Συνάντηση ΕΝΠΕ-Υπουργού Ανάπτυξης για τη λειτουργία της αγοράς

Στη «μάχη» του παραεμπορίου οι Περιφερειάρχες

Τρίμηνη προθεσμία για διαβούλευση με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους για ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές
  • Πέμπτη, 8 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Με πλούσια ατζέντα συναντήθηκε χθες επί τρεις ώρες με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, συζητώντας θέματα σχετικά με τη λειτουργία των τοπικών αγορών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα όπως η αντιμετώπιση του παραεμπορίου, ο έλεγχος των επιχειρήσεων για την έκδοση αποδείξεων και την εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Πρόκληση για τους αιρετούς το παραεμπόριο

Η μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα του παραεμπορίου που πλέον, με τις νέες αυξημένες αρμοδιότητες που εκχωρήθηκαν ήδη στις Περιφέρειες, θα αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από την κάθε μία.

Μετά την κατάργηση με τον νόμο 4172/2013 της δημοτικής αστυνομίας αλλά και τον νόμο για την αύξηση των αρμοδιοτήτων των αντιπεριφερειαρχών ως προς τον καθορισμό της λειτουργίας των καταστημάτων και της επέκτασης του ωραρίου τους, καθημερινές και Κυριακές καθώς και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, η δημοσίευση του οποίου έχει δρομολογηθεί, μία από τις κύριες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αιρετοί της Περιφέρειας είναι και ο έλεγχος του παραεμπορίου.

Έτσι, με δεδομένο ότι από 23 Σεπτεμβρίου καταργείται η δημοτική αστυνομία, στελέχη της οποίας ήταν -μεταξύ άλλων- επιφορτισμένα και με τον περιορισμό του φαινομένου του παραεμπορίου, οι Περιφερειάρχες καλούνται τώρα να επωμιστούν ένα δύσκολο και εξαιρετικά προκλητικό έργο για την πάταξη του παράνομου εμπορίου, το οποίο «ανθεί» στις μεγάλες πόλεις αλλά και στις τουριστικές περιοχές στη διάρκεια της θερινής σεζόν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2012 η αξία των κατασχεθέντων προϊόντων παραεμπορίου ανήλθε στα 12 εκατ. ευρώ, ο συνολικός τζίρος εκτιμάται στα 20-25 δισ. ευρώ και οι απώλειες για τα δημόσια έσοδα είναι πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Σε τοπική διαβούλευση η λειτουργία των εμπορικών τις Κυριακές

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές συμφωνήθηκε ότι θα δοθεί στους Περιφερειάρχες προθεσμία τριών μηνών ώστε να καταλήξουν πώς θα κινηθεί η κάθε περιφέρεια. Εντός του επόμενου διαστήματος οι αιρετοί καλούνται να ξεκινήσουν συζητήσεις με τους εμπορικούς συλλόγους της περιοχής ευθύνης τους, ώστε να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι τόσο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) όσο και οι περισσότεροι εμπορικοί σύλλογοι αντιδρούν στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξοντωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αρκετές από τις οποίες, μην μπορώντας να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους, θα αναγκαστούν είτε να προβούν σε μη ηθελημένη μείωση αποδοχών και αριθμού εργαζομένων είτε σε «λουκέτα». Στα τέλη Ιουλίου, προ της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου έκανε λόγο για «πειραματισμό χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, παρά μόνο με ανούσιες επικλήσεις ανάπτυξης» εκ μέρους του Υπουργείου, θεωρώντας ότι το μέτρο θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

ΕΣΕΕ: Άμεση έναρξη συνεργασίας εμπόρων-Περιφέρειας

Την ίδια ώρα, το νέο πλαίσιο λειτουργίας των αγορών και οι αυξημένες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν πλέον οι αιρετοί είναι το αντικείμενο επιστολής που απευθύνει προς τους 13 Περιφερειάρχες και 60 Αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας, με κοινοποίηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εσωτερικών, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η οποία επισημαίνει ότι πλέον, μέσω της δράσης τους, οι αιρετοί αναδεικνύονται σε παράγοντες σταθεροποίησης και εύρυθμης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κάθε τοπικής αγοράς.

Όπως υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ, επί της ουσίας οι Περιφερειάρχες προΐστανται «του μοναδικού εργαλείου που έχει απομείνει σε τοπικό επίπεδο για τον έλεγχο και την πάταξη του παρεμπορίου και την απαλλαγή της αγοράς από τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που η δράση του επιφέρει», ζητώντας άμεση συνεργασία των Περιφερειαρχών με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους της περιφέρειας που εποπτεύουν.

Οι έμποροι προτείνουν να γίνει επέκταση και χρήση ενός διακλαδικού θεσμού, του «Συντονιστικού Κέντρου κατά του Παρεμπορίου», που λειτουργεί ήδη από τον Ιούλιο του 2012 στην Αττική και μπορεί να συνδράμει την προσπάθεια για την πάταξη του παραεμπορίου.

Στην ίδια επιστολή η ΕΣΕΕ κάνει αναφορά και σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία των τοπικών αγορών, ζητώντας την εδραίωση κλίματος συνεργασίας μεταξύ των αιρετών της Περιφέρειας και των εμπόρων, ώστε να τεθεί σε σωστές βάσεις ο προγραμματισμός όλων των σχετικών ενεργειών. Πολύ υψηλά στην ατζέντα της ΕΣΕΕ βρίσκεται και το φλέγον για τους εμπόρους θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, για το οποίο ήδη αποφασίστηκε ότι οι αιρετοί θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα σε τοπικό επίπεδο κατόπιν διαβουλεύσεων με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους.