Η θέση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου για τη συστέγαση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ

Ικανοποιήθηκε αίτημα χρόνων

Γλιτώνουν από πρόσθετο οικονομικό κόστος οι επιχειρήσεις της Νάξου, επισημαίνει η πρόεδρος Σ. Καπινιάρη

Οικονομική ανακούφιση θα αποτελέσει για τους επιχειρηματίες που ανήκουν στον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο της Νάξου, η συστέγαση των ασφαλιστικών ταμείων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ, αφού θα τους απαλλάξει από την καταβολή χρημάτων που αφορούσαν στη συντήρηση του χώρου, στον οποίο φιλοξενείται ο ασφαλιστικός φορέα τους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που παραχώρησε η πρόεδρος, Σοφία Καπινιάρη στην “Κοινή Γνώμη” σχετικά με τη συστέγαση των γραφείων, σημείωσε πως η υπουργική απόφαση, αποτελεί “δώρο Θεού” για τους επιχειρηματίες του νησιού, καθώς με αυτόν τον τρόπο απαλλάσσονται από την οικονομική υποχρέωση που είχαν μέχρι στιγμής να συντηρούν οι ίδιοι τη λειτουργία του ΟΑΕΕ.

Μάλιστα, η ίδια πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια, παρούσας της κρίσης, η οποία “είναι πλέον φανερή στο νησιωτικό χώρο έντονα”, η ανάγκη να καταβάλουν χρήματα προκειμένου να υπάρχουν τα γραφεία του ΟΑΕΕ στη Νάξο είχε μετατραπεί σε μηνιαίο “εφιάλτη”.

Αίτημα του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου

Όπως είχε αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η “Κοινή Γνώμη” πριν από λίγες ημέρες και είναι ευρύτερα γνωστό, η απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση να προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή της πρότασης για συστέγαση των γραφείων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ σε έξι περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και το νησί της Νάξου, εντάσσεται στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των ασφαλιστικών ταμείων με σκοπό την εξοικονόμηση 390 χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Αναφορικά με τα προαναφερθέντα, η πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου, μετά από σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι: “Αυτή η κίνηση είναι η ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματός μας”.

Πενταετής οικονομικός “πονοκέφαλος”

Η κ. Καπινιάρη, επιθυμώντας να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο ο Σύλλογος αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ανακούφιση την ανωτέρω εξέλιξη, ανέφερε: “Εμείς εδώ και πέντε χρόνια είχαμε τον ΟΑΕΕ της Νάξου και τον φιλοξενούσαμε στα γραφεία του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου, πληρώνοντας το ενοίκιο. Ήμασταν συστεγασμένοι σε κτίριο στη Χώρα και χρησιμοποιούσαμε τους ίδιους χώρους και τον ίδιο εξοπλισμό”, τονίζοντας ακολούθως πως: “Με μεγάλο αγώνα γινόταν όλη αυτή η προσπάθεια μέχρι τώρα γιατί δεν υπάρχουν πλέον χρήματα”.

Μάλιστα η ίδια, πρόσθεσε ότι: “Τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συνεννόησης και καλής συνεργασίας με τους φορείς του νησιού, αποφασίσαμε και αναλάβαμε να μοιράσουμε το οικονομικό βάρος. Έτσι, πλήρωνε ανά μήνα διαφορετικός φορέας το ενοίκιο”.

 

“Λόγω κρίσης θα αδυνατούσαμε να πληρώνουμε”

Η πρόεδρος επεσήμανε ότι, τα μέλη του Συλλόγου είχαν αιτηθεί από τον υπουργό να προωθήσει αυτό το αίτημά τους καθώς θα αποτελέσει “χέρι βοήθειας” στην καθημερινότητά τους, δεδομένης της οικονομικής κρίσης. “Ζητήσαμε επανειλημμένως από τον υπουργό και εγώ προσωπικά να επιληφθεί του θέματος, καθώς δεν μπορούσαμε να καταβάλουμε τα ποσά των ενοικίων.

Λόγω του φόρτου εργασίας, ακόμη και οι υπάλληλοι όπως είναι λογικό, ζήτησαν να είναι μόνοι τους. Χωρίσαμε τα γραφεία μας και στεγαστήκαμε σαν Σύλλογος σε άλλο κτίριο και τα γραφεία του ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ είχαν αυτόνομο χώρο. Ωστόσο, έχουν δυσκολέψει τόσο πολύ τα πράγματα λόγω κρίσης και δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να συντηρούμε τη λειτουργία του”, δήλωσε.

Στη συνέχεια, η κ. Καπινιάρη, υπογράμμισε ότι η συστέγαση των δύο ασφαλιστικών ταμείων, είναι η προσφορότερη λύση, εκφράζοντας την προσωπική της πεποίθηση πως δε θα υπάρξει πρόβλημα συνύπαρξης των γραφείων. “Όντως υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος στο συγκεκριμένο κτίριο και είναι ίσως η καταλληλότερη λύση στο πρόβλημά μας. Μας ενημέρωσε ο ίδιος ο υπουργός ότι θα προχωρήσει αυτή η αλλαγή και το θέμα έχει δρομολογηθεί. Πρώτη επιλογή είναι λοιπόν τα γραφεία των ασφαλιστικών ταμείων Νάξου και στη συνέχεια ακολουθούν άλλες πέντε περιοχές. Είναι απόφαση υπουργού, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας. Έπραξε λογικά και ορθά και φυσικά μαζί με τα χρήματα που θα εξοικονομήσει για τα ταμεία του κράτους, θα βοηθήσει κι εμάς”, ανέφερε.

Υπάρχουν λουκέτα αλλά υπάρχει και ελπίδα

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, η πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου, έδωσε με σαφήνεια το “στίγμα” της οικονομικής κρίσης από την πλευρά των επιχειρήσεων στο νησί. “Η κρίση έχει κάνει την εμφάνισή της στα νησιά μας. Πλέον είναι ορατή, μπροστά μας, καθημερινά. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Ευελπιστούμε όμως ότι θα αλλάξουν”, τόνισε, κάνοντας σαφές πως η αισιόδοξη στάση που η ίδια υιοθετεί για τα γεγονότα, δεν στηρίζεται σε κάποια ενέργεια της κυβέρνησης. “Δε βασιζόμαστε σε κάποιες ενέργειες κυβερνητικές ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν πάει άλλο η κατάσταση που βιώνουμε. Όταν η αγελάδα σταματήσει να δίνει γάλα, θα ψοφήσει” υποστήριξε, καταλήγοντας πως εύλογα κάτι θα πρέπει να αλλάξει.

Εν κατακλείδι, υπενθυμίζοντας πως τα μέλη του Συλλόγου “αγγίζουν” τα 1.400 άτομα, όπως επεσήμανε, αν και λόγω κρίσης παρατηρούνται λουκέτα σε καταστήματα της τοπικής κοινωνίας, ωστόσο οι επιχειρηματίες που αντιστέκονται, αναζητώντας έναν χώρο με φθηνότερο ενοίκιο, αποτελούν “νότα” αισιοδοξίας. “Στο σύλλογο ανήκουν περίπου 1.400 άτομα. Είμαστε ένας σύλλογος ενεργός σε μεγάλο βαθμό αλλά βλέπω στους δρόμους ότι κάποια καταστήματα έχουν κλείσει ενώ άλλα, έχουν μεταφερθεί. Οπότε αυτό είναι ελπιδοφόρο. Μόνη μας ελπίδα είναι να αναζωογονηθεί η αγορά” κατέληξε.