Η Σίφνος στο ευρωπαϊκό συνέδριο “Zero Εmissions Communities”

Καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Εισήγηση του δημοτικού συμβούλου Σταύρου Καλογήρου για τις ενέργειες του δήμου στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας

Ενεργή ήταν η συμμετοχή του Δήμου Σίφνου στο ευρωπαϊκό συνέδριο με τίτλο “Zero Εmissions Communities” (ZEroCO2), που έλαβε χώρα στην Περιφέρεια της Τοσκάνης στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν η προώθηση μιας πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος στις τοπικές κοινωνίες, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως βασικό παράγοντα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το συνέδριο ήταν η τελική εκδήλωση μιας σειράς ημερίδων και προγραμμάτων σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα στο πλαίσιο του έργου zeroCO2. Εταίροι στο έργο από ελληνικής πλευράς ήταν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων (ΑΝΕΤΚΥ).

Μειωμένα κεφάλαια και έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού

Ο Δήμος Σίφνου εκπροσωπήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο και γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου, Σταύρο Καλογήρου, ο οποίος παρουσίασε τις ενέργειες, τις δράσεις, τις εμπειρίες και κυρίως τα προβλήματα του Δήμου στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας και όχι μόνο. Υπογράμμισε δε, πως για τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους με τις εγγενείς δυσκολίες, οι στόχοι που θέτουν τέτοιου είδους προγράμματα αποτελούν μια μη ρεαλιστική προοπτική, εξαιτίας των μειωμένων κεφαλαίων και της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

Επιπλέον, κατέστησε γνωστό πως το ευρωπαϊκό έργο ZeroCO2 έδωσε τις βάσεις ώστε ο Δήμος να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις αειφορίας όπως, η κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που βρίσκεται σε εξέλιξη, η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού προκειμένου να ξεκινήσει η κομποστοποίηση στο νησί και η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου του Γυμνασίου-Λυκείου Σίφνου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη θετική αξιολόγηση σε πρόγραμμα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) “Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις σε ανοικτούς δημόσιους χώρους”, με στόχο την βιοκλιματική αναβάθμιση των ευρύτερων χώρων του Δημοτικού Παρκινγκ της Απολλωνίας.

Οι υποχρεώσεις του κράτους

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, αναφορικά με την αντιμετώπιση από το κεντρικό κράτος και τους αρμόδιους φορείς, εκτιμώντας ότι η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με βασικό γνώμονα την νησιωτικότητα όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σ’ αυτόν της υγείας και της ακτοπλοΐας.

Επιπρόσθετα, μίλησε για τις μελλοντικές δράσεις του Δήμου που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών CO2 στους τομείς ευθύνης του Δήμου όπως τα δημοτικά κτίρια, ο δημοτικός φωτισμός με σύγχρονα φώτα τύπου LED, τα οχήματα του Δήμου και οι δημοτικές προμήθειες.

Τέλος έγινε αναφορά στην συστηματική και σοβαρή προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων για τη δημιουργία υβριδικού πάρκου στο νησί. Οι συνθήκες σήμερα είναι πιο ώριμες από ποτέ.

Ετικέτες: