“ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ενεργειακή αλλά και εθνική ασφάλεια, υποσχέθηκε από την Κομοτηνή ο πρωθυπουργός

  • Δευτέρα, 11 Ιουλίου, 2022 - 06:22

Τη στρόφιγγα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB άνοιξαν από κοινού χθες συμβολικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κι ο Βούλγαρος ομόλογός του Κίριλ Πέτκοφ. Ο λόγος για τον αγωγό που θα τροφοδοτήσει με αζέρικο αέριο (το οποίο η Ελλάδα προμηθεύεται μέσω TAP) τη Βουλγαρία, χώρα που ούτως ή άλλως είναι κατά 70-80% εξαρτώμενη ενεργειακά από την Ελλάδα.

Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB, μήκους 182 χιλιομέτρων, συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας στην περιοχή της Κομοτηνής με το αντίστοιχο δίκτυο της Βουλγαρίας στην περιοχή Στάρα Ζαγόρα. Σε πρώτη φάση, ο αγωγός έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, ενώ η δυναμικότητά του μπορεί να αυξηθεί σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος.

Ανάχωμα στο ρωσικό αέριο

Το έργο που είχε σχεδιαστεί πριν από χρόνια αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία, μετά την ενεργειακή κρίση, την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θράκης στον τομέα της ενέργειας και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής.

Γι’ αυτό στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα εγκαίνια «στιγμή πολύ σημαντική για την Κομοτηνή, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και για ολόκληρα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, γιατί δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα, που ενώνει το Νότο με το Βορρά, φέρνοντας σε πρώτη φάση πιο κοντά Ελλάδα και Βουλγαρία». Πάνω στην ενέργεια έχει εδραιωθεί μία ισχυρή φιλία Ελλάδας-Βουλγαρίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας πως οι βάσεις του έργου τέθηκαν προ δεκαετίας κι έκτοτε αποτέλεσε απ’ όλες τις κυβερνήσεις «έργο εθνικής προτεραιότητας», το οποίο στην παρούσα διεθνή συγκυρία αποκτά προστιθέμενη αξία: «η ολοκλήρωσή του στην παρούσα εξαιρετικά ταραγμένη διεθνή συγκυρία και αφού αντιμετωπίσαμε από κοινού και με αποφασιστικότητα τις τελευταίες προκλήσεις, αναδεικνύει τη μεγάλη του αξία σήμερα, δίνοντας ισχυρή ώθηση προς την επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου ενεργειακής αυτονομίας της Ηπείρου μας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά αναγκαία όσο ποτέ τη συντονισμένη δράση των χωρών της Ηπείρου μας, απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων και σ’ έναν ωμό εκβιασμό. Η δική μας απάντηση είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως μέσο αλληλοβοήθειας, αλληλοϋποστήριξης κι αμοιβαίας προόδου. Αυτός ο στόχος είναι απολύτως εφικτός».

Ο αγωγός, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρώτον κάνει ένα ακόμη βήμα στην ενεργειακή θωράκιση της χώρας και δεύτερον δημιουργεί μία νέα πύλη ενέργειας προς την Ευρώπη, αντί του ρωσικού μονοπωλίου. Συνολικά οι αγωγοί των Βαλκανίων «ενισχύουν την ενεργειακή εφοδιαστική ασφάλεια όλων των συνεργαζόμενων χωρών και γίνονται ανάχωμα στο τεχνικό ράλι τιμών ενέργειας που ροκανίζουν προϋπολογισμούς νοικοκυριών κι επιχειρήσεων» είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως στην παρούσα συγκυρία το έργο είναι ακόμη πιο σημαντικό για τη Βουλγαρία, καθώς έχει αποκλειστεί πλήρως από το ρωσικό αέριο. Άφησε να εννοηθεί όμως ότι το έργο αυτό… ελάχιστα θα το καταλάβουν προς το παρόν οι καταναλωτές στην τσέπη τους.

Η έμμεση αναφορά στην Τουρκία

Μιλώντας για τις ευρύτερες υποδομές φυσικού αερίου σε Ροδόπη και Έβρο, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σύνδεση του αγωγού με τον TAP αλλά και στη λειτουργία του νέου πλωτού σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Συνολικά, κατ’ αυτό τον τρόπο στη Θράκη γίνεται προμήθεια, αποθήκευση κι επαναεριοποίηση του φυσικού αερίου.

Ο IGB, τόνισε ο πρωθυπουργός, αποτελεί έργο «εθνικής ασφάλειας, βαλκανικής αλληλεγγύης, διακρατικής συνεργασίας κι ευημερίας των λαών» είπε και συνέχισε με έμμεση αναφορά προς την Τουρκία: «Είναι μηνύματα που αποκτούν στον ταραγμένο μας κόσμο ιδιαίτερη σημασία σε μία περιοχή, όπου δυστυχώς ακόμη, διατηρείται μία εξαίρεση ανιστόρητης επιθετικότητας στην οποία πάντως απαντούν η διεθνής πραγματικότητα και η εθνική μας ετοιμότητα. Αντίθετα, το δικό μου μήνυμα προς τη Βουλγαρία είναι μήνυμα ειρήνης και κοινής προόδου».

Ικανοποίηση Βουλγαρίας και Αζερμπαϊτζάν

Την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση του έργου μετέφεραν ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ κι ο Αζέρος υπουργός Ενέργειας Παρβίς Σαχμπάζοφ.

«Η σημερινή μέρα θα μείνει στην ιστορία και στις μνήμες των σύγχρονων ανθρώπων ως σύμβολο επιδίωξης για συνεργασία στην ενεργειακή ανεξαρτησία μας» δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, θέτοντας το στόχο «να δοθεί τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο». Αναγνώρισε πως ο αγωγός δυναμώνει την ελληνοβουλγαρική φιλία, επικαλούμενος μάλιστα τον Σωκράτη για να πει πως είναι χρήσιμο «να έχεις έναν πιστό φίλο». «Η εποχή διχασμού έχει λήξει, βρισκόμαστε στην εποχή συνεργασίας» σηματοδότησε.

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη μέρα ο Αζέρος υπουργός, εξηγώντας πως επί της ουσίας ο IGB αποτελεί διακλάδωση του TAP προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύει «την ενεργειακή ασφάλεια» και «τη συνεργασία, αλληλεγγύη κι αμοιβαία στήριξη» μεταξύ ΕΕ και Αζερμπαϊτζάν χαρακτηρίζοντας «το μεγαλύτερο επίτευγμα» μέχρι στιγμής στη σχέση των δύο πλευρών τον αγωγό. Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία, Ιταλία είναι οι χώρες που μέχρι στιγμής ενώνονται μέσω TAP και διακλαδώσεων, με τον Αζέρο να δηλώνει αισιόδοξος για επέκταση σε ακόμη περισσότερες.

Οι υπόλοιπες δηλώσεις

«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε τη μέρα «για τη Βόρεια Ελλάδα» ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ενώ το έργο είναι «ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας». «Ο αγωγός εδραιώνει μία ακόμη ψηφίδα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας κι αποτελεί δείγμα φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών» σημείωσε.

Η Θράκη αναβαθμίζεται «σε  βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας» υποσχέθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, χαρακτηρίζοντας «τεράστια» τα ενεργειακά έργα υποδομών της Θράκης «για την ενεργειακή ασφάλεια Βαλκανίων και Ευρώπης». Γνωστοποίησε πως μετά τη Βουλγαρία, ήδη άνοιξαν οι συζητήσεις για τροφοδοσία και της Ρουμανίας μέσω του αγωγού. Σχέδιο του ΥΠΕΝ είναι η δημιουργία μίας διαβαλκανικής πλατφόρμας κοινών αγορών φυσικού αερίου, ώστε οι συνεργαζόμενες χώρες μέσω αυξημένης κοινής ζήτησης να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές στη διεθνή αγορά και πιο σταθερό εφοδιασμό.

«Η Περιφέρειά αναβαθμίζεται γεωπολιτικά» υποσχέθηκε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος και δήλωσε: «από την αρχαιότητα η Μακεδονία και η Θράκη είχαν αυτό το ρόλο, ήταν πέρασμα, σταυροδρόμι και γέφυρα απ’ όπου μετακινούνταν άνθρωποι και εμπορεύματα. Αυτό το ρόλο παίζει και σήμερα. Σπουδαία έργα δρομολογούνται κι ολοκληρώνονται».

«Ξεχωριστή στιγμή» χαρακτήρισε τα εγκαίνια ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, γιατί «δικαιώνει μία στρατηγική που χτίστηκε από το 2004, η Θράκη να μετατραπεί σε εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας Ελλάδας κι Ευρώπης». «Η σύνδεση IGB-TAP μας καθιστά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά πολύ σημαντικό κόμβο ενέργειας», τόνισε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ «οικειοποιείται έργα ΣΥΡΙΖΑ, για να κρυφτεί η αποτυχία της στη Ροδόπη και τη Θράκη» κατήγγειλε ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, θυμίζοντας πως η έναρξη κατασκευής του έργου εγκαινιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Γενικότερα σχολιάζοντας την περιοδεία, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανακολουθία προεκλογικών υποσχέσεων του πρωθυπουργού κι έργων στη Ροδόπη.

Διονύσης Βοργιάς