Ψήφισμα του Δήμου Θήρας για την απάντηση Μουσουρούλη σχετικά με την ανέλκυση του «Sea Diamond»

«Persona non grata» για τη Σαντορίνη ο Υπουργός

  • Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2013 - 06:00

Να μην παρεμβαίνει σε υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση, αλλά να ενεργήσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος για την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» από τον βυθό της Καλντέρας, ζητά επιτακτικά με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας.

Αφορμή για την ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος στάθηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κ. Μουσουρούλη, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε ως ανέφικτη την ανέλκυση του ναυαγίου.

Μαθήματα φυσικής με δίκη σε εξέλιξη

Όπως είχαμε δημοσιεύσει και στο φύλλο της περασμένης Πέμπτης, σε απάντηση του Υπουργού σε κοινοβουλευτική αναφορά που είχε καταθέσει ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος, μετατόπιζε τις ευθύνες για την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι εξαιρετικά σύνθετο και έχει σημαντικά προβλήματα. Συγκεκριμένα ο κ. Μουσουρούλης επεσήμαινε ότι λόγω του τεράστιου συνολικού βάρους του βυθισμένου πλοίου για να ανελκυσθεί πρέπει να εξευρεθούν δυνάμεις επί της επιφάνειας τέτοιες που να υπερβαίνουν κατά πολύ το βάρος του και εκτός αυτού να είναι δυνατή η διακίνησή τους στον συγκεκριμένο θαλάσσιο τόπο, ενώ τόνιζε ότι το βάθος του ναυαγίου, η διαγωγή του ως προς τον πυθμένα με κλίση κατά το διάμηκες και κατά το εγκάρσιο, καθώς και η θέση του στο χείλος μίας αβύσσου με μέγιστο βάθος 300μ., αποτελούν σημαντικά προβλήματα.

Στο ίδιο έγγραφο ο Υπουργός επαναλάμβανε ότι η ρύπανση έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, στηριζόμενος στις εκθέσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που θεωρούν τη θαλάσσια ρύπανση ως αμελητέα, χωρίς, βέβαια, να κάνει καμία αναφορά σε άλλες επιστημονικές έρευνες, όπως αυτή του Πολυτεχνείου Κρήτης που έχει χαρακτηρίσει το ναυάγιο στην Καλντέρα ως τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα.

Ανεπιθύμητος αν δεν ανακαλέσει

Η στάση του κ. Μουσουρούλη πυροδότησε την άμεση αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας που απέστειλε ψήφισμα στον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό απαιτώντας από τον τελευταίο να ανακαλέσει δημοσίως τα όσα υποστήριξε για την ανέλκυση του ναυαγίου, ειδικά εφόσον το ζήτημα βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση και με δηλώσεις τέτοιες εκτιμάται ότι ο Υπουργός παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης.

Στο ψήφισμα, ζητείται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου να ασκήσει όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται από τους νόμους για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου για τη συγκεκριμένη περίπτωση και διευκρινίζεται ότι αν δεν ανακαλέσει, το Δημοτικό Συμβούλιο θα τον κηρύξει προσωπικά ανεπιθύμητο για το νησί.