Σύμπραξη ΣΔΟΕ-Λιμενικού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Στο στόχαστρο οι «παραβατικές» Κυκλάδες

  • Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Με σκάφη του Λιμενικού Σώματος «σαρώνουν» ήδη τις Κυκλάδες ελεγκτές του ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της επιχείρησης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, που στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν έχει εντατικοποιηθεί.

Την Παρασκευή με εντολή του Πρωθυπουργού και σε συνεννόηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, αποφασίστηκε η συνδρομή του Λιμενικού Σώματος προς το ΣΔΟΕ στους ελέγχους που διενεργούνται με αμείωτη ένταση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη της θερινής περιόδου, το έργο των κλιμακίων ελέγχου του ΣΔΟΕ θα υποστηρίζεται με επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού για το σύνολο του νησιωτικού χώρου. Στο πλαίσιο των επί 24ώρου περιπολιών του, το Λιμενικό εξασφαλίζει ήδη τη μεταφορά του προσωπικού του ΣΔΟΕ σε νησιά, ενώ, κατά τις μετακινήσεις τα σκάφη φέρουν και τη σημαία του ΣΔΟΕ.

Οι «ύποπτες» Κυκλάδες

Στο στόχαστρο των κλιμακίων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκονται σε περίοπτη θέση τα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία ήδη κατακλύζονται από επισκέπτες. Σύμφωνα με στοιχεία των ελεγκτικών αρχών, από τις 16 έως τις 22 Ιουλίου το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε σε διάφορες περιοχές της χώρας 838 ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ενοικιαζόμενες πολυτελείς κατοικίες και υπαίθριες αγορές. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι 409 επιχειρήσεις είχαν παραβάσεις και καταλογίστηκαν 2.020 πρόστιμα.

Η παραβατικότητα στα νησιά των Κυκλάδων φαίνεται πως βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα με τη Θήρα να κρατά τα «σκήπτρα» σημειώνοντας ποσοστό παραβατικότητας που άγγιξε το 79,31%. Ακολούθησε η Πάρος με ποσοστό 75,76%. Μάλιστα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από κοινό συνεργείο ΣΔΟΕ, Ελληνικής Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος, ελέγχθηκε το σύνολο των επιχειρήσεων πλανοδίου εμπορίου στη Νάουσα και καταλογίστηκαν εννέα παραβάσεις σε ισάριθμες επιχειρήσεις, ενώ απομακρύνθηκαν όσοι διέθεταν προϊόντα παραεμπορίου και απομιμητικά προϊόντα.

Χαμηλότερα ποσοστά παραβατικότητας σημείωσε η Ίος με ποσοστό 66,67%, η Μύκονος αγγίζοντας το 43,75% και η Σύρος με 42,11%, ενώ το 26,67% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν στην Τήνο βρέθηκαν να έχουν υποπέσει σε παράβαση.