Ανεκμετάλλευτος «θησαυρός» περιμένει να αποκαλυφθεί

  • Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2013 - 06:00

Το ζήτημα της ανάδειξης του σπηλαίου «Καταφύκι» στη Δρυοπίδα Κύθνου, ενός από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα σπήλαια στην Ελλάδα, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος, με αναφορά που κατέθεσε στις 21/3 προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Τουρισμού.

Στην αναφορά του βουλευτή περιλαμβάνονται οι προτάσεις του Δήμου Κύθνου για την ανάδειξη του σπηλαίου, το οποίο αξιολογείται ως μοναδικό στην κατηγορία του σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ωστόσο, οι ισχνές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου του νησιού δεν του επιτρέπουν την ολοκλήρωση του έργου με ίδιους πόρους, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση από κρατικά κονδύλια ή η ένταξή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης να θεωρείται η μόνη λύση.

Το σπήλαιο «Καταφύκι»

Το σπήλαιο, η ύπαρξη του οποίου φαίνεται να εκκινεί περίπου 800.000 χρόνια πριν, βρίσκεται στο νότιο άκρο της Δρυοπίδας σε υψόμετρο περίπου 190 μέτρων, στη θέση «Φιρές». Η Δρυοπίδα θεωρείται ότι είναι χτισμένη σε μια λεκάνη, που πιθανόν να αποτελούσε λίμνη σε οροπέδιο, γεγονός που εξηγεί και το όνομα «Σύλλακας» που είχε το χωριό μέχρι το 1833. Σύμφωνα με τον Άγγλο περιηγητή και αρχαιολόγο James Theodore Bent (1852-1897), το σπήλαιο οφείλει την ύπαρξή του στην έκπλυση του βουνού μέσω μιας δυνατής καταρροής νερού. Ίσως έτσι, οι πρώτοι κάτοικοι του οικισμού της Δρυοπίδας, να διάλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή λόγω της ύπαρξης σπηλαίου, το οποίο θα τους εξασφάλιζε όχι μόνο έναν πολύ μεγάλο σταθερής θερμοκρασίας αποθηκευτικό χώρο για τη φύλαξη γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά και τρόπο υδροδότησης του χωριού, λόγω του νερού που υπήρχε εκεί. Ταυτόχρονα, το σπήλαιο, όπως καταδεικνύει και το όνομά του, αποτέλεσε καταφύγιο για τους κατοίκους του νησιού για προφύλαξη από εχθρικές επιθέσεις Φράγκων, Τούρκων και άλλων επιδρομέων. Το σπήλαιο είχε κυρίως χρησιμοποιηθεί ως ορυχείο ακόμη από την εποχή της αρχαιότητας.

Το «Καταφύκι», βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι το εντυπωσιακό συνονθύλευμα φυσικών στοών και τεχνητών ανοιγμάτων που διαθέτει, έχει διαδρόμους μήκους 600 μ. που καλύπτουν έκταση 3.500 τ.μ. και έχει μόνιμα σταθερή θερμοκρασία 17 βαθμών Κελσίου. Διαθέτει επίσης μία εντυπωσιακή αίθουσα σταλακτικών, διαστάσεων 25x17. Λόγω, μάλιστα, κατολισθήσεων σε πολύ παλιές περιόδους, το δάπεδο της αίθουσας έχει καλυφθεί από όγκους μαρμάρων, πάνω στα οποία έχουν σχηματιστεί σταλαγμίτες.

Με 476 χιλ. ευρώ ολοκληρώνεται το έργο

Στα τέλη του 2000 ξεκίνησε η εκτέλεση των εργασιών για τη συνολική ανάδειξη του σπηλαίου, στο πλαίσιο εγκεκριμένης μελέτης προϋπολογισμού 211 εκατ. δραχμών. Όμως, λόγω έλλειψης της αναγκαίας χρηματοδότησης, το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί εργασίες εκσκαφών διά χειρός εντός και εκτός του σπηλαίου, καθαιρέσεις λιθοδομών, καθώς και επανακατασκευή τους σε λιθοδομές, οι οποίες ήταν απαραίτητο να μετακινηθούν στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και διαστρώσεις-διαμορφώσεις εντός και εκτός του σπηλαίου. Έχει επίσης κατασκευαστεί το κτήριο του εκδοτηρίου και το κτήριο των WC, ένας τοίχος αντιστήριξης με επένδυση λιθοδομής και σκάλες εισόδου-εξόδου για την πρόσβαση στον χώρο του σπηλαίου.

Σύμφωνα με τον Δήμο Κύθνου, οι εργασίες που απομένουν να εκτελεστούν για την ολοκλήρωση του έργου βάσει της εγκεκριμένης μελέτης, κοστολογούνται σε 476.309,65 ευρώ, χρήματα, τα οποία ο Δήμος δεν διαθέτει και για τον λόγο αυτό ζητά την ένταξη του έργου σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης ή τη χρηματοδότησή του από κρατικά κονδύλια.

Αναμένεται η απάντηση των συναρμοδίων Υπουργών ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση του έργου και η αποκάλυψη του μοναδικού αυτού γεωλογικού θησαυρού σε κατοίκους και επισκέπτες της Κύθνου.