Ομιλία – συζήτηση από τον Σύριζα στη Σαντορίνη

Τοπική Αυτοδιοίκηση την περίοδο των μνημονίων

“H Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περίοδο των μνημονίων και η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά” ήταν το θέμα της συζήτησης που διοργάνωσε η οργάνωση του Σύριζα στη Σαντορίνη με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Μπίρμπα.

Δύο ήταν τα ερωτήματα που “γεννήθηκαν” από τη σημερινή εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ασφυκτικό πλαίσιο του μνημονίου, όπως τονίσθηκε από το μέλος την κεντρικής επιτροπής. Πρώτον πως θα συγκροτηθεί ένα μέτωπο σε τοπικό επίπεδο, αυτοδιοίκησης εργαζόμενων μικρομεσαίων και άλλων πληττόμενων κοινωνικών ομάδων για την ανατροπή αυτών των μνημονιακών πολιτικών αλλά και πως θα οργανωθούν δημοτικές κινήσεις ενόψει των επερχόμενων εκλογών με στοιχεία αντιμνημονιακά και δημοκρατικά.

Διαλύουν την Αυτοδιοίκηση

Απόσπασμα από την ομιλία του κ. Μπίρμπα ακολουθεί: “Αν υπήρχε δυνατότητα, οι θεσμοί να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, για τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές που οδηγούν την χώρα σε ανθρωπιστική κρίση, ο πρώτος που όφειλε να το κάνει θα ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με μείωση 65% των θεσμοθετημένων κρατικών πόρων, μείωση 30% που θα φτάσει 50% του απασχολούμενου σ΄αυτήν προσωπικού, θα έπρεπε να πρωτοστατεί σε ένα κοινωνικό μέτωπο ανατροπής αυτών των πολιτικών. Φευ, η ελεγχόμενη από την συγκυβέρνηση ΚΕΔΕ ,το ανώτερο όργανο εκπροσώπησης, «χάνεται» σε διαδρόμους, με αναιμικές – παραπονιάρικες ανακοινώσεις για την «αδικία» των περικοπών στο 65% και όχι στο 30%, που υπέστη ο υπόλοιπος Δημόσιος Τομέας.

Η εφαρμογή του νεοσυγκεντρωτικού «Καλλικράτη, με αυξημένες αρμοδιότητες, χωρίς πόρους, μεγιστοποίησε την απόσταση τοπικών αρχών και πολιτών και τέλος το Μνημονιακό Παρατηρητήριο που καταλύει κάθε έννοια αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που είναι συνταγματικά κατά τα άλλα κατοχυρωμένη, που μπορεί να απολύει εργαζόμενους, να καταργεί υπηρεσίες και να φορολογεί επιπλέον περιοχές, ολοκληρώνουν το παζλ της διάλυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ακύρωσης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της”.