Στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα η κίνηση του δεκαπενταύγουστου παρά τα «κομμένα» δρομολόγια

Τα στοιχεία της «εξόδου»

Με πληρότητα 100% τα πλοία για δημοφιλείς προορισμούς
  • Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Με πληρότητα, που σε πολλές περιπτώσεις έφθανε το 100%, αναχωρούσαν τις τελευταίες ημέρες από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας τα πλοία που μετέφεραν στα νησιά του Αιγαίου τους επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου.

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ότι οι Έλληνες δεν θα κατάφερναν φέτος να αποδράσουν από το κλεινόν άστυ ούτε για λίγο, λόγω της ύφεσης και των συνθηκών οικονομικής και επαγγελματικής αστάθειας, που προκαλούν εύλογη ανασφάλεια, εντούτοις, ακόμη και οι κάτοικοι των όχι δημοφιλέστερων προορισμών των Αιγαίου, είδαν τα νησιά τους να κατακλύζονται από επισκέπτες.

Λιγότερα δρομολόγια φέτος

Στο πρώτο 12ήμερο του φετινού Αυγούστου τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών εταιριών ήταν λιγότερα σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Υπό το βάρος της ύφεσης, της μειωμένης -όπως εκτιμούν οι εφοπλιστές- επιβατικής κίνησης στη διάρκεια του έτους και των υψηλών τιμών των καυσίμων, οι ακτοπλοϊκές φαίνεται πως περιέκοψαν τα δρομολόγιά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, από την 1η έως τις 12 Αυγούστου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου αναχώρησαν για Αιγαίο και Αργοσαρωνικό 916 ποστάλια που μετέφεραν 474.020 επιβάτες και 75.403 ΙΧ οχήματα, 8.088 φορτηγά και 18.895 δίκυκλα. Το ίδιο διάστημα το 2012 είχαν εκτελεστεί 959 δρομολόγια με τα οποία είχαν ταξιδέψει 474.557 επιβάτες και είχαν μεταφερθεί 76.249 ΙΧ, 8.936 φορτηγά και 19.349 δίκυκλα.

Ουσιαστικά, ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκαν πέρυσι και φέτος παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα, όμως, περίπου 900 επιβάτες φαίνεται πως επέλεξαν να ταξιδέψουν πεζή, κάτι το οποίο είχε συμβεί και στη διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

Αυξημένη η κίνηση του τριημέρου

Από τη Δευτέρα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής είχαν τεθεί σε επιφυλακή, προκειμένου να διευκολύνουν τους εκδρομείς. Μάλιστα, δεδομένου ότι στους δρόμους γύρω από το λιμάνι επικρατούσε το αδιαχώρητο, το λιμενικό συμβούλευε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν να φτάνουν τουλάχιστον μιάμιση ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου, λόγω της αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους των λιμανιών.

Την Τρίτη απέπλευσαν 17 πλοία από το λιμάνι του Πειραιά, 11 από το λιμάνι της Ραφήνας και 5 από το λιμάνι του Λαυρίου, ενώ παραμονή του Δεκαπενταύγουστου για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη αναχώρησαν 19 πλοία από Πειραιά, 11 από Ραφήνα και 6 από Λαύριο. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου αναχώρησαν από τον Πειραιά 17 πλοία, 12 από τη Ραφήνα και 3 από το Λαύριο, τα οποία άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν στη βάση τους τούς επισκέπτες των νησιών. Η επιστροφή του μεγαλύτερου όγκου των εκδρομέων, αναμένεται να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα.

Όσοι πάντως αποφάσισαν την τελευταία στιγμή πως θέλουν να αποδράσουν, μάλλον δεν τα κατάφεραν, αφού για συγκεκριμένους προορισμούς όπως η Πάρος, η Νάξος, η Τήνος, η Μύκονος και νησιά του βόρειου Αιγαίου, δεν υπήρχε εισιτήριο… ούτε για δείγμα.