Αύξηση κατά 1 ευρώ στο εισιτήριο του Τελεφερίκ

“Μέτρο” για το Νοσοκομείο

- Έντονη η αντίδραση της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας- Σήμερα η νέα συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη και το δήμαρχο Θήρας Ν. Ζώρζο

Σε ύψιστης σημασίας ζήτημα για τη Θήρα έχει μετατραπεί η απόφαση του ΔΣ του Ιδρύματος Λούλας και Ευάγγελου Νομικού να αυξηθεί το αντίτιμο του εισιτηρίου για το Τελεφερίκ κατά ένα ευρώ, με σκοπό κάποια έσοδα εξ αυτών, να στηρίξουν τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου.

Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας κατέθεσε γραπτώς την αντίθεσή της προς το δήμαρχο Θήρας Νικόλαο Ζώρζο, λέγοντας πως θα έπρεπε να είχε ζητηθεί επίσημα η θέση της όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική καθώς πρόκειται για απόφαση που δε συνδέεται με την ανάγκη ύπαρξης της νέας μονάδας Τελεφερίκ.

Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Ζώρζος ανταποκρινόμενος στην επιστολή τους, σημείωσε πως μέρος των εσόδων από την αύξηση πρέπει να προωθηθεί για το νέο Νοσοκομείο, ζητώντας να γίνει αντιληπτό πως αν επιτευχθεί ο στόχος, τότε θα έχει όφελος η τοπική κοινωνία καθώς όμως και οι επισκέπτες.

Σήμερα ο δήμαρχος θα συναντήσει τον υπουργό Υγείας, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κάνουν λόγο για πιθανή επανεξέταση της ανωτέρω απόφασης από την πλευρά του Ιδρύματος.

Αύξηση κατά ένα ευρώ μετά από επτά έτη

Η επίμαχη απόφαση που πάρθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος “Λούλας και Ευάγγελου Νομικού” σε πρόσφατη συνεδρίασή του, αφορά στην αύξηση του αντιτίμου κατά ένα ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος του εισιτηρίου για τη χρήση του Τελεφερίκ θα ανέλθει πλέον στα 5 ευρώ. Επισημαίνεται πως τα τελευταία επτά χρόνια, η τιμή είχε παραμείνει σταθερή, κάτι που αποτελεί ένα επιπλέον επιχείρημα στο “οπλοστάσιο” της δημοτικής Αρχής, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της, το παρατηρεί.

Ωστόσο, ο κυριότερος λόγος που συνηγόρησε προς την εν λόγω απόφαση, αφορά στην προσπάθεια αναζήτησης τρόπου ώστε να λειτουργήσει επιτέλους το νέο Νοσοκομείο Θήρας και να έχει δημόσιο χαρακτήρα. Πρόκειται μάλιστα για ένα φορτίο που καλούνται οι δημότες και οι επισκέπτες να σηκώσουν “στην πλάτη” τους, το οποίο βέβαια όπως υποστηρίζει παρακάτω ο δήμαρχος, “επιστρέφει στους ίδιους”.

Επιπρόσθετα, κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί πως, τα έσοδα από τη λειτουργία του Τελεφερίκ, τα οποία σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ετησίως ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ, προορίζονται για τη συντήρηση του αεροπλάνου που πραγματοποιεί τις αεροδιακομιδές, για την ενίσχυση του Συλλόγου στήριξης του Κέντρου Υγείας Θήρας και ό,τι απομένει προωθείται μέσω του δήμου σε έργα και μελέτες.

“Δεν συνδέεται με τη νέα μονάδα Τελεφερίκ”

Η είδηση της αύξησης του αντιτίμου έφερε στο προσκήνιο την αντίδραση των μελών της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, οι οποίοι άμεσα γνωστοποίησαν εγγράφως τη διαφωνία τους τόσο προς τη δημοτική Αρχή, όσο και προς το Ίδρυμα Λούλας και Ευάγγελου Νομικού. Στο περιεχόμενο της επιστολής τους, δηλώνουν ρητά πως τάσσονται κάθετα αντίθετοι καθώς, “επέρχεται αύξηση κατά 25 %”, χωρίς να έχει ληφθεί υπόψιν η θέση τους, τη στιγμή που όπως ισχυρίζονται “Η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι δικαιολογημένη, όταν μάλιστα δεν φαίνεται να συνδέεται και με την κατασκευή της πολύ αναγκαίας νέας μονάδας τελεφερίκ”.

Τα μέλη της Ένωσης προσθέτουν παράλληλα ότι, “Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες προσέλκυσης της κρουαζιέρας στην Ελλάδα που σημαίνει ότι, για να υπάρξει ανταπόκριση, πρέπει να εξασφαλίζονται ελκυστικοί όροι και προϋποθέσεις για τις διαχειρίστριες εταιρείες των κρουαζιεροπλοίων. Η Ένωσή μας και τα μέλη της, επιδιώκουν να υπάρχει συνεννόηση και εξέταση κάθε θέματος με τους Φορείς που παρέχουν υπηρεσίες στα πλοία και στους διακινούμενους επιβάτες – τουρίστες. Η πολιτική αυτή της συνεννοήσεως και συνεργασίας θα θέλαμε να υπάρχει και από πλευράς του Φορέα που διαχειρίζεται το Τελεφερίκ, καθώς και του αντίστοιχου για θέματα λιμένων – Λιμενικού Ταμείου”. Η Ένωση, ζητά τέλος από το δήμαρχο να υπάρξει συνάντηση, παρουσία μελών του Ιδρύματος που διαχειρίζεται το Τελεφερίκ ώστε να εξετασθούν ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής, τονίζοντας ότι, “οποιαδήποτε πολιτική που οδηγεί σε αποφάσεις που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των τουριστών που καταφτάνουν με τα κρουαζιερόπλοια” θα πρέπει να χαίρει διαβούλευσης “με τους χρήστες” και “να συνδέεται και με τις προοπτικές κατασκευής της νέας εγκατάστασης Τελεφερίκ, γιατί διαφορετικά θα οδηγήσει αναγκαστικά σε άλλες λύσεις, που θα είναι και εις βάρος της υπάρχουσας μονάδας, ένεκα της κατεύθυνσης των τουριστών στον Αθηνιό, αντί στη Σκάλα Φηρών – Γυαλό”.

Μείωση εσόδων αν οι τουρίστες προωθούνται στον Αθηνιό

Στις ανωτέρω αιτιάσεις, ο δήμαρχος Θήρας, απάντησε με νέα επιστολή, στην οποία όπως δήλωσε και στην “Κοινή Γνώμη” καθίσταται σαφές πως, “Η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου δε θα ωφελήσει μόνο τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες” καθώς “Η αύξηση του εισιτηρίου δεν είναι μία μεγάλη αύξηση αν υπολογίσει κάποιος ότι το κόστος λειτουργίας ανέβηκε”. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι, “Όσον αφορά στην προοπτική κατασκευής της νέας εγκατάστασης τελεφερίκ σας ενημερώνουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας. Η πρόθεσή σας να κατευθύνετε τους τουρίστες στον Αθηνιό, μειώνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τα έσοδα του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, θεωρούμε ότι έρχεται σε αντίθεση με τον κοινωφελή σκοπό που εξυπηρετεί το Ίδρυμα, το οποίο επί σειρά πολλών ετών έχει προσφέρει τα μέγιστα τόσο στην κοινωνία της Σαντορίνης όσο και στους επισκέπτες της. Όσο αφορά στην πρότασή σας για συνάντηση σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε”.

Συγκεκριμένη ατζέντα

Χθες το βράδυ ο κ. Ζώρζος ταξίδεψε στην Αθήνα προκειμένου σήμερα το μεσημέρι να συναντήσει τον υπουργό Υγείας για το φλέγον ζήτημα. Στην επικοινωνία που είχαμε, ο δήμαρχος ανέφερε τα βασικότερα αιτήματα που έχει στην ατζέντα του και θα θέσει προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, όπως μάλιστα αυτά διαμορφώθηκαν μετά από ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα στο νησί παρουσία και του Μητροπολίτη Θήρας Επιφάνιου.

Ο Νικόλαος Ζώρζος μεταξύ άλλων ανέφερε πως από τον υπουργό θα ζητηθεί η οικονομική ενίσχυση “κατ΄ελάχιστο με το ποσό που δίνεται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας, ήτοι 2 εκατομμύρια ευρώ”, αλλά και η συνδρομή του Ιδρύματος μέσω των χρημάτων που θα προκύψουν από την αύξηση του αντιτίμου και η παραχώρηση του υγειονομικού αεροπλάνου ώστε να γίνονται οι αεροδιακομιδές”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Ζώρζος δεν θέλησε να προσθέσει κάτι περισσότερο, λέγοντας πως αναμένει τη σημερινή συζήτηση με τον αρμόδιο υπουργό.

Ετικέτες: