Στα χέρια ιδιώτη η καθαριότητα του Δήμου Ίου για έναν ακόμη χρόνο

Το πείραμα πέτυχε

Αδυναμία της Υπηρεσίας Καθαριότητας να καλύψει τις ανάγκες, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και της παλαιότητας του μηχανολογικού εξοπλισμού

Την ανάθεση υπηρεσιών αποκομιδής απορριμάτων και οδοκαθαρισμού σε ιδιώτη με τη διενέργεια ανοικτού δημοσίου διαγωνισμού ενέκρινε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιητών.

Τεκμηριώνοντας την αδυναμία της Υπηρεσίας Καθαριότητας να καλύψει όλες τις αναγκαίες οργανικές θέσεις, εξαιτίας της σημαντικής έλλειψης προσωπικού, το σύνολο των μελών αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση της νόμιμης σύμβασης που είχε καταρτισθεί και πέρυσι στο δήμο.

Μέσα από αυτή, ανατίθεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου η καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, καθώς και η αποκομιδή και διαχείριση αποβλήτων. Όπως σημειώνεται, το πρόβλημα παρατηρείται περισσότερο κατά τη θερινή περίοδο, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης στο νησί.

Βελτίωση των υπηρεσιών και ανταγωνιστικότερο κόστος

Παράλληλα, πέρα από τη βελτίωση των συνθηκών της παρεχόμενης υπηρεσίας, κρίνεται επιβεβλημένη και η επίτευξη ανταγωνιστικότερου κόστους για το δήμο, δεδομένου ότι η ετήσια δαπάνη αποκομιδής απορριμμάτων και καθαριότητας αγγίζει τις 249.968.50 ευρώ.

Η εργολαβία προτείνεται να είναι διάρκειας από 01-06-2013 έως 31-05-2014, ενώ η ενδεικτική προϋπολογιζόμενη δαπάνη της ανέρχεται στις 130.000 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου Φ.Π.Α. Προς τούτο, έχει εγγραφεί σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό έτους 2013 (Κ.Α. 20.6277.001 και Κ.Α. 35.6277).

Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο ανάδοχος καλείται να φροντίζει για την αποκομιδή και μεταφορά των παραγόμενων απορριμμάτων, στον χώρο διάθεσης που θα υποδείξει ο Δήμος, όπως και για την αποκομιδή και μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών, στον καθορισμένο σταθμό μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών. Επιπλέον, θα αναλάβει τον μηχανικό και χειρωνακτικό οδοκαθαρισμό, τη συντήρηση (κοπή και καθαριότητα) πρασίνου και την πλύση των κάδων απορριμμάτων.

Ωστόσο, επειδή οι προαναφερόμενες εργασίες καθαριότητας σχετίζονται άμεσα με την υγεία των κατοίκων, ο ανάδοχος δεσμεύεται να τις εκτελεί όσον το δυνατόν αρτιότερα και συχνότερα, ώστε να παραμένει ο Δήμος καθαρός.

Αποκομιδή αστικών απορριμμάτων

Ο ανάδοχος εργολάβος θα εκτελεί εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων κατά την χειμερινή και θερινή περίοδο με την απασχόληση του κατάλληλου έμπειρου προσωπικού (εργάτες, οδηγοί), ενώ ο δήμος θα διαθέσει τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Για κάθε απορριμματοφόρο όχημα θα απασχολούνται ένας οδηγός και δύο εργάτες, οι οποίοι θα φροντίζουν την περισυλλογή των οικιακού τύπου

απορριμμάτων και την φόρτωση τους στα απορριμματοφόρα από όλα τα σημεία, εντός του χώρου συμβατικής εργασίας. Τα οχήματα αποκομιδής και το προσωπικό που τα στελεχώνει θα απασχολούνται σε επταήμερη βάση. Κατά τη θερινή περίοδο, (1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου) οι εργασίες θα εκτελούνται δύο φορές την ημέρα ή ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν, ενώ κατά την χειμερινή περίοδο, θα εκτελούνται μία φορά την ημέρα.

Χειρωνακτικός οδοκαθαρισμός

Στις εργασίες που θα πραγματοποιούνται καθημερινά σε οκτάωρη βάση, συμπεριλαμβάνεται επίσης το άδειασμα των καλαθιών μικροαπορριμμάτων

που βρίσκονται εντός των χώρων συμβατικής εργασίας, καθώς και η κοπή και συλλογή αυτοφυούς βλάστησης και ο καθημερινός καθαρισμός του νεκροταφείου.

Για την εργασία αυτή θα απασχολούνται δύο εργάτες εφοδιασμένοι με ειδικά

τροχήλατα αυτοκινούμενα ή μή αμαξίδια, πλαστικούς σάκους, σκούπες και φαράσια για τον οδοκαθαρισμό. Η κατανομή του προσωπικού ανά εργασία θα γίνεται σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Αποκομιδή ανακυκλώσιμων αστικών απορριμμάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι, φέτος θα ξεκινήσει στο νησί της Ίου και η αποκομιδή ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, κάτι το οποίο έλειπε τα προηγούμενα έτη. Ο ανάδοχος θα εκτελεί τις εργασίες, κατά την χειμερινή και θερινή περίοδο με την απασχόληση του κατάλληλου έμπειρου προσωπικού, ενώ ο δήμος θα διαθέσει την πρέσσα δεματοποίησης που διαθέτει. Το προσωπικό του αναδόχου θα φροντίζει την περισυλλογή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από τους κάδους ανακύκλωσης του δήμου. Ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα σε αδειοδοτημένο περιβαλλοντικά χώρο προσωρινής αποθήκευσης που θα διαθέτει στο νησί και κατόπιν, να τα διαθέτει σε εγκεκριμένες εταιρείες ανακύκλωσης.

Ένας από τους καθαρότερους τουριστικούς προορισμούς

Λαμβάνοντας υπόψη, τις ιδιομορφίες της Ίου, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος λόγω της υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα στα προβλήματα του μηχανολογικού εξοπλισμού λόγω της παλαιότητας των μηχανημάτων το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να αναθέσει τις εργασίες σε ιδιώτη για ένα χρόνο. Τέλος, ανέθεσε στην Οικονομική Επιτροπή, την κατάρτιση των όρων διακήρυξης ανάθεσης υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων και οδοκαθαρισμού με τη διενέργεια ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού.

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο δήμαρχος Ιητών Μιχάλης Πετρόπουλος εκτιμά ότι, το περασμένο καλοκαίρι η Ίος αναδείχθηκε ως ένα από τα καθαρότερα νησιά της χώρας, γεγονός που επεσήμαναν και οι εκατοντάδες επισκέπτες του. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα επιδιώξει να κινηθεί και αυτή τη χρονιά με την έναρξη της νέας σύμβασης, στις αρχές Ιουνίου.