Συνέντευξη του διεκδικητή του Δήμου Μυκόνου Α. Φιορεντίνου

«Η Μύκονος πρέπει να αλλάξει σελίδα»

Η μακρά περίοδος των εκλογών για 5 νησιά των Κυκλάδων συνεχίζεται, καθώς πέρασαν στον δεύτερο γύρο και μεταξύ αυτών είναι και η Μύκονος, με τους δύο μονομάχους Κ. Κουκά και Α. Φιορεντίνο, που θα δώσουν την τελική εκλογική μάχη την ερχόμενη Κυριακή.

Ο Ανδρέας Φιορεντίνος, ένας εκ των δύο διεκδικητών του Δημαρχιακού θώκου της Μυκόνου, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» τόσο για το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα, όσο και για την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Πως σχολιάζετε το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα;

«Είναι μία διαδικασία στην οποία είμαστε μαθημένοι. Το συμπέρασμα έδειξε ότι δυστυχώς και με δηλώσεις που προέκυψαν στον τύπο, το σύστημα εξακολουθεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στον Δήμο της Μυκόνου. Εμείς είμαστε αντιμέτωποι σε αυτό εδώ και πάρα πολύ καιρό και έχουμε υποστεί τις επιπτώσεις και εμείς και το νησί».

Ποίος ο τρόπος που το «σύστημα» και όλο το καθεστώς που επικρατούσε στην Μύκονο, μπόρεσε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Ο ένας τρόπος ήταν να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο άνθρωποι οι οποίοι έχουν διαφορετικό αξιακό περίγραμμα από το δικό μας. Αυτοί μας πλησίασαν και ζήτησαν, μέσω ανταλλαγμάτων κάτω από το τραπέζι, με αντάλλαγμα διάφορες θέσεις, είτε αντιδημάρχων ή Νομικών Προσώπων, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έχω κάνει στο παρελθόν και δεν θα το έκανα και τώρα. Η αλήθεια είναι ότι από το 2006 είμαι σε αυτή τη διαδικασία κι έχω μείνει σταθερός σε αυτά που πιστεύω, διότι βλέπω στο νησί μου μία εικόνα η οποία με πληγώνει. Ξέρω ότι πρώτος πρέπει να πληγωθώ εγώ, η οικογένεια μου και οι συνεργάτες μου προκειμένου να γυρίσει το νησί σελίδα. Δεν μιλάω για ανατροπές αλλά για επανίδρυση και της σχέσης του μέσου ψηφοφόρου με τη διοίκηση του, αλλά και γενικότερα και με τη λειτουργία και την επιχειρηματικότητα στο νησί, διότι βλέπουμε άλλους προορισμούς να πηγαίνουν πολύ καλύτερα, να προοδεύουν, να προβληματίζονται και να κάνουν τα απαιτούμενα βήματα έτσι ώστε να γυρίσουν σελίδα και να είναι πρωταγωνιστές, ενώ εμείς μένουμε καθηλωμένοι σε ένα σύστημα, το οποίο δυστυχώς τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχει προσφέρει τίποτε στον τόπο, παρά μόνο σκουπίδια, σκουπίδια, σκουπίδια».

Ενώ πολλά νησιά θα ήθελαν να βρίσκονται στην τουριστική θέση που βρίσκεται η Μύκονος και την έχουν ως πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, από την άλλη πλευρά βλέπουμε μία Μύκονο με οξυμμένα προβλήματα σε σχέση με τον ΧΥΤΑ, το νερό, τα σκουπίδια, που γεννούν το ερώτημα για το ποια Μύκονο τελικά πρέπει να ζηλέψουμε;

«Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε βρει ένα στρωμένο τραπέζι, απολαμβάνουμε από τον ιδρώτα, την αγωνία και τη σκληρή δουλειά της προηγούμενης γενιάς, το οποίο όμως έχει ημερομηνία λήξης. Ο Δήμος έχει τεράστια προβλήματα και δεν έχει καταφέρει να τα λύσει διότι υπάρχει έλλειμμα στη διοίκηση. Υπάρχει θέμα με τη διοίκηση και την αντίληψη αυτών των ανθρώπων, όπου η διαφορετική φωνή γι’ αυτούς είναι απέναντι. Στη Μύκονο, το προηγούμενο έτος, άνθρωποι που αγαπούν το νησί, χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας, σήκωσαν τα μανίκια και λίγο σώσαμε την κατάσταση με τα σκουπίδια. Ταυτόχρονα υπάρχουν ιδιώτες με πολύ εργατικότητα, με διακριτικότητα στην αντιμετώπιση και με διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Μία ιδιωτική πρωτοβουλία που λέγετε Μοίκονος, που πασχίζουν να εισάγουν στην καθημερινότητα μας το θέμα της ανακύκλωσης και την ανακύκλωση στην πηγή. Δηλαδή να φτιάξουμε συνειδήσεις στα μικρά παιδιά και στον μέσο Μυκονιάτη για να λύσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών, να καταλάβουμε ότι πρέπει να γίνεται η ανακύκλωση από την πηγή. Η Μύκονος πρέπει να γυρίσει σελίδα και να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα. Υπάρχει η διάθεση, η εμπειρία και η Μύκονος είναι στόχος μας να γίνει νησί μηδενικών αποβλήτων».

Πως παίζεται το ισχυρό χαρτί του τουρισμού της Μυκόνου; Εσείς με την γνώση σας και της σχέσης σας για τον τουρισμό, γνωρίζεται καλά τις προοπτικές και πως θα διατηρηθεί το υπάρχων πλεονέκτημα;

«Από τη θεσμική μου ιδιότητα, αυτό που προσπαθώ να κάνω και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που ακούν, είναι ότι πρέπει να αποφασίσουμε προς τα πούμε θέλουμε να πορευτούμε ως προορισμός. Τι θέλουμε; Περισσότερο κόσμο; Περισσότερο ποιοτικό κόσμο; Αν αυτά είναι τα διλήμματα που τίθενται, πρέπει με μία σοβαρή, μακροχρόνια στρατηγική να τα αντιμετωπίσουμε. Μέλημα δικό μου είναι να μετρήσουμε τη φέρουσα ικανότητα αυτού του προορισμού. Είμαστε ένας μικρός βράχος στη μέση του Αιγαίου. Είμαστε ευλογημένοι γιατί είμαστε δίπλα στη Δήλο. Έχουμε από τις 1.800 κλίνες σε 5 αστέρων ξενοδοχεία στο νομό Κυκλάδων, τις 1.600 στη Μύκονο. Είναι σημαντικά τα πλεονεκτήματα που έχουμε, τα περισσότερα όμως οφείλονται στην παιδεία που έχει ο μέσος Μυκονιάτης όσον αφορά στον τουρισμό, που έχει αποκτήσει από τη μακροχρόνια σχέση του με το αντικείμενο, αλλά και τη Δήλο. Παρ’ όλα ταύτα βλέπουμε από την κεντρική διοίκηση ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, να επιβληθούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε να διασφαλίσουμε αυτό το διαμάντι που λέγεται Μύκονος. Τουρισμός είναι οι υποδομές και οι υπηρεσίες. Οι υποδομές όσον αφορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, είναι πολύ καλές. Ταυτόχρονα όμως ο τουρίστας βγαίνει σε ένα λιμάνι, σε ένα αεροδρόμιο και εκεί πρέπει να υπερτερούμε σε μεγάλο βαθμό έναντι άλλων προορισμών, δυτικά της Ελλάδα και όχι ανατολικά. Εμείς είμαστε Ευρώπη».

Την ερχόμενη Κυριακή έρχεστε οι δύο μονομάχοι στις κάλπες. Τι προσδοκάτε και πόσο εύκολη είναι η νίκη;

«Τίποτα δεν είναι εύκολο. Πρέπει να το διεκδικήσεις και να το κερδίσεις. Ενδεχομένως αυτή η διεκδίκηση από την πλευρά μου κάποιες φορές να φαντάζει ως επιθετική και λίγο, στις κλειστές κοινωνίες να ενοχλεί. Είμαι ένας παθιασμένος άνθρωπος με αυτό που κάνω και εφ όσον το κάνω, θέλω να το κάνω καλά. Θέλω να αναδεικνύω τις αδυναμίες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μετρήσουμε και το αποτέλεσμα της επόμενης μέρας. Με αυτή τη δυναμική μπήκα στην διαδικασία την πρώτη Κυριακή αναδεικνύοντας τις αδυναμίες. Παρ’ όλα ταύτα έπρεπε να είμαι διακριτικός σε πολλά θέματα τα οποία έχουν πληγώσει και τα έχω αφήσει σε δεύτερη μοίρα, διότι δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε τον τόπο μου. Φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο δείχνει τεράστια συσπείρωση στους ανθρώπους που πιστεύουν την αλλαγή και επίσης ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα, διότι οι άνθρωποι, οι πυρήνες, η βάση που θέλει να αλλάξει τα πράγματα στη Μύκονο, μεγάλωσε. Βλέπω να επιθυμούν την αλλαγή με περισσότερη δύναμη. Ευελπιστώ ότι την δεύτερη Κυριακή, εγώ θα είμαι ο καλύτερος εκφραστής αυτών των ανησυχιών και μαζί με την πλατιά συμμαχία με την κοινωνία, θα γυρίσουμε σελίδα, χωρίς να μας φοβίζει πως θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου, διότι μπορούμε να τα λύσουμε, διότι έχουμε και την υποδομή της γνώσης, αλλά και την εμπειρία και τις σχέσεις με την κοινωνία».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Α. Φιορεντίνου στο Web tv της «Κοινής Γνώμης» στην ηλεκτρονική της διεύθυνση www.koinignomi.gr.