Άμεση συγκρότηση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής ζητά η Θήρα

  • Τρίτη, 23 Απριλίου, 2013 - 06:00

Την άμεση συγκρότηση και λειτουργία Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο Δήμος Θήρας, μετά από αναφορά-καταγγελία που δέχθηκε από δεκαοκτώ αρχιτέκτονες μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγους μηχανικούς, αναφορικά με την καθυστέρηση συγκρότησής του.

Με επιστολή που απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Νικόλαος Καμπουράκης προς τον Γενικό Διευθυντή Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Νοτίου Αιγαίου, η οποία κοινοποιείται στον Υπουργό Εργασίας, τους Βουλευτές του Νομού και τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ζητά την άμεση συγκρότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής προκειμένου να προχωρήσει η διεκπεραίωση των αιτήσεων έγκρισης και έκδοσης αδειών δόμησης, εργασιών μικρής κλίμακας και χωροθετήσεις επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Νόμου 4030/11, ο οποίος ρυθμίζει τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών προβλέπεται ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συγκροτούνται «Συμβούλια Αρχιτεκτονικής» (Σ.Α.) σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Στις νησιωτικές περιοχές μπορούν να συγκροτούνται Σ.Α. με αρμοδιότητα σε περισσότερες περιφερειακές ενότητες. Στις αρμοδιότητες των Σ.Α. συγκαταλέγεται η γνωμοδότηση επί των αρχιτεκτονικών μελετών για οικοδομικές εργασίες σε κτήρια ή γήπεδα που βρίσκονται σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε ιστορικούς τόπους, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε ιερούς ναούς, ιερές μονές, παρεκκλήσια και ειδικά κτήρια, για κάθε οικοδομική εργασία σε κτήρια ή χώρους, που έχουν κηρυχθεί διατηρητέοι, για κατασκευαστικά έργα διαμορφώσεων κοινόχρηστων ή αδόμητων χώρων κ.ά. Ουσιαστικά, η έγκριση από Σ.Α. έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο για τη διεκπεραίωση των περισσοτέρων υποθέσεων που αφορούν σε οικοδομικές εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν στα νησιά.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Αντιδημάρχου «η λειτουργία του Συμβουλίου αυτού έχει μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των υπαρχουσών αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον χώρο των κατασκευών, ο οποίος ως γνωστόν έχει πληγεί από την δημοσιονομική κρίση, τη συγκράτηση του πληθυσμού στο νησιωτικό Δήμο μας, την προσέλκυση επενδυτών, αλλά και την πραγματοποίηση επισκευών ή κατασκευή νέων οικιών και τουριστικών υποδομών. Με τη λειτουργία του Συμβουλίου αυτού, σχετίζεται επίσης η λειτουργία των μεταφορών και του εμπορίου των οικοδομικών υλικών, που έχουν επίσης άμεση σχέση με την τοπική μας οικονομία».