Μαζικές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για την τουριστική επιχειρηματικότητα

Μη αναστρέψιμη υποβάθμιση

Για καταστροφή των νησιών κάνουν λόγο Δήμαρχοι νησιωτικών περιοχών
  • Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2013 - 06:00

Την ευθεία αντίθεσή τους στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον τουρισμό, το οποίο ανοίγει τον δρόμο της μαζικής δόμησης κατοικιών με το πρόσχημα της τουριστικής ανάπτυξης, εκφράζουν 20 Δήμαρχοι νησιωτικών δήμων, μεταξύ αυτών και επτά Δήμαρχοι των Κυκλάδων, ζητώντας από τους βουλευτές την καταψήφισή του.

Σε επιστολή τους προς τους βουλευτές οι Δήμαρχοι δηλώνουν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις», θα συντελέσει σε μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των νησιών, με σοβαρές συνέπειες στην τοπική οικονομία και τον κοινωνικό ιστό.

Κομμένο και ραμμένο για «τυφλές» επενδύσεις

Οι τοπικοί άρχοντες νησιωτικών περιοχών, μεταξύ αυτών και οι Δήμαρχοι Κιμώλου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου, Σικίνου, Σύρου-Ερμούπολης και Θήρας θεωρούν ότι ο νομοθέτης, στην περίπτωση του νομοσχεδίου αυτού, λειτούργησε υπέρ τουριστικών επενδύσεων ξένων προς το περιβάλλον, την κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα των νησιών αλλά και των «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων» και των «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων», υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχες πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες έχουν αποτύχει με καταστρεπτικές επιπτώσεις για την εθνική τους οικονομία.

Αναφερόμενοι στην παραθεριστική κατοικία οι Δήμαρχοι φρονούν ότι δεν είναι τουριστική επένδυση και η μέση δαπάνη του παραθεριστή έχει αποδειχθεί πολλάκις κατώτερη από εκείνη των τουριστών. Συνεπώς, όπως σημειώνουν, η στόχευση του νομοσχεδίου για αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προωθούμενες διατάξεις για την περαιτέρω δόμηση νέων κατοικιών, οδηγώντας στην υποβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, τη στιγμή που υπάρχουν 55.000 αδιάθετες κατοικίες σε εθνικό επίπεδο, το 44% των οποίων υπολογίζεται σε περιοχές ευαίσθητης κλίμακας και περιορισμένης φέρουσας ικανότητας, όπως τα ελληνικά νησιά.

Οι Δήμαρχοι των νησιών κάνουν λόγο για κατάφωρη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος που θα ευνοηθεί από την ψήφιση του νομοσχεδίου, οικοπεδοποιώντας τα νησιά και οδηγώντας στην καταστροφή τους και στην υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

12 περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά του νομοσχεδίου

Την ίδια άποψη συμμερίζεται εξάλλου και η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία εκτιμά ότι το νομοσχέδιο προωθεί παρωχημένες μορφές επενδύσεων που μακροπρόθεσμα θα καταβαραθρώσουν περαιτέρω την εθνική οικονομία. Σε ανακοίνωσή της η Εταιρία, με σημαντική δράση στον χώρο της προστασίας του περιβάλλοντος από το 1972, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία και την επιστημονική τεκμηρίωση ορισμένων εκ των προτεινόμενων διατάξεων, που θίγουν τα απαράμιλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών και την οικονομική τους βάση, αναπαράγοντας το αποτυχημένο πρότυπο άλλων χώρων, το οποίο αποτέλεσε και τον βασικό λόγο της οικονομικής και περιβαλλοντικής τους καταστροφής.

Την πλήρη διαφωνία και έντονη διαμαρτυρία τους για το νομοσχέδιο εκφράζουν ακόμη 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Medasset – Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, MOm-Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να «κόψει το χέρι που μας θρέφει», κάτι το οποίο χαρακτηρίζουν ως παράλογο και ανόητο.

Πολίτες της Ευρώπης ζητούν παρέμβαση του Υπουργού

Στις αρχές Ιουλίου, ο Denis de Kergorlay, εκτελεστικός Πρόεδρος της Europa Nostra, η οποία εκπροσωπεί ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα πολιτών για τη διάσωση της πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Ευρώπης με περισσότερους από 250 οργανισμούς μέλη, απηύθυνε επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ζητώντας την αναθεώρηση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τον κ. de Kergorlay το νομοθέτημα αυτό περιέχει εξαιρετικά επιβλαβείς διατάξεις, οι περισσότερες εκ των οποίων παρέχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις κυρίως για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της κατασκευής τουριστικών κατοικιών, καθιστώντας εφικτή την κατασκευή κερδοσκοπικών κατασκευών που δεν προϋποθέτουν την επένδυση κεφαλαίων που δεν στοχεύουν σε κατασκευή εγκαταστάσεων υψηλού επιπέδου. Η Europa Nostra ζητά την παρέμβαση του Υπουργού παροτρύνοντάς τον να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις διατάξεις που σχετίζονται με τα ελληνικά νησιά και τις νησιωτικές κοινότητες.