Προσωρινή (;) διακοπή του λιμενικού έργου στα Πολλώνια της Μήλου

Σκόπελος... το ασαφές της θερινής περιόδου

- Γ. Δαμουλάκης: “Ζητάμε να μας προσδιορίσουν με σαφήνεια το χρονικό διάστημα της καλοκαιρινής περιόδου που αναφέρουν οι περιβαλλοντικοί όροι”- Οφείλει το Λιμεναρχείο Μήλου να προχωρήσει στην αναστολή του έργου

Ανασταλτικός παράγων στην εξέλιξη και υλοποίηση του λιμενικού έργου στα Πολλώνια της Μήλου, καθίσταται το ασαφές πλαίσιο των περιβαλλοντικών όρων που το συνοδεύουν, καθώς αυτό, ορίζει πως δεν πρέπει να εκτελείται κανένα έργο τη θερινή περίοδο, προκειμένου να μην προκληθεί πρόβλημα στους λουομένους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης”, το εν λόγω αναπτυξιακό έργο για το νησί πρέπει προσωρινά να διακοπεί από το Λιμεναρχείο Μήλου, μέχρι να υπάρξει διευκρίνηση από το αρμόδιο υπουργείο που να επισημαίνει ποιό ακριβώς είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο, όπως αναφέρεται στους περιβαλλοντικούς όρους, δεν πρέπει να υλοποιείται το έργο λόγω της θερινής περιόδου που κάνουν χρήση της παραλίας οι επισκέπτες και οι κάτοικοι.

Για τα προαναφερθέντα φιλοξενείται η θέση του δημάρχου Μήλου, Γεράσιμου Δαμουλάκη, ο οποίος δε διαφωνεί με τη θέση που ορίζει η Α.Ε.Π.Ο., δηλώνοντας ωστόσο, ότι το έργο ακόμη και να σταματήσει για μικρό χρονικό διάστημα, θα υλοποιηθεί οπωσδήποτε καθώς πρόκειται για έργο με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που έχει κατοχυρωμένη χρηματοδότηση.

Αναγκαστική προσωρινή αναστολή

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγκυρη πηγή της “Κοινής Γνώμης”, οι εργασίες του έργου, που είχαν ξεκινήσει πριν τρεις ημέρες πρόκειται να ανασταλούν από το Λιμεναρχείο Μήλου, καθώς αυτό υπαγορεύουν οι περιβαλλοντικοί όροι. Το ασαφές πλαίσιο μάλιστα, μέχρι να προσδιοριστεί αφήνει εκτεθειμένο - όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς - τον Λιμενάρχη Μήλου, σε περίπτωση που δεν τηρήσει κατά γράμμα όσα προβλέπονται.

Συγκεκριμένα, ο όρος αναφέρει ότι δε θα εκτελούνται έργα κατά τη θερινή περίοδο με σκοπό να μην προκληθεί πρόβλημα στην περιοχή από την αυξημένη τουριστική κίνηση. Παρά το γεγονός πως ο Λιμενάρχης, δε θέλησε να παραχωρήσει καμία δήλωση, ωστόσο η ίδια πηγή επισημαίνει ότι πρόθεση του ίδιου δεν είναι σε καμία περίπτωση να προκληθεί καθυστέρηση στην υλοποίησή του, παρά μόνο να τηρηθούν όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία. Ο ανωτέρω είναι και ο λόγος που οδήγησε τον Λιμενάρχη Μήλου να ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου να διασαφηνιστεί η αοριστολογία και να έχει εγγράφως στη διάθεσή του, τους μήνες κατά τους οποίους θα πρέπει να μην πραγματοποιούνται εργασίες.

“Αναπτυξιακό έργο που θα ολοκληρωθεί έως το 2015”

Αναφερόμενος στο μείζονος σημασίας ζήτημα που έχει προκύψει, ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, κληθείς από την εφημερίδα να παραχωρήσει τη θέση του, υποστήριξε, “Εάν πράγματι δημιουργεί πρόβλημα στα Πολλώνια το έργο την καλοκαιρινή περίοδο, που είναι μία άκρως τουριστική περιοχή, να εφαρμοστούν όσα ορίζει η Α.Ε.Π.Ο στο έπακρο”. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, “Το θέμα είναι άλλο. Πόσο διαρκεί η τουριστική περίοδος. Αυτό πρέπει να εξετάσουμε”.

Επιπρόσθετα, ο κ. Δαμουλάκης τονίζει πως, “Είναι ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τη Μήλο. Το νησί μας είναι ένα αδικημένο νησί όσον αφορά στα ευρωπαϊκά έργα. Καταφέραμε να πάρουμε χρηματοδοτήσεις και λέμε ναι σε σημαντικά έργα που θα εξυπηρετήσουν όχι μόνο μία περιοχή, αλλά όλη τη Μήλο”.

Σημειώνεται πως, ο δήμαρχος σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να μεριμνήσει για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση του νησιού και όπως ο ίδιος δήλωσε, “θα φροντίσω και γι αυτό το ζήτημα να έχω μία συγκεκριμένη άποψη από το υπουργείο”. Σε κάθε περίπτωση, όποια απόφαση και να ισχύσει, ο κ. Δαμουλάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι, “Όλα τα έργα της Περιφέρειας με ευρωπαϊκά κονδύλια, υλοποιούνται. Ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, το έργο θα έχει υλοποιηθεί σε όλα τα τμήματά του μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015”.

Σύντομη αναδρομή στη διαφωνία δημάρχου και κατοίκων

Αναφορικά με μία παρέμβαση στο θαλάσσιο χώρο που προβλεπόταν στο συνολικό έργο, τόσο οι κάτοικοι, όσο και ο δήμαρχος είχαν πρωτοστατήσει ώστε να μην πραγματοποιηθεί αφού η εκβάθυνση σε ένα σημείο θα “έφερνε στην επιφάνεια”, περιβαλλοντικό πρόβλημα. Ο κ. Δαμουλάκης, εστιάζοντας στο θέμα, τόνισε πως, όσον αφορά στον ανατολικό μώλο, “δε θα παρουσιαζόταν κανένα πρόβλημα”. Ωστόσο, οι πρόσφατες αντιδράσεις του ίδιου και των κατοίκων της περιοχής, σχετίζονται με την εκβάθυνση για το δεύτερο μώλο. Ο δήμαρχος, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, υποστήριξε χαρακτηριστικά, “Αυτή η παρέμβαση τονίσαμε ότι δεν πρέπει να γίνει διότι θα αυξανόταν το κόστος του έργου και θα προκληθεί ζημιά στο περιβάλλον”. Θέση της δημοτικής αρχής όπως πρόσθεσε είναι “να υπάρξει ως συνοδό έργο αντί αυτής της εκβάθυνσης, η σύνδεση του κεντρικού δρόμου με το λιμάνι των Πολλωνίων”.

Αξίζει τέλος, να υπενθυμίσουμε πως, ο χρόνος υλοποίησης του συγκεκριμένου λιμενικού έργου, δεν ξεπερνά το ένα έτος από την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία που το έχει αναλάβει και αφορά σε δύο προβλήτες στην περιοχή Πολλώνια, οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του νησιού και θα διασυνδέουν το πορθμείο Μήλου και Κιμώλου, ώστε να αποφεύγονται τα πιθανά προβλήματα στο λιμάνι. Το έργο είχε σχεδιαστεί το 2000 και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, είχε αποσπάσει το 2005 ενώ υπήρξε και μία συμπληρωματική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν κάποιους μήνες, η οποία συμπεριελάμβανε δύο κύκλους ελιγμών πλοίων.

Ετικέτες: