Συζήτηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο δήμο Θήρας

Συσκέψεις επί συσκέψεων

- Την Πέμπτη θα αποφασισθεί αν θα καταθέσει ο δήμος μηνυτήρια αναφορά - Την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επισημαίνει ως βιώσιμη λύση για τα νησιά η μείζονα αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου

Με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη και με εκπροσώπους της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ συναντήθηκε ο δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος καθώς και με φορείς του τόπου προκειμένου να συζητήσουν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη βλάβη στον υποσταθμό της ΔΕΗ στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησης τόσο ο δήμαρχος, όσο και οι εκπρόσωποι φορέων ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα για τις “σοβαρές ζημιές” που υπέστησαν κάτοικοι και επιχειρηματίες από την παύση της ηλεκτροδότησης.

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο κ. Μανιάτης με αφορμή το δυσάρεστο γεγονός στη Σαντορίνη, υπογράμμισε πως στο προσκήνιο έρχεται η υποβρύχια διασύνδεση των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό, λύση, η οποία όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο δήμος Θήρας, θα υποστηριχθεί με την επόμενη προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ 2014 - 2020).

Σχετικά με τα ανωτέρω, προχώρησε σε παρέμβαση και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων, τονίζει πως “βιώσιμη λύση” για το νησιώτικο χώρο, θα αποτελέσει η “στροφή” στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Προς το παρόν... δεσμεύσεις

Η σύσκεψη με τον υπουργό ολοκληρώθηκε προχθές το μεσημέρι, παρουσία και του προέδρου της ΔΕΗ, κ. Ζερβού, του γενικού γραμματέα, κ. Κοπανάκη και στελεχών της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Από τον διάλογο που ακολούθησε ανάμεσα στους συνομιλητές αποφασίστηκε από το υπουργείο να δοθεί έμφαση στην προώθηση της υποβρύχιας ηλεκτρικής σύνδεσης των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα ενώ οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ, τόνισαν ότι θα εκπονήσουν και θα υλοποιήσουν μελέτη για την “άμεση επισκευή και αντικατάσταση των μηχανών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας”. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι θα προβλεφθεί “η δημιουργία ανεξάρτητης εφεδρικής μονάδας συνολικής ισχύος που θα φτάνει το 90% των μέγιστων αναγκών - σε ενέργεια - της Σαντορίνης”.

Επιπρόσθετα, κοινή υπήρξε η διαπίστωση της υποστελέχωσης των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά, με τον υπουργό να “δεσμεύεται για την υποστήριξη των αιτημάτων ΔΕΗ – Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για την άρση των περιορισμών στελέχωσής τους, με την πρόσληψη μονίμου προσωπικού με βασικό προσόν διορισμού, μεταξύ άλλων, την εντοπιότητα”.

Ακόμη, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθεί ημερίδα - επιστημονική συνάντηση, τον Οκτώβριο, με θέματα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά, προκειμένου να αποτελέσουν η Σαντορίνη και η Θηρασιά, νησιά πιλότους για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε συνάρτηση με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020”.

Στην ίδια συζήτηση, έγινε και σύντομη αναφορά στο θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond, για το οποίο ο υπουργός δεσμεύτηκε την “από κοινού με την Περιφέρεια χρηματοδότηση ανεξάρτητων μετρήσεων της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από το ναυάγιο”.

Θα αναζητηθούν οι ευθύνες;

Σημαντικό ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη ήταν το θέμα της αποζημίωσης όλων εκείνων που υπέστησαν ζημιές από τη βλάβη που άφησε στο σκοτάδι το νησί για τρεις ημέρες. Όπως επισημαίνεται, “συμφωνήθηκε η σύσταση τριμερούς επιτροπής με εκπροσώπους από το δήμο Θήρας, τη ΔΕΗ και τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού για αναζήτηση δράσεων επούλωσης των ζημιών και των συνεπειών που προκλήθηκαν από το συμβάν, των οποίων το οικονομικό βάρος θα έχει η ΔΕΗ” ενώ ακόμη τονίσθηκε πως θα ακολουθήσει “πλήρης διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το ατύχημα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Μονόλιθο και το πόρισμα δοθεί στους τοπικούς φορείς με απόλυτη διαφάνεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν”.

Από την επικοινωνία της εφημερίδας με το δήμο Θήρας, επισημάνθηκε πως αυτή την Πέμπτη, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με τους φορείς για να εξετάσουν αν πρόκειται να προχωρήσουν σε μηνυτήρια αναφορά, με στόχο την απόδοση ευθυνών, όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο Νικόλαος Ζώρζος δημόσια πριν από λίγες ημέρες. Για τους περισσότερους κατοίκους και επιχειρηματίες, ο προβληματισμός σχετίζεται με τον αν θα μπορέσει να διεκδικήσει ο δήμος τα αυτονόητα για τους δημότες, δηλαδή την “κάλυψη” των ζημιών που υπέστησαν. Άλλωστε, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομικά περίοδο, η κάθε δημοτική αρχή οφείλει τουλάχιστον να προασπίζει τα συμφέροντα των δημοτών της, εκπληρώνοντας – ως οφείλει – το θεσμικό ρόλο της.

“Βιώσιμη λύση η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”

Όσον αφορά στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, “η διακοπή της ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη” καθώς και “το ενεργειακό ζήτημα των νησιών” αλλά και “οι αδυναμίες της ΔΕΗ”, πρέπει να έρθουν στο τραπέζι της προσεχούς συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου. “Η διακοπή της ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη δημιούργησε τεράστια προβλήματα στο νησί τη στιγμή που βρισκόταν στο “απόγειο” της θερινής τουριστικής περιόδου με την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών. Οι προσπάθειες του δήμου και των φορέων του νησιού (πχ Ένωση Ξενοδόχων) αλλά και η ψυχραιμία σε συνδυασμό με την τουριστική συνείδηση που έχουν αναπτύξει οι κάτοικοι του νησιού, απέτρεψε κατά πολύ τις άσχημες εντυπώσεις όμως τα προβλήματα ήταν μεγάλα”, σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης, τα μέλη της οποίας απαριθμώντας τα ζητήματα που προέκυψαν από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, τονίζουν ως λύση την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

“Η αδυναμία της ΔΕΗ και η πολυήμερη καθυστέρηση της αποκατάστασης της βλάβης ανέδειξε τις αδυναμίες της αλλά και το συνολικό ενεργειακό ζήτημα που ταλανίζει τα νησιά μας και τις λύσεις που καθυστερούν να δοθούν” τονίζουν χαρακτηριστικά, λέγοντας πως θυμίζει “Γεφύρι της Άρτας”, “η σύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με τον ηπειρωτικό κορμό με καλώδιο που θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια” που αν και “έργο προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (2007-2013) από τα πρώτα χρόνια του προγράμματος, η υλοποίησή του δεν προχωρά”. Ολοκληρώνοντας τη θέση τους, επισημαίνουν ότι “Οι διαβεβαιώσεις για την υλοποίησή του που παρέχει ο υπουργός κ. Μανιάτης δεν εφησυχάζουν κανέναν” ενώ “το έργο επαναδημοπρατείται το φθινόπωρο και βλέπουμε”.

Για την παράταξη του Χαράλαμπου Κόκκινου “Βιώσιμη λύση είναι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (άνεμος-ήλιος) που αφθονούν στα νησιά μας και δυστυχώς δεν υπάρχει συστηματική προσπάθεια αξιοποίησής τους”.

Μήνυμα στους επισκέπτες

Η δημοτική αρχή του νησιού, αμέσως μετά το περιστατικό εξέδωσε μία ανακοίνωση γραμμένη στα ελληνικά και τα αγγλικά, την οποία παρείχε προς τους επισκέπτες. Αυτούσιο το μήνυμα του δήμου Θήρας που βρίσκεται στο λιμάνι και το αεροδρόμιο έχει ως εξής: “Αγαπητοί επισκέπτες, Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την κατανόηση που δείξατε με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω των διακοπών ρεύματος από την 13η Αυγούστου και να σας ευχαριστήσουμε που επιλέξατε τη Σαντορίνη για τις διακοπές σας. Ελπίζουμε να σας ξαναδούμε σύντομα στο νησί μας. Να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι! Δήμος Θήρας”.