Στη Βουλή η μεγάλη φωτιά της Σερίφου

Μοιραία η έλλειψη δυνάμεων πυρόσβεσης

Ζητούνται διευκρινίσεις για την αποζημίωση των πληγέντων
  • Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Τα ζητήματα της υποστελέχωσης και έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού πυρόσβεσης έρχονται ξανά στην επιφάνεια, μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά που έπληξε την περασμένη εβδομάδα το νησί της Σερίφου, αφήνοντας πίσω της 17 χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, νεκρά οικόσιτα ζώα, ζημιές σε σπίτια και ιστορικά κτήρια αλλά και κατεστραμμένο μεγάλο μέρος της πρωτογενούς παραγωγής.

Με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος, κάνει λόγο για την καθοριστική αλλά άνιση μάχη με τις φλόγες που δόθηκε από τη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και τους κατοίκους του νησιού, θυμίζοντας, ωστόσο, ότι η επιτόπια παρουσία πυροσβεστικής στη Σέριφο είναι μηδαμινή, ενώ η παρέμβαση των δυνάμεων από τη Σύρο και την Αθήνα ήταν καθυστερημένη και ανεπαρκής.

Προβληματισμός για την έλλειψη επίγειων δυνάμεων

Σύμφωνα με τον Βουλευτή, το κλιμάκιο των πυροσβεστών που κλήθηκε να μετακινηθεί από τη Σύρο, καθυστέρησε να μεταβεί στη Σέριφο εξαιτίας της μη ύπαρξης ακτοπλοϊκού δρομολογίου και της ταυτόχρονης αδυναμίας μεταφοράς του με τα μέσα του Λιμενικού Σώματος. Ο κ. Συρμαλένιος εκτιμά ότι αν τα εναέρια μέσα δεν συνέβαλαν κατά τρόπο καθοριστικό στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, η καταστροφή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, τονίζοντας ότι η έλλειψη επιτόπιου πυροσβεστικού προσωπικού και μέσων μπορεί να αποβεί μοιραία όχι μόνο για τη Σέριφο αλλά και όλα τα μικρά νησιά.

Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις στους πληγέντες

Ο Βουλευτής θέτει προ των ευθυνών τους τούς συναρμόδιους Υπουργούς, υπενθυμίζοντας ότι αναφορικά με το θέμα της πυρόσβεσης ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, ερωτώντας τι μέτρα σχεδιάζεται να ληφθούν ώστε η πυροσβεστική δύναμη με τον κατάλληλο εξοπλισμό να βρίσκεται σε ετοιμότητα και στα μικρά νησιά, στα οποία για τη μετάβαση ενισχύσεων απαιτείται σημαντικός και πολύτιμος χρόνος για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ειδικά εν μέσω θερινής περιόδου που ο πληθυσμός των νησιών πολλαπλασιάζεται και είναι αναγκαίο να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση για την αποφυγή πυρκαγιών.

Εξάλλου, δεδομένης της καταστροφής περιουσιών αλλά και σημαντικού μέρους της γεωργικής, κτηνοτροφικής και μελισσοκομικής παραγωγής, ο κ. Συρμαλένιος ζητά διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και αποζημίωσης που πρόκειται να ληφθούν για την ανακούφιση των πληγέντων.