Δήμοι: Ζητούν σαφής νομοθετική κάλυψη για την προστασία των ευπαθών κοινωνικά ομάδων σε θέμα ηλεκτροδότησης

Ζωές... στο σκοτάδι

- Προαπαιτούμενο η καταγραφή των στοιχείων των ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας - Π. Κροντηράς: Καθυστερημένα και λόγω του θανάτου της 13χρονης, η απόφαση ΥΠΕΚΑ και ΔΕΗ

Σκληρά αναμένεται να αξιολογηθούν για μία ακόμη φορά οι δήμοι, μετά και την απόφαση του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ να επανασυνδέεται η ηλεκτροδότηση στα νοικοκυριά των ευπαθών ομάδων, καθώς θα χρειαστεί οι ίδιοι, σε χρόνο ντε τε, να συλλέξουν και να παραδώσουν τα στοιχεία των νοικοκυριών που βρίσκονται... στο σκοτάδι.

Η απόφαση που λήφθηκε από την πλευρά των αρμοδίων καθυστερημένα, με το χειμώνα να έχει δείξει ήδη το σκληρό πρόσωπό του και μετά το σοκαριστικό γεγονός του θανάτου του 13χρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη, φέρνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκ νέου τετ α τετ, με τα προβλήματα των εκάστοτε τοπικών κοινωνιών και το θλιβερό πρόσωπο της φτώχειας που χτυπά ξανά την “πόρτα” της και ζητά ετοιμότητα και καταλυτικές ενέργειες.

Για την εν λόγω απόφαση καθώς και για την πρωτοβουλία του δήμου Ζακύνθου, να πληρώσει μέρος των οφειλών των τιμολογίων της ΔΕΗ που δεν έχουν πληρώσει πολίτες και δεν έχουν ρεύμα, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη”, ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πάντως πως σε επίπεδο Σύρου, όπως είχε αναδειχθεί σε προγενέστερο ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, μπορεί να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που καθυστερεί να αποπληρώσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ωστόσο, σε καμία κατοικία δεν έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση – ή τουλάχιστον – αυτό δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό.

Αγώνας δρόμου για δήμους

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες μέρες, οι δήμοι θα πρέπει να αποστείλουν άμεσα σε επιτροπές που θα συγκροτηθούν, το σύνολο των καταστάσεων εκείνων των πολιτών που από την 1η Νοεμβρίου ανήκουν στις καταστάσεις των κοινωνικών και προνοιακών δομών των δήμων, των Περιφερειών καθώς και των προνοιακών δομών των Εκκλησιών και στους οποίους εξακριβωμένα, λόγω οφειλών και τιμολογίων σε εκκρεμότητα, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Η απόφαση κάνει λόγο για άμεση επαναφορά της ηλεκτροδότησης στα νοικοκυριά που χρήζουν ανάγκης. Όπως όλα δείχνουν, το “μπαλάκι” πέφτει στις “πλάτες” των δήμων, αφού εκείνοι είναι υποχρεωμένοι και καλούνται να δώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία, τα οποία κανονικά οφείλουν να έχουν ήδη καταγεγραμμένα.

Ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, μιλώντας στην εφημερίδα, σημείωσε πως μετά από σχετική ενημέρωση που είχε στην Αθήνα χθες το μεσημέρι, η απόφαση αφορά σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στις κοινωνικές δομές του δήμου, “όπως κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία, ΚΔΑΠ κτλ” και είναι συμπολίτες μας “με κομμένο ρεύμα”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το σημείο που πρέπει να διευκρινιστεί αφορά στον τρόπο που οι δήμοι θα παρεμβαίνουν προς τη ΔΕΗ αλλά στο περιεχόμενο του αιτήματός τους.

Από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου, πάντως, αναφέρεται πως σε πρώτο επίπεδο, στις ευπαθείς ομάδες που έχουν καταγραφεί μέσω των δομών, δε θα κόβεται το ρεύμα, ενώ σε όσους ήδη έχει διακοπεί, θα επανασυνδέεται.

Ο κ. Κροντηράς συμπληρωματικά προς όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, τόνισε ότι, η απόφαση σημαίνει πως οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν άμεσα τις ενέργειες που τους αναλογούν και να καταγράψουν τις ανάγκες, διερευνώντας τα στοιχεία από τη ΔΕΗ για να επανασυνδεθεί το ρεύμα πριν τις γιορτές.

Καθυστερημένα... η απόφαση

Σύμφωνα με όσα εύλογα γίνονται αντιληπτά, η ανωτέρω απόφαση λήφθηκε μετά το θλιβερό και ταυτόχρονα σοκαριστικό γεγονός που πρωταγωνίστησε στην επικαιρότητα και αφορά στο θάνατο της 13χρονης που πέθανε από τις αναθυμιάσεις από ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι στην προσπάθειά της ίδιας και της μητέρας της, να ζεσταθούν καθώς είχαν παραμείνει χωρίς ηλεκτροδότηση δύο μήνες.

Ο δήμαρχος Τήνου παραχωρώντας τις δηλώσεις του, τόνισε στη συνέχεια ότι, “η πρόταση ήρθε πάρα πολύ καθυστερημένα”, προσθέτοντας μάλιστα, ότι η αιτία που τη “γέννησε” ήταν “ξεκάθαρα ο θάνατος της 13χρονης”. Για τις ενέργειες που γίνονται και προωθούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος με εντολή της κυβέρνησης, ο κ. Κροντηράς, σημείωσε πως, “τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν”.

“Πυροτέχνημα” από τη Ζάκυνθο(;)

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η άμεση ενεργοποίηση του δήμου Ζακύνθου, όσον αφορά στο πολυσυζητημένο θέμα, ο οποίος με σχετική παρέμβαση προς τη ΔΕΗ ζήτησε να πληροφορηθεί για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς των δημοτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν ηλεκτροδότηση, ώστε η δημοτική Αρχή να αναλάβει την καταβολή μέρους αυτών και να προχωρήσει η ΔΕΗ στην επανασύνδεση. Αυτούσιο το περιεχόμενο της επιστολής που στάλθηκε στην υπεύθυνη της ΔΕΗ, έχει ως εξής: “Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε άμεσα, σε ποιες οικίες καταναλωτών της ΔΕΗ έχετε διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω εκκρεμών οφειλών, ούτως ώστε ο δήμος να αποπληρώσει μέρος αυτών, για να προβεί η υπηρεσία σας σε επανασύνδεση των παροχών τους”.

Ως προς την ανωτέρω ενέργεια, ο δήμαρχος Τήνου, παραχώρησε τη δήλωσή του, υποστηρίζοντας πως “Πιστεύω ότι ίσως να ήταν ένα πυροτέχνημα”, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο, τον μεγάλο βραχνά ή και φόβο(;) των δήμων, που δεν είναι άλλος, όπως πρόσθεσε, “από το να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα μας κατοχυρώνουν, καθώς θεωρώ ότι από την πλευρά μας, κάτι τέτοιο, είναι ανέφικτο”, υπογράμμισε κατηγορηματικά.

Ζητούμενο να γνωρίζουν τις ανάγκες

Το ίδιο ζήτημα που έθιξε ο κ. Κροντηράς, επεσήμανε και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας που πραγματοποίησε η εφημερίδα μαζί του. Ο κ. Δεκαβάλλας, εξήγησε πως δεν θα ήταν δυνατόν να εγκριθούν για τους ΟΤΑ τέτοιου είδους δαπάνες εκφράζοντας την πεποίθηση πως, για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο και να μπορούν να παρέμβουν οι δήμοι αποπληρώνοντας μέρος των οφειλών, θα χρειαστεί απαραίτητα νομοθετική ρύθμιση. Συμπληρωματικά στα λόγια του, πρόσθεσε και ο δήμαρχος Τήνου ότι, “Το θέμα είναι με ποια απόφαση θα γίνεται αυτό που ζήτησε ο δήμαρχος Ζακύνθου, ποιος το αποφάσισε, σε ποιούς ανθρώπους και τί ποσό θα δίνεται”.

Σήμερα, σύμφωνα με όσα τόνισε εν κατακλείδι, στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Κροντηράς, αναμένεται να δοθούν προς τους ΟΤΑ περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που καλούνται να ενεργήσουν. Πάντως σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη απόφαση θα αναδείξει ποιοι από τους δήμους πανελλαδικά αλλά και εν προκειμένω για τις Κυκλάδες γνωρίζουν τις ανάγκες των δημοτών τους και είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν.

Ετικέτες: