Μητσοτάκης: Πρέπει να υπάρξει μπόνους επιβράβευσης για γιατρούς και νοσηλευτές στο ΕΣΥ

  • Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025 - 14:48

Στη δραστική αναμόρφωση, συνολικά της εμπειρίας του ασθενή στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του συνεδρίου του ygeiamou, περιγράφοντας σχηματικά τις προοπτικές βελτίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επανειλημμένως στην ανάγκη εφαρμογής ενός συστήματος επιβράβευσης των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, οι οποίοι τιμούν το λειτούργημα και ασκούν υποδειγματικά τα καθήκοντά τους περιθάλποντας τους Έλληνες πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά επί του θέματος ότι «μιλάμε για την ανάγκη επενδύσεων σε υποδομές κ.λπ., αλλά το πιο κρίσιμο συστατικό είναι το έμψυχο δυναμικό στον τομέα της δημόσιας υγείας. Πιστεύω πως πρέπει να φτάσουμε στη λογική της επιβράβευσης με βάση την απόδοση των ανθρώπων που παρέχουν υπηρεσίας υγείας. Ασφαλώς, με ένα σύστημα αξιολόγησης με διαφάνεια και δικαιοσύνη. Είναι επιβεβλημένο να πάμε σε ένα σύστημα επιβράβευσης, όσο δύσκολο και εάν φαίνεται. Το γνωρίζω από τη θητεία μου ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι ένα ζήτημα είναι το να συνετίσεις όσους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αλλά εξίσου δύσκολο είναι το να επιβραβεύσεις όσους την κάνουν με εξαιρετικό τρόπο».

Απαντώντας στην κριτική ότι ο δημόσιος κλάδος της υγείας στην Ελλάδα δεν είναι όσο ανταγωνιστικός θα έπρεπε, έτσι ώστε να προσελκύει αντί να απωθεί τους εργαζομένους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «οφείλω να αναγνωρίσω πως ακόμη δεν είμαστε όσο ανταγωνιστικοί θα μπορούσαμε. Μολονότι τα βήματα που έχουν γίνει είναι πολύ σημαντικά για να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας στην υγεία. Από την άλλη, τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας έχουν βελτιωθεί αρκετά, ώστε να μας επιτρέπουν πχ να επιβραβεύουμε με μπόνους τους δημοσίους υπαλλήλους, βάσει ενός κονδυλίου 40 εκατ. ευρώ. Όμως, θα πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Τα χρήματα που εξοικονομούμε από την πάταξη της διαφθοράς, αντί να τα επιστρέφουμε στους πολίτες υπό μορφήν παροχών, μήπως θα έπρεπε να τα κάνουμε επενδύσεις, ιδιαίτερα σε ανθρώπινο δυναμικό;».

Συμμετέχοντας σε πάνελ με αντικείμενο τις «Νέες προοπτικές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Συνεδρίου για την Υγεία, που διοργανώνει το ygeiamou.gr και το Πρώτο Θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε, κατ’ αρχήν, την άποψη ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, σε ό,τι αφορά στην επίτευξη στόχων που είχαμε θέσει στη δεύτερη κυβερνητική θητεία μας.

» Η Κυβέρνηση της ΝΔ έθεσε τρεις κύριες προτεραιότητες για την αναμόρφωση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Η πρώτη είναι η ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης. Επενδύουμε άνευ προηγουμένου κονδύλια σε υποδομές, τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναβαθμίσαμε τις απολαβές των ιατρών. Ικανοποιήσαμε το πάγιο αίτημα για την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, έτσι ώστε να είμαστε και ανταγωνιστικοί, έναντι του ιδιωτικού τομέα.

» Προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό του τμήματος επειγόντων περιστατικών σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόσφατα επισκέφθηκα το ΚΑΤ και διαπίστωσα ο ίδιος τη διαφορά που έχει ήδη επιτευχθεί.

» Πολύ σημαντικό, θεωρώ το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, με δράσεις σε προληπτικό επίπεδο, το οποίο έτυχε καθολικής αποδοχής από την ελληνική κοινωνία, με μια σειρά εξετάσεων που κυριολεκτικά σώζουν ζωές. Διότι, για πρώτη φορά το κράτος πηγαίνει στον ασθενή, οργανωμένα και συστηματικά. Έχοντας προδιαγράψει, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, την πορεία των ασθενών σε περίπτωση που διαγνωστεί βάσει των εξετάσεων κάποιο πρόβλημα. Αναφέρω ενδεικτικά το διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

» Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ αποτελεί μία τεράστια καινοτομία. Διότι δεν θεραπεύουμε μόνο τον ασθενή. Προλαμβάνουμε μια δυσάρεστη εξέλιξη για την υγεία του.

» Ας μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι το ΕΣΥ είναι ένα πολύ μεγάλο, βαρύ σύστημα. Διενεργούμε 500.000 χειρουργεία το χρόνο, αν μη τι άλλο. Ταυτόχρονα, η έμφαση στην πρόληψη, εκτός του ότι αντικειμενικά σώζει ζωές, μας επιτρέπει να επιτύχουμε μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση στα οικονομικά της υγείας».

Το δεύτερο στοιχείο που ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον στη δημόσια υγεία, είναι η διάδοση της χρήσης νέων τεχνολογιών, της ψηφιοποίησης και, ιδιαίτερα, της Τεχνητής Νοημοσύνης.