Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Πάρου

Η «υγειονομική θωράκιση» που δεν ήρθε

Νέα συνάντηση του Συντονιστικού για την υγεία το Σάββατο
  • Τρίτη, 28 Μαΐου, 2013 - 06:00

Με δυσμενείς οιωνούς ξεκινά η τουριστική περίοδος για την Πάρο, καθώς κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας του νησιού δεν έχει μέχρι σήμερα επιλυθεί, παρά το γεγονός ότι έως πολύ πρόσφατα ο αρμόδιος Υπουργός υποσχόταν «υγειονομική θωράκιση» των νησιών. Μάλιστα, στις αρχές Απριλίου ο κ. Λυκουρέντζος διαβεβαίωνε ότι πολύ σύντομα θα καλύπτονταν τα κενά του ιατρικού προσωπικού με προτεραιότητα στη νησιωτική Ελλάδα, κάτι το οποίο, προφανώς, δεν έγινε.

Το θέμα ανακίνησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος και Μανώλης Γλέζος με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας, παρά τις δεσμεύσεις του οποίου το ΚΥ παραμένει υποστελεχωμένο. Την ίδια ώρα με χθεσινή ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Πάρου-Αντιπάρου για την υγεία καλεί τους φορείς των δύο νησιών σε συνάντηση το ερχόμενο Σάββατο, προκειμένου να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα από τη μέχρι τώρα δράση τους και να ληφθεί απόφαση σχετικά με τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Μεταξύ των προτάσεων που ήδη έχουν τεθεί στην ολομέλεια των φορέων, συμπεριλαμβάνονται η συμβολική κατάληψη του ΚΥ Πάρου, του γραφείου του Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου και της ΔΟΥ Πάρου, αλλά και η διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος για τη μη πληρωμή οφειλών προς τη ΔΟΥ.

Ανεπίλυτα τα προβλήματα

Οι κ.κ. Συρμαλένιος και Γλέζος επισημαίνουν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του ΚΥ σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε διασώστες του ΕΚΑΒ. Στα τέλη Μαρτίου, μετά από έντονες πιέσεις από τους κατοίκους του νησιού που είχαν πραγματοποιήσει συγκέντωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός υπέγραψε απόφαση για τον διορισμό δύο επικουρικών γιατρών (Παιδιάτρου και Ορθοπεδικού), αν και οι κάτοικοι είχαν ζητήσει επειγόντως την κάλυψη των οργανικών θέσεων με μόνιμους γιατρούς ειδικοτήτων. Ο ορθοπεδικός ανέλαβε τα καθήκοντά του, ωστόσο, η θέση του παιδιάτρου παραμένει μέχρι σήμερα κενή, καθώς δεν προσήλθε ως όφειλε, για να αναλάβει υπηρεσία.

Οι δύο βουλευτές θέτουν στον Υπουργό και το πολύπαθο ζήτημα των αεροδιακομιδών, σημειώνοντας ότι το υγειονομικό αεροσκάφος του Βελεντζείου Ιδρύματος παραμένει από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα καθηλωμένο στο έδαφος επειδή το Υπουργείο δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα της χρηματοδότησής του και της ένταξής του στο ΕΚΑΒ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δαπανώνται πολλαπλάσια χρήματα για τις διακομιδές ασθενών με καΐκια προς το νοσοκομείο Σύρου ή με ελικόπτερα προς την Αθήνα.

Να μπει τέλος στην αδικία

Όπως σημειώνεται στην ερώτηση, η υποσελέχωση του ΚΥ συνδυαζόμενη με τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της περιοχής, ελλοχεύει κινδύνους που μπορεί να κοστίσουν σε ανθρώπινες ζωές ή σε βλάβες και αναπηρίες, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν μπορούσαν να αντιμετωπίζονται τοπικά και ζητούν από τον Υπουργό άμεσες ενέργειες για επίλυση των προβλημάτων, υπενθυμίζοντάς του ότι πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο η έννοια της νησιωτικότητας ώστε να πάψει η άδικη μεταχείριση των κατοίκων της Πάρου.