Διαφοροποιεί τη θέση του για τη γενική απεργία ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου-Αντιπάρου

Η "επανάσταση" της οικονομίας

Κ. Αργουζής: "Το Συντονιστικό θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος"

Στην πιο κρίσιμη περίοδο αντίστασης κατά της πολιτικής για την υγεία, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου-Αντιπάρου, με μία απόφαση “βόμβα”, αποσύρει τον εκπρόσωπό του από την 5μελη γραμματεία του Συντονιστικού για την υγεία, στην Πάρο.

Ο Σύλλογος κάνει λόγο για κομματικοποίηση του οργάνου, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με την λογική του “μαντριού”.

Σύμφωνα τόσο με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ο Σύλλογος συμφωνεί με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αλλά όχι με το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, το οποίο θέτει ως βασικό στοιχείο το κλείσιμο όλων των καταστημάτων και των υπηρεσιών του νησιού.

Ναι μεν...αλλά

Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου- Αντιπάρου, σχετικά με το τρίτο θέμα “Συζήτηση επί των προτάσεων του σώματος της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που αφορούν το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιήσει το συντονιστικό υγείας”, ο Σύλλογος αποφάσισε να αποσύρει τον εκπρόσωπο του από την 5μελή γραμματεία του συντονιστικού, όπως και ότι δε θα συμμετέχει στο εξής και μέχρι την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στο Συντονιστικό, επιτρέποντας όμως την παρουσία μελών του διοικητικού συμβουλίου. Επίσης, αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να ενεργεί με τους ίδιους ρυθμούς για την επίλυση των προβλημάτων του χώρου της υγείας στα νησιά, όπως κάνει παράλληλα για τα ζητήματα της υπέρ φορολόγησης, του ΟΑΕΕ και των ανασφάλιστων, της οικονομικής “τρομοκρατίας”, του ακτοπλοϊκού κ.α.

“Στην απόφασή μας αυτή, μας οδήγησε ο μη σεβασμός (από μέλη του Συντονιστικού) της απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου- Αντιπάρου, που πραγματοποιήθηκε 27/11/12, η συμμετοχή λιγότερων φορέων στο συντονιστικό, η κομματικοποίηση του οργάνου, καθώς και η μέσω αυτού προβολή ορισμένων προσώπων, εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, που το εκτρέπουν από τους αρχικούς του σκοπούς, όπως και η μονομερής τοποθέτηση ορισμένων κατά του εμπορικού κόσμου. Συμφωνούμε με την διενέργεια δημοψηφίσματος, αλλά όχι με το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Έχουμε ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις γι αυτό. Με την ευκαιρία τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι έμποροι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με την λογική του «μαντριού». Επιτέλους πρέπει να σκύψουμε πάνω στα πολλά προβλήματα του τόπου μας με συνέπεια και ανιδιοτέλεια”, αναφέρει ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου-Αντιπάρου.

“Διαφωνούν με το κλείσιμο των καταστημάτων”

Για το θέμα που προέκυψε μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο προεδρεύων του Συντονιστικού, πρώην Δήμαρχος Πάρου, Κώστας Αργουζής, τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση έχει να κάνει με το ότι κάποια μέλη του συγκεκριμένου Συλλόγου διαφωνούν με τον όρο που περιέχει το δημοψήφισμα και συγκεκριμένα για το κλείσιμο των καταστημάτων την ημέρα που θα αποφασιστεί να “νεκρώσει” η Πάρος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας.

“Έχουμε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου, με την οποία συμφωνεί με το δημοψήφισμα και το περιεχόμενο αυτού, όπου το βασικότερο σημείο είναι η γενική απεργία. Επίσης, έχουμε και την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αντιπάρου. Όπως καταλαβαίνεται είναι βασικό το ότι η αυτοδιοίκηση ταυτίζεται με το Συντονιστικό. Επίσης, με επαφές που ήδη κάνουμε με όλα τα χωριά της Πάρου και τους φορείς αυτών, έχουμε διαπιστώσει ότι είναι όλοι ευθυγραμμισμένοι με το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος. Από εκεί και πέρα ο Εμπορικός Σύλλογος όταν μιλά για κομματικοποίηση, αυτά δεν έχουν βάση, με την έννοια ότι όλες οι δυνάμεις του νησιού που συμμετέχουν στο Συντονιστικό, έχουν συμφωνήσει με τη συγκεκριμένη γραμμή. Ακόμη και ο πρόεδρος της τοπικής της ΝΔ, συμφωνεί με τη γενική απεργία”, υπογράμμισε ο κ. Αργουζής.

Στην επισήμανση ότι η απόφαση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή, ο κ. Αργουζής σημείωσε ότι “ασφαλώς και είναι έτσι”, συμπληρώνοντας ότι με δεν υπάρχει κανένας φόβος διάσπασης των φορέων, αλλά και κανένας φόβος αποδυνάμωσης της όλης προσπάθειας. “Για την ώρα ο μόνος φορέας που έχει διατυπώσει τη συγκεκριμένη ένσταση είναι ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος. Δεν υπάρχει άλλος φορέας και οι υπόλοιποι προχωρούμε κανονικά. Δεν αλλάζουμε τίποτα από το δεδομένο που έχουμε θέσει”.

Μάλιστα ο κ. Αργουζής είπε ότι από τις 10 Ιανουαρίου το Συντονιστικό θα ξεκινήσει συγκεντρώσεις σε όλα τα χωριά της Πάρου και συνάμα θα προχωρήσει και σε άλλες δραστηριότητες. “Από τις 10 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουμε τις συγκεντρώσεις στα χωριά. Θα έρθουμε σε επαφή με όλους τους εργασιακούς χώρους, θα συναντήσουμε τα συνδικαλιστικά όργανα των τραπεζών, με τα ΕΛΤΑ, με το ΙΚΑ, με τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσίων υπαλλήλων, με την ΟΛΜΕ. Στόχος είναι κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας να μπορούν όλοι να συμμετέχουν με την κάλυψη των συνδικαλιστικών τους οργάνων Επίσης, θα επισκεφθούμε όλα τα καταστήματα του νησιού και θα συζητήσουμε μαζί με τους επαγγελματίες το ζήτημα της συμμετοχής τους στην γενική απεργία”.

“Είναι ένα πρωτοφανές εγχείρημα όχι μόνο για την Πάρο”

Ο κ. Αργουζής δήλωσε ότι το εγχείρημά τους για γενική απεργία στην Πάρο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία, είναι μία πρωτοφανές διαδικασία όχι μόνο για το συγκεκριμένο νησί, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, διατύπωσε την ευχή, αυτό το εγχείρημα να συμπαρασύρει όλα τα νησιά των Κυκλάδων. “Αυτό είναι ένα πρωτοφανές εγχείρημα, ένας μικρός τόπος να διενεργεί τοπικό δημοψήφισμα και ελπίζω αυτό το μήνυμα να περάσει και στα άλλα νησιά. Εάν αυτό πετύχει ίσως είναι και σπίθα και για άλλα ζητήματα που μας απασχολούν, όπως το ακτοπλοϊκό”.

Ετικέτες: