Επίκαιρη ερώτηση του Π. Ρήγα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το σχέδιο «Αθηνά»

Αθετούνται οι δεσμεύσεις του Υπουργείου

  • Τρίτη, 28 Μαΐου, 2013 - 06:00

Επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, κ. Παναγιώτης Ρήγας, προς τον Υπουργό Παιδείας Πολιτισμού και Θρησκευμάτων.

Ο κ. Ρήγας αναφέρεται στα πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία αποκαλύπτουν ότι αθετούνται δεσμεύσεις του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν σε σχολές και τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με βάση τις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τη νέα αρχιτεκτονική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας (Σχέδιο «Αθηνά»).

Ο βουλευτής σημειώνει ότι βάσει του αρχικού σχεδιασμού υπήρχε η δέσμευση για λειτουργία από το έτος 2014, Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (καθώς και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) στην οποία θα ενταχθούν τα τρία εν λειτουργία τμήματα των Μηχανικών του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, ενώ για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η δέσμευση τηρείται, αντίθετα η δέσμευση προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αθετείται. Ταυτόχρονα, ο κ. Ρήγας τονίζει ότι δεν τηρείται και η δέσμευση για έναρξη λειτουργίας του εξαιρετικά κρίσιμου και αναγκαίου τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την αιτιολογία ότι δεν ενεργοποιούνται νέα τμήματα στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά». Ο ίδιος σημειώνει ότι ο κανόνας αυτός παραβιάζεται με τη λειτουργία του Τμήματος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ. Επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται και στην προωθούμενη συγχώνευση των δύο τμημάτων του Πανεπιστημίου (Μαθηματικών και Στατιστικής ) στη Σάμο, παρά την περί του αντιθέτου γνωμοδότηση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν θα τηρήσει τη δέσμευσή του για τη λειτουργία από το 2014 της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αν πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, σημειώνοντας ότι η αναγκαιότητα της λειτουργίας ενός τέτοιου τμήματος είναι προφανής, καθώς και αν πρόκειται να αρθεί η απόφαση της συγχώνευσης των δυο τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο όπως υπαγορεύει και η σχετική γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ.