“ΕΜΠΡΟΣ ΞΑΝΘΗΣ”

Αναβρασμός για τον νέο Πολεοδομικό Νόμο

  • Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:26

Διχάζει και προβληματίζει ιδιώτες και μηχανικούς ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα και την εκτός σχεδίου δόμηση παρά το γεγονός ότι ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Σύμφωνα όμως με όσα έχουν γίνει γνωστά το νέο νομοθετικό πλαίσιο ευνοεί την οργανωμένη δόμηση, επιβάλλει πιο τσουχτερά πρόστιμα για την τακτοποίηση αυθαιρέτων ενώ αφήνει ξεκρέμαστους όσους αγόρασαν κάτω από 4 στρέμματα οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές για να κτίσουν κατοικίες, καθόσον όταν θα τεθεί σε εφαρμογή και αν δεν έχει γίνει κάποια τροποποίηση θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μόνο για αγροτική εκμετάλλευση!

Μέχρι της 29 Σεπτεμβρίου η τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Στη φιλοσοφία του νόμου καθώς και στις επίμαχες διατάξει που προκαλούν αναστάτωση στους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους αναφέρεται μιλώντας στο «Ε» ο Μηχανικός μέλος της Διοικούσας Επιτροπή του ΤΕΕ Θράκης κ. Βασίλης Ασημίδης: «Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν αυθαίρετα είναι ότι η προθεσμία για την τακτοποίησή τους σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Κυρίως αυτοί που ανήκουν στην κατηγορία 5 και έχουν 40 – 50% υπερβάσεις θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν στους μηχανικούς για τακτοποίηση γιατί εφόσον δεν δοθεί παράταση της προθεσμίας τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι υψηλότερα».

ΤΕΕ – Θράκης, Β. Β. Ασημίδης: «Ο νέος νόμος ωθεί την δόμηση σε οργανωμένα πολεοδομικά συγκροτήματα»

Εξηγώντας την φιλοσοφία του νέου νόμου ο κ. Ασημίδης σημείωσε πως έχει την τάση να ευνοεί την δόμηση σε οργανωμένες πολεοδομικά περιοχές, σε οργανωμένα συγκροτήματα και όχι σε μεμονωμένα: «Αυτό είναι θετικό ωστόσο θέτει πολλά ζητήματα. Υπάρχουν πολλές κατοικίες με παρεκκλίσεις στην δόμηση, υπάρχουν επίσης και αυτοί που επένδυσαν στη αγορά οικοπέδων και αν καταργηθεί η κατά παρέκκλιση δόμηση δεν θα μπορούν να κτίσουν σε κάτω από 4 στρέμματα. Τους δίνεται βέβαια η μεταβατική περίοδο των 2 ετών για να βγάλουν οικοδομική άδεια αλλά οι συνθήκες είναι τέτοιες που αυτό δεν είναι για όλους οικονομικά εφικτό».

Αναφορικά για το αν ο νόμος τελικά μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην δόμηση ο κ. Ασημίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο: «Η επιτυχία ενός νόμου ή η αποτυχία κρίνεται από την ανταπόκριση που θα έχει στην κοινωνία. Μας ενδιαφέρει η οργανωμένη δόμηση όμως υπάρχουν πολλά ζητήματα που μας προβληματίζουν. Σαν έννοια και αρχή είναι σωστή αλλά είναι ζητούμενο ποια θα είναι η ανταπόκριση της κοινωνία στις οριζόντιες ρυθμίσεις».

Πρόβλημα στη Ξάνθη από τους μη οριοθετημένους οικισμούς

Ένα ζήτημα που αφορά ιδιαίτερα το νομό μας είναι ότι ο νέος νόμος προχωρά σε χαρακτηρισμούς αγροτικών δρόμων και οικισμών. Το ζήτημα που προκύπτει στο νομό μας είναι ότι πολλοί οικισμοί δεν είναι οριοθετημένοι και αυτό θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην δόμηση.

Κ. Ζαγναφέρης: «Ο Έλληνας πολίτης αλλά και ο ξένος επενδυτής να αισθάνεται ότι η χώρα μας είναι χώρα δικαίου και δεν δημιουργεί τετελεσμένα αποτελέσματα με ανατροπές»

Την άποψή του για το νέο σχέδιο νόμου καταθέτει ο Μηχανικός, πρώην αντιπειρφειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης, με πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις και για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του: «Η Ελλάδα πρέπει να είναι μία ασφαλής χώρα για τον προγραμματισμό επενδύσεων, όχι μόνο των μεγάλων και μεσαίων αλλά και των μικρών. Αυτές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρύτερης Ελληνικής οικονομίας.

Αυτό επιβάλλεται από τις αρχές δικαίου έναντι των πολιτών, διότι η γη έχει εκτός από περιβαλλοντικές και πολεοδομικές παραμέτρους και υφιστάμενες οικονομικές που δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη και επηρεάζουν όχι μόνο την ατομική οικονομική κατάσταση αλλά ευρύτερα την ασφάλεια επενδύσεων, το τραπεζικό σύστημα που έχει υποθηκεύσει αυτές, τους αναπτυξιακούς νόμους που έχουν εγκρίνει ή ακόμη και προκαταβάλει ενισχύσεις με την προοπτική υλοποίησης διαφόρων έργων.

Συνοπτικά και με τα πλέον σημαντικά, επισημαίνω:

1. Έλληνες και ξένοι έχουν προβεί την τελευταία 5ετία σε αγορά γης άρτια και οικοδομήσιμη που θα καταστεί πλέον μη οικοδομήσιμη.

2. Έλληνες και ξένοι έχουν θέσει ακίνητα ως υποθήκες σε τράπεζες, οι αξία των οποίων πλέον θα μηδενισθεί με αποτέλεσμα οικονομικές εμπλοκές τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τα τραπεζικά ιδρύματα.

3. Πολλοί έχουν προβεί σε υπαγωγή σε ενισχύσεις αναπτυξιακού νόμου, ΕΣΠΑ κλπ ή έχουν λάβει και προκαταβολές ακόμη έναντι επενδύσεων που βρίσκονται στο στάδιο ωρίμασης (είναι γνωστός ο τεράστιος χρόνος για τη λήψη εγκρίσεων που ωριμάζουν τέτοια έργα ώστε να έρθουν σε στάδιο υποβολής περιβαλλοντικών και άλλων εγκρίσεων). Οικονομική εμπλοκή λοιπόν και με το δημόσιο ή τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

4. Με την δημοσίευση των Περιφερειακών χωροταξικών κατέστησαν άχρηστα πάρα πολλά ακίνητα μικρομεσαίων ιδιοκτητών που προγραμμάτιζαν επενδύσεις. Μερικοί μάλιστα μόλις είχαν επενδύσει σε αγορά ακινήτου που κατέστη τελικά μη αξιοποιήσιμο με τις νέες διατάξεις και ουσιαστικά εγκλωβίστηκαν οικονομικά.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι οποιαδήποτε τροποποίηση γίνει με άμεση εφαρμογή της θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό αλλά και θα πλήξει για άλλη μία φορά την εικόνα της χώρας στα μάτια των ξένων επενδυτών.

Όπως προαναφέρθηκε οι απόψεις για τις νέες διατάξεις ποικίλουν και η επιχειρηματολογία όλων των πλευρών έχει βάση. Ανεξάρτητα από την τελική μορφή που θα λάβει το τελικό κείμενο του νόμου και προς αποφυγή των ενδεικτικών οικονομικών συνεπειών που αναπτύξαμε παραπάνω, προτείνουμε να συμπεριληφθεί μεταβατική διάταξη δίκαιη για τους πολίτες αλλά και την αποτροπή οικονομικών εμπλοκών :

“1. Οι διατάξεις της παρούσας έχουν άμεση εφαρμογή, με δικαίωμα επιλογής για μία πενταετία από την δημοσίευση του παρόντος νόμου, τήρησης των προϋφισταμένων διατάξεων, χωροταξίας, περιβάλλοντος, αρτιότητας και δόμησης, από τους ιδιοκτήτες. Το δικαίωμα αυτό θα έχει εφαρμογή και επί των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων όπως ψηφίστηκαν ή θα ψηφιστούν.

Για όσα ακίνητα έχουν εκκινήσει διαδικασίες αξιοποίησης, μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν με τους όρους και διατάξεις που ίσχυαν κατά την υπαγωγή τους σε νόμο ενίσχυσης επενδύσεων (αναπτυξιακός, ΕΣΠΑ κλπ), ή κατά το αίτημα προς αρμόδια για εγκρίσεις υπηρεσία (αρχαιολογική κλπ) με την υποχρέωση να ολοκληρώσουν την αδειοδότηση εντός πενταετίας από την δημοσίευση του παρόντος νόμου”.

Είναι σημαντικό ο Έλληνας πολίτης αλλά και ο ξένος επενδυτής να αισθάνεται ότι η χώρα μας είναι χώρα δικαίου και δεν δημιουργεί τετελεσμένα αποτελέσματα με ανατροπές».

Παράταση στις δηλώσεις αυθαιρέτων ζητά το ΤΕΕ – Στασινός: Αναγκαίο να συμβαδίσει η τελική προθεσμία με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ζητώντας εκ νέου παράταση μέχρι το τέλος του έτους για την προθεσμία υποβολής δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στην επιστολή του προς τον Κωστή Χατζηδάκη θέτει ειδικώς το ζήτημα της παράτασης της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου, με ειδική αναφορά στα αυθαίρετα κατηγορίας 5 (χωρίς οικοδομική άδεια ή με μεγάλες αυθαιρεσίες), μέχρι την έναρξη του νέου θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία θα ξεκινήσει από την αρχή του νέου έτους και θα αποτυπώνει κάθε κτίσμα στην πραγματική, σημερινή κατάσταση (as-is).

Ο Γιώργος Στασινός αναλύει στην επιστολή του τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με ευθύνη της Πολιτείας αλλά και των έκτακτων συνθηκών και εμποδίζουν την έγκαιρη και ορθή ολοκλήρωση νέων δηλώσεων αυθαιρέτων, ακόμη και στις περιπτώσεις που εγκαίρως έχει ενδιαφερθεί ο ιδιοκτήτης και ο μηχανικός έχει επιτελέσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του. Επισημαίνει επίσης περιπτώσεις που είναι αδύνατον να ενταχθούν δηλώσεις μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από αυτό.

Στην επιστολή του προς του Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Γιώργος Στασινός ζητά για να αποφορτιστούν και να διευκολυνθούν όλοι οι αρμόδιοι να μετατεθούν τουλάχιστον για ένα εξάμηνο οι προθεσμίες ολοκλήρωσης – περαίωσης υφιστάμενων – παλαιότερων δηλώσεων (με την υποβολή των εκκρεμών δικαιολογητικών, σχεδίων κλπ) ώστε να μειωθεί ο φόρτος που αναλαμβάνουν τώρα οι μηχανικοί και να μη συμβαδίζουν οι προθεσμίες νέων δηλώσεων και περαίωσης παλαιότερων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου