είδη καταδυτικού τουρισμού». 

Ο καταδυτικός τουρισμός επιτρέπεται ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων περιοχών που βρίσκονται γειτονικά σε καταδυτικά πάρκα, ανεξαρτήτως βάθους κατάδυσης,   με  ορισμένες επιφυλάξεις που τίθενται ρητά στο παρόν νομοθέτημα. Επιπρόσθετα,  προσδιορίζονται οι περιοχές της ελληνικής επικράτειας εντός των οποίων απαγορεύεται ο καταδυτικός τουρισμός, πχ σε θαλάσσιες περιοχές που αποτελούν πεδίο ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και οι περιοχές όπου απαγορεύονται οι καταδύσεις αναψυχής με αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Προβλέπεται ακόμη ότι υπό όρους και  προϋποθέσεις  ο  καταδυτικός  τουρισμός  επιτρέπεται  σε  συγκεκριμένα  οικολογικά ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα. Με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιείται η οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.

Συστήνεται για πρώτη φορά ένα μόνιμο, συμβουλευτικό, διυπουργικό όργανο στο Υπουργείο Τουρισμού, σκοπός του οποίου είναι να συνδράμει συμβουλευτικά τον Υπουργό Τουρισμού και μέσω αυτού την Πολιτεία στο σύνολό της, για την παρακολούθηση της πορείας και των εξελίξεων του κλάδου, τον σχεδιασμό της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, καθώς και για τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου καταδυτικών αξιοθέατων.

Προβλέπονται και ρυθμίζονται οι επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα υποβρύχια αξιοθέατα της χώρας.

Με τη νέα ρύθμιση, απαγορεύονται οι ασυνόδευτες καταδύσεις αλλά επιτρέπονται οι καταδύσεις με συνοδεία  από  αναγνωρισμένους  εν  ενεργεία  και  νομίμως  αδειοδοτημένουςπαρόχους καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής. Απαγορεύεται κατά την κατάδυση, η οποιαδήποτε επέμβαση ή αλλοίωση στα ναυάγια, καθώς και η συλλογή, αποκομιδή ή και απλή μετακίνηση οποιωνδήποτε αντικειμένων από τα ως άνω ναυάγια ή το βυθό γύρω από αυτά.  Αξιοποιείται με τον τρόπο αυτό ένα τόσο σπουδαίο καταδυτικό αξιοθέατο και ενισχύεται η προστασία του με την πρόβλεψη αυστηρών ποινών.

Ρυθμίζεται για πρώτη φορά ο θεσμός των ελεύθερων τεχνητών υποβρύχιων αξιοθέατων. Με τη διάταξη αυτή και υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας για την πόντιση ναυαγίων και τεχνητών υφάλων, παρέχεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους (π.χ. δήμους, παράκτιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κ.λπ.) να δημιουργούν με δαπάνη τους τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα, όπως τεχνητά ναυάγια ή υποθαλάσσια έργα τέχνης, για την αύξηση της βιοποικιλότητας και καταδυτικής ελκυστικότητας θαλάσσιων περιοχών, χωρίς την καταβολή αντιτίμου στο Δημόσιο αλλά και χωρίς δικαίωμα είσπραξης εισιτηρίου για την επίσκεψη στα ελεύθερα τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα, που παραμένουν κοινόχρηστα και δωρεάν επισκέψιμα από όλους.

Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης

Με το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου εισάγονται ρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ήτοι  επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) με στόχο την απλούστευση και επιτάχυνση της διοικητικής διαδικασίας. Επιπρόσθετα, στο μέρος αυτό περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τις τουριστικές λιμενικές εγκαταστάσεις με συμπλήρωση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και στόχο τη διευκόλυνση των σχετικών διαδικασιών και την ενίσχυση της τουριστικής επενδυτικής δραστηριότητας. Εισάγονται, επίσης, ειδικές ρυθμίσεις για την πολεοδομική ενοποίηση ακινήτων σε τουριστικές εγκαταστάσεις αλλά και ρυθμίσεις για τουριστικές εγκαταστάσεις σε εκτάσεις μικτού  χαρακτήρα.

Σήμα Glamping

Με το τρίτο μέρος του σχεδίου νόμου σκοπείται η εισαγωγή του glamping στην ελληνική τουριστική νομοθεσία, μιας παγκόσμιας τάσης της τουριστικής προσφοράς, η οποία όπως προσεγγίζεται εννοιολογικά, έγκειται στην προσφορά μιας πολυτελούς εμπειρίας διαμονής στη φύση, σε διαφοροποιημένους τύπους διαμονής που δημιουργούνται από υλικά φιλικά στο φυσικό περιβάλλον σε εναρμόνιση με αυτό. Οι διαφοροποιημένοι τύποι διαμονής αφορούν σε ημιμόνιμες δομές, κελύφη  υψηλής  αισθητικής  και  αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, σε διαφόρους τύπους κατασκηνωτικών μέσων. Για την αναγνώριση της συνδρομής των προϋποθέσεων για την προσφορά αυτού του τουριστικού προϊόντος από τα τουριστικά  καταλύματα θεσπίζεται σήμα Glamping, που αποτελεί σήμα πιστοποίησης πενταετούς διάρκειας και χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού μέσα από καθορισμένη στο παρόν σχέδιο νόμου διαδικασία. Το σήμα Glamping εκπληρώνει τους στόχους της διαφοροποίησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος,  της  προσέλκυσης επισκεπτών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου που έχουν ως κριτήριο επιλογής τουριστικών προορισμών την επαφή με τη φύση και την ύπαρξη προϋποθέσεων βιωσιμότητας του τουριστικού προορισμού, καθώς και της προώθησης θεματικών προϊόντων και ειδικών μορφών τουρισμού στην ύπαιθρο.

Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ξ.Ε.Ε.), ν.π.δ.δ. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Τουρισμού, ως ο φορέας που θα αναπτύξει το πρότυπο λειτουργικών προδιαγραφών glamping, που αφορά σε επιπρόσθετες λειτουργικές προδιαγραφές  από  τις  ισχύουσες  για  τα  ξενοδοχεία  και  τις  οργανωμένες  τουριστικές κατασκηνώσεις αντίστοιχα, βάσει του οποίου θα διαπιστεύονται οι ενδιαφερόμενοι φορείς πιστοποίησης,  προκειμένου να δύνανται να ελέγξουν τα  τουριστικά καταλύματα που ενδιαφέρονται να πιστοποιηθούν με Σήμα Glamping.