Ο Γ. Πουσαίος για τις “σημαντικές αδυναμίες” του “Καλλικράτη” στις Μικρές Κυκλάδες

Προωθείται το αίτημα

Να εξετασθεί η βιωσιμότητα των μικρών νησιών και η αυτονόμησή τους

“Εξόφθαλμα αντιληπτά” είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μικρές Κυκλάδες μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πουσσαίος, ο οποίος φέρνει στο προσκήνιο το αίτημα της διοικητικής αυτονόμησής τους, με παρέμβασή του στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.

Ο κ. Πουσσαίος στο πλαίσιο της συζήτησης εκ νέου για τη “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης” επισημαίνει την ανάγκη της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των αναγκών που παρουσιάζουν τα μικρά νησιά, μετά από τα αποδεδειγμένα προβλήματα – οικονομικού και διοικητικού επιπέδου - που έρχονται στην επιφάνεια, μέσα από την καλλικρατική πορεία τους.

Ειδικότερα, ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλείται να διαχειριστεί πλήθος ζητημάτων για τα τέσσερα νησιά που διοικητικά υπάγονται σε αυτόν, τα οποία εν τέλει παραμένουν άλυτα όπως είχαν δηλώσει σε προγενέστερο ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” και οι πρόεδροι των μικρών νησιών. Παρόμοια περίπτωση, πιο ήπιου ωστόσο χαρακτήρα, αποτελεί και ο δήμος Θήρας, που περιλαμβάνει τη Θηρασιά.

Ενώπιον του νόμου

Η συζήτηση που ξεκινά ξανά για την αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης αποτελεί πεδίο προκειμένου να προωθηθεί το πάγιο και σταθερό αίτημα των νησιωτών από τις Μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσι), το οποίο σχετίζεται με τη διοικητική αυτονομία τους. Τα πλείστα προβλήματα που έχουν βιώσει οι κάτοικοι, καθώς και οι δυσχέρειες αλλά και οι αδυναμίες επίλυσης των ζητημάτων, ακόμη και των πιο απλών, έχουν αποτυπωθεί στο χαρτί ουκ ολίγες φορές. Μάλιστα οι αιρετοί, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι αποτελούν τους “κυματοθραύστες παραπόνων” ανάμεσα στη δημοτική Αρχή και τους κατοίκους, είχαν εκφράσει την ανάγκη να επανασυσταθούν σε δήμους οι δημοτικές κοινότητες των Μικρών Κυκλάδων, εξηγώντας πως η υφιστάμενη διοικητική δομή τους, προκαλεί κυριολεκτικά ερωτήματα, σχετικά με την επιβίωσης.

Χάνεται η αναπτυξιακή δυναμική

“Η ενοποίηση των Μικρών Κυκλάδων με το δήμο Νάξου, μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του νόμου, κατέδειξε σημαντικές αδυναμίες και προβλήματα όσον αφορά στην αποτελεσματική διοίκηση των μικρών νησιών που δε συνάδουν με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, αφού η αποτίμηση του εγχειρήματος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Μικρές Κυκλάδες εγκαταλείφθηκαν και απαξιώθηκαν, παρουσιάζοντας ανάσχεση της αναπτυξιακής τους δυναμικής”, τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πουσσαίος απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Μιχελάκη, θέτοντας επί τάπητος το μείζον αυτοδιοικητικό ζήτημα.

Η παρέμβασή του, όπως προσθέτει, προκλήθηκε από την πρόσφατη σύσκεψη που είχε στη Δονούσα, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα και το Κουφονήσι, κατά τη διάρκεια της οποίας, εξήγησε ότι, “έγινα κοινωνός των δυσλειτουργιών που έχουν ανακύψει αλλά και του καθολικού αιτήματος για αυτονόμηση των Δημοτικών Κοινοτήτων και την επανασύστασή τους σε δήμους όπως συνέβη δίκαια με τα νησιά της Κιμώλου, της Φολεγάνδρου, της Ανάφης, της Σικίνου, της Αντιπάρου, των Ψαρών, του Αγίου Ευστρατίου, της Τήλου, της Μεγίστης και της Χάλκης με την αρχική εφαρμογή του “Καλλικράτη” στο πλαίσιο της αρχής “ένα νησί, ένας Δήμος”.

Κατάρρευση υποδομών

Για τον αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με όσα διατυπώνει με σαφήνεια στη συνέχεια, μετά και την επίμαχη συνάντηση, “Είναι τουλάχιστον τραγική η διαπίστωση της κατάρρευσης των υπαρχόντων υποδομών από έλλειψη συντήρησης και απουσία προμηθειών υλικών και μέσων, η μη απορρόφηση της ΣΑΤΑ λόγω των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, η παντελής απουσία δρομολόγησης και ένταξης νέων έργων, η μηδαμινή μέριμνα στους τομείς της υγείας, της παιδείας αλλά και των πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων και γενικά η υποβάθμιση των νησιών μέσω της μη δικαιοδοσίας υλοποίησης αποφάσεων για θέματα που αφορούν αποκλειστικά σ’ αυτά και λαμβάνονται από τις οικείες Δημοτικές Κοινότητες”.

Υπόψιν... η τουριστική ανάπτυξη

Επιπρόσθετα, ο ίδιος, επισημαίνει ότι ο απολογισμός μέχρι στιγμής για την πορεία των τριών νησιών, δείχνει ότι τα προβλήματα εντείνονται, μετά και τη συνένωση του δήμου Νάξου με το ορεινό τμήμα του νησιού. Το πρόβλημα, όπως εξηγεί παρακάτω, “γίνεται εξόφθαλμα αντιληπτό” εξαιτίας της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης” του δήμου αλλά και “λόγω της δυσχερούς ακτοπλοϊκής πρόσβασης” με δεδομένο πως “καθίσταται αδύνατο να οικοδομηθούν ουσιαστικές λειτουργικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές δράσεις και μέριμνα στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων με τη δυναμική που παρουσιάζουν λόγω και της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης”.

“Ένας δήμος ανά νησί”

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Γιώργος Πουσσαίος, σημειώνει ότι “Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει με θέμα το σχέδιο νόμου του υπουργείου αναφορικά με την επίλυση χωροταξικών και διοικητικών προβλημάτων η οποία θα βελτιώσει τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν από την εφαρμογή του “Καλλικράτη””, αποτελεί “μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ουσιαστική “επανεκκίνηση” του εγχειρήματος αυτού στο νομό μας”.

Συμπληρώνει δε, ότι “Ευελπιστώ πραγματικά η ευκαιρία που δίνεται αυτή τη στιγμή από το υπουργείο να καταστεί ουσιαστική για τις Μικρές Κυκλάδες οι οποίες έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι με ελάχιστο προσωπικό αλλά και με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη των υπηρεσιών του Β΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα τοπικά ζητήματα και να προωθήσουν την ανάπτυξη μέσω της κατάρτισης τοπικών σχεδίων στρατηγικού σχεδιασμού”.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει καταλήγοντας, “αποδείχθηκε στην πράξη ότι η λειτουργία στους αντίστοιχους νησιώτικους δήμους όπως αναφέρονται, αποδίδει αποτελέσματα και ως προς την εξυπηρέτηση των κατοίκων και ως προς την ανάπτυξή τους”.