Προβλήματα λειτουργίας των δήμων έθιξαν δήμαρχοι των Κυκλάδων στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκο

ΟΤΑ σε κρίση

- “Επιταγή του Συντάγματος η νησιωτικότητα”, τόνισαν οι αιρετοί - Δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στις δεσμεύσεις της κυβερνητικής πλευράς

Να έχουν σαφή ατζέντα για τις αρμοδιότητες που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι δήμοι, αλλά ταυτόχρονα, να παραχωρούνται σε αυτούς, τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία και το απαιτούμενο προσωπικό, ήταν το βασικότερο αίτημα που έθεσαν επί τάπητος δήμαρχοι των Κυκλάδων, στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκο και τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στην Αθήνα πριν από αρκετές ημέρες προκειμένου να συζητηθεί η λειτουργία των ΟΤΑ στο νησιώτικο χώρο, έναν χώρο που όπως σχολίασαν οι - συμμετέχοντες στη σύσκεψη - αιρετοί, εξακολουθεί να είναι παραμελημένος, αφού ποτέ μέχρι σήμερα ουσιαστικά, δεν λήφθηκε υπ' όψιν η νομοθετική ρήτρα της νησιωτικότητας.

“Το κεντρικό κράτος κηδεμονεύει”

Από το νησί της Μήλου, παρέστη ο δήμαρχος Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε πως κρίνεται επιτακτική η ανάγκη “να ορισθούν ξεκάθαρα οι αρμοδιότητες που αναλογούν στο δήμο, στην Περιφέρεια και στο κεντρικό κράτος”. Ο κ. Δαμουλάκης μιλώντας στην εφημερίδα έκανε λόγο για πλήρη σύγχυση των αρμοδιοτήτων, σε βαθμό που η εμπλοκή και η ολοένα αυξανόμενη γραφειοκρατία, έχει ως αποτέλεσμα οι ΟΤΑ να βρίσκονται “μουδιασμένοι” και να μην μπορούν να διεκπεραιώσουν όλα όσα είναι απαραίτητα για την εκάστοτε κοινωνία. Ο δήμαρχος Μήλου, μάλιστα, εξήγησε ότι τις μεγαλύτερες ευθύνες έχει ο δήμος για ό,τι προκύψει στο νησί, χωρίς να έχει τα απαραίτητα εργαλεία – χρήματα και προσωπικό – για να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών. Χαρακτηριστικά ο κ. Δαμουλάκης επεσήμανε προς τον κ. Γρηγοράκο ότι είναι ανάγκη να επανεξετασθεί ο σχεδιασμός της λειτουργίας των νησιωτικών δήμων, αφού ο τρόπος κατανομής των κρατικών χρηματοδοτήσεων είναι αναντίστοιχος με τις ρεαλιστικές ανάγκες.

Πρόταση δε, του ίδιου, όσον αφορά στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, είναι να έχουν τη δυνατότητα οι δήμοι να διεκδικούν χρηματοδοτήσεις και να μην έχουν σε μεγάλο βαθμό εξάρτηση από την Περιφέρεια. Τέλος, στην ερώτηση για ποιο λόγο πιστεύει ότι οι αρμοδιότητες του κάθε βαθμού συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον επόμενο ή τον προηγούμενο δήλωσε, “επειδή το κεντρικό κράτος θέλει να έχει κηδεμονία”, προσθέτοντας επίσης, ότι οι νησιωτικοί δήμοι αντιμετωπίζονται ανισότιμα με τους ηπειρωτικούς και δη με τους μεγάλους.

Πολλές αρμοδιότητες, κανένα εφόδιο

Το σημαντικότερο πρόβλημα που εξέθεσε ο δήμαρχος Σικίνου, Ιωάννης Συρίγος, στο πλαίσιο της σύσκεψης, αφορά στο “φάντασμα” της γραφειοκρατίας με το οποίο καλείται να “παλέψει” ο κάθε δήμος και μάλιστα των μικρών νησιών. Ταυτόχρονα, η υποστελέχωση των δήμων και η απαγόρευση πρόσληψης προσωπικού αποδεικνύεται “βραχνάς” για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων και των αρμοδιοτήτων με τις οποίες έχουν επιφορτιστεί οι δήμοι από το υπουργείο. Ο κ. Συρίγος, δηλώνει πως οι ΟΤΑ στα νησιά με μικρό πληθυσμό, δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες, γεγονός που τους ωθεί να εξαρτώνται από τα αρμόδια τμήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, “οι καθυστερήσεις ακόμη και για εγκρίσεις μελετών είναι μεγάλες”.

Αναφορικά με τις απαντήσεις που δόθηκαν από την πλευρά του υπουργείου, ο κ. Συρίγος, εξήγησε ότι “δεν πιστεύω πως θα γίνουν πολλά για τους νησιωτικούς δήμους”.

“Οι χρηματοδοτήσεις έχουν εκμηδενισθεί”

“Επί της ουσίας έγινε κουβέντα σχετικά με το ποιά είναι η λειτουργία των ΟΤΑ”, σημείωσε ο δήμαρχος Κέας, Αντώνης Δεμέναγας, οι δηλώσεις του οποίου κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος με τις αντίστοιχες των δημάρχων Σικίνου και Μήλου.

Ο ίδιος, ενημέρωσε για “τις τεράστιες περικοπές των χρηματοδοτήσεων”, λέγοντας ακόμη ότι “η ΣΑΤΑ έχει σχεδόν εκμηδενισθεί” και άρα, τα “χέρια” των δήμων είναι δεμένα. Ωστόσο, με βάση τις αυξημένες αρμοδιότητες, ο κ. Δεμέναγας, τόνισε ότι “και προσωπικό να μπορούσε να προσληφθεί, δε θα ήταν εφικτό να πληρωθεί”.

“Δεν μπορεί να μας μιλούν για πλεονάζον προσωπικό όταν δεν έχουν θεσπίσει απλές διαδικασίες όσον αφορά στη διεκπεραίωση των αρμοδιοτήτων, με τις οποίες μας έχουν επιφορτίσει”, δήλωσε κατηγορηματικά.

Ενδεικτικά στο ζήτημα της προώθησης έργων, εξέφρασε την καθυστέρηση με την οποία αυτά υλοποιούνται, επικαλούμενος ως παράδειγμα την πορεία του ΧΥΤΑ, έργο που καθίσταται ιδιαίτερα χρονοβόρο με κίνδυνο επιβολής προστίμων για τους δήμους με ΧΑΔΑ που βρίσκονται σε λειτουργία. Επιπρόσθετα, ο κ. Δεμέναγας μίλησε για το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, από το οποίο είπε ότι επιβάλλονται “ασφυκτικά χρονικά πλαίσια” στους δήμους, κάτι που ισχυρίστηκε ότι “πρέπει να επανεξετασθεί”.

Ζουμ σε Υγεία, Καθαριότητα και Δημοτική Αστυνομία

Συμπληρωματικά με τα ανωτέρω, η δημαρχεύουσα Μυκόνου, Ειρήνη Γρυπάρη, έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου την ανάγκη στελέχωσης της Οικονομικής και Τεχνικής υπηρεσίας του νησιού, ώστε να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς εργασίες και έργα που ωφελούν τη Μύκονο. Η ίδια, επισημαίνοντας ότι τους θερινούς μήνες το νησί των Ανέμων, φιλοξενεί πάρα πολλούς τουρίστες, ζήτησε να υπάρξει μέριμνα στο θέμα της καθαριότητας και της Υγείας, ενώ σχολίασε πως και με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και την υποστελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, προκαλείται ανησυχία και δεν μπορούν αποτελεσματικά να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα παράνομης στάθμευσης, κυκλοφοριακού χάους ακόμη και εκείνα του παραεμπορίου.

Υπ'όψιν οι ρεαλιστικές ανάγκες

Μία σειρά από σοβαρά θέματα που ταλανίζουν ευρύτερα το νησιώτικο χώρο αλλά και ιδιαίτερα το δήμο Θήρας παρουσίασε και ο δήμαρχος, Νικόλαος Ζώρζος. Μεταξύ άλλων, το πρόβλημα της έλλειψης πόρων υποστήριξε ότι είναι μείζονος σημασίας θέμα, τονίζοντας πως “η Σαντορίνη με μόνιμο πληθυσμό 15.000 κατοίκους και επισκέπτες 1.800.000” δεν μπορεί να αντεπεξέλθει εύκολα στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν. Ταυτόχρονα, ο ίδιος σημείωσε ότι αξιολογείται αναγκαία η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, και επεσήμανε ότι πρέπει να επανέλθουν οι έκτακτες επιχορηγήσεις στις σχολικές επιτροπές.

Θέμα που επικεντρώθηκε ακόμη, αποτέλεσε η απλούστευση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού ΙΔΟΧ και η ανάγκη αύξησης του αριθμού των ειδικών συμβούλων του δημάρχου ενώ ακόμη, ζήτησε την κατάργηση του ελέγχου σκοπιμότητας και τη διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου στα δημοπρατούμενα έργα σε οικονομικό ύψος μεγαλύτερο του ισχύοντος, καθώς ο έλεγχος δημιουργεί καθυστερήσεις υλοποίησης των έργων. Εν κατακλείδι, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι αγνοούνται “οι ιδιαιτερότητες των νησιών και δεν λαμβάνονται υπ'όψιν, όταν ο κοινός νομοθέτης δρα κανονιστικά παρότι τούτο αποτελεί επιταγή του Συντάγματος”.

Ετικέτες: