Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων

Εκλογικές ανατροπές

- Παραμένει δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ο Μανόλης Μαργαρίτης - Αλλαγές στα δεδομένα για Πάρο, Τήνο και Μύκονο

Διαμορφώθηκε οριστικά ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης των Κυκλάδων με τα νησιά Πάρος, Τήνος, Μύκονος και Νάξος να αναδεικνύουν τις νέες Δημοτικές Αρχές για τη δεύτερη καλλικρατική θητεία στην επαναληπτική διαδικασία των δημοτικών εκλογών χθες, Κυριακή 25 Μαΐου.

Από τους μονομάχους των τεσσάρων νησιών επικράτησαν ο Μάρκος Κωβαίος, ο Σίμος Ορφανός, ο Κωνσταντίνος Κουκάς και ο Μανόλης Μαργαρίτης αντίστοιχα στους Δήμους, καθώς κατέγραψαν υψηλά ποσοστά στον β΄ γύρο κερδίζοντας τον δημαρχιακό θώκο.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εκ των προαναφερομένων νησιών, μόνον ο δήμαρχος Νάξου κρατά τη θέση του, παραμένοντας Δημοτική Αρχή ενώ νέα δεδομένα προκύπτουν για την Τήνο με την ανατροπή του Παναγιώτη Κροντηρά, στην Πάρο με τον Χρήστο Βλαχογιάννη να καταλαμβάνει τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης και τον Ανδρέα Φιορεντίνο να βρίσκεται στην πλευρά της αντιπολίτευσης.

Η “Κοινή Γνώμη” προσπάθησε να επικοινωνήσει με το σύνολο των αυτοδιοικητικών προσώπων από τα τέσσερα νησιά, ωστόσο, δεν ήταν εφικτή η συνομιλία με όλους. Ακολουθούν συγκεκριμένες δηλώσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα.

Μ. Κωβαίος: “Αντίπαλός μας τα προβλήματα”

Επικράτησε του νυν δημάρχου Χρήστου Βλαχογιάννη ο συνδυασμός του Μάρκου Κωβαίου “Πάρος – Τώρα στην πράξη” και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση κατοχυρώνοντας το ποσοστό 64,90% έναντι του αντίπαλου συνδυασμού “Ενιαία Κίνηση Πολιτών Ενότητα για το Μέλλον” που κατέγραψε το ποσοστό του 35,10%. Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο νέος δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος ευχαρίστησε “τον παριανό λαό, τους Παριανούς και τις Παριανές” που όπως σημείωσε “τίμησαν με την ψήφο τους το συνδυασμό”. “Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, τα προβλήματα είναι ο αντίπαλός μας. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που είναι αντίθετοι σε εμάς. Όπως είχα πει στην προεκλογική ομιλία μου, εμείς θα πούμε ότι νικήσαμε μόνο όταν στο τέλος της πενταετίας θα έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο ποσοστό του προγράμματός μας” πρόσθεσε, λέγοντας τέλος πως, “Καλούμε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα αν είναι σε άλλη παράταξη ή μη, να συστρατευθούμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί μας”.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Βλαχογιάννης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι, “Το αποτέλεσμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Ο κ. Κωβαίος είναι ο νέος δήμαρχος για την επόμενη πενταετία. Του εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει” τονίζοντας παράλληλα, πως, “Εγώ προσωπικά και η παράταξή μου από τη θέση της μείζονος μειοψηφίας που μας έταξε ο Παριανός λαός θα προσφέρουμε τα μέγιστα για το καλό του νησιού μας”.

Υπενθυμίζεται πως, τα ποσοστά στον α΄ κύκλο των εκλογών ήταν 44,29% για τον Μάρκο Κωβαίο και 26,84% για τον Χρήστο Βλαχογιάννη.

“Τήνος – Δημιουργική Πορεία” με τον Σ. Ορφανό

Νέος δήμαρχος στο Δήμο Τήνου αναδείχθηκε για την καινούργια θητεία ο Σίμος Ορφανός με τον συνδυασμό του “Τήνος – Δημιουργική Πορεία” στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων να “αγγίζει” στην επαναληπτική εκλογική διαδικασία το ποσοστό του 56,04%. Η παράταξη του νυν δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά “Τήνος – Τολμάμε μαζί” κέρδισε το 43,96% του ποσοστού των ψηφοφόρων που προσήλθαν στην κάλπη, ποσοστό που ξεπερνά για λίγο το αποτέλεσμα του α΄ γύρου, δηλαδή 42,40%. Σημειώνεται πως την πρώτη Κυριακή ο κ. Ορφανός είχε προηγηθεί με ποσοστό 49.33%.

Αναφορικά με τη νίκη του στις επαναληπτικές εκλογές, ο νέος δήμαρχος, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” υπογράμμισε, “Ειλικρινά ήταν ένα ποσοστό πολύ ικανοποιητικό, το 56%” καθώς πρόσθεσε ότι, “Το έχει ανάγκη το νησί μας” αφού “η Τήνος θέλει να αλλάξει πορεία”. Ο κ. Ορφανός επεσήμανε μάλιστα πως, “Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά τελευταία και έτσι, ο κόσμος αποφάσισε να μας δώσει τη δυνατότητα να δείξουμε ένα φρέσκο και καινούργιο “πρόσωπο”” καθώς και “να αλλάξουμε λίγο τα δεδομένα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε σήμερα”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ευχαρίστησε όλους τους συμπολίτες του που έδειξαν εμπιστοσύνη στην ομάδα του, λέγοντας χαρακτηριστικά, “Τι ευχαριστίες μου και την αγάπη μου σε όλη την Τήνο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι μας εμπιστεύτηκαν και να τους πω ότι η ευθύνη που νιώθω είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μας απέδωσαν”.

Συνεχίζει ως δήμαρχος ο Μ. Μαργαρίτης

Διατήρησε τη θέση του στον δημαρχιακό θώκο ο νυν δήμαρχος, Μανόλης Μαργαρίτης στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αφού ο συνδυασμός του “Στροφή στο μέλλον – Δημοτική Δράση” κέρδισε σαφές προβάδισμα στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών με ποσοστό 55,96 %, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον αντίπαλό του, Νικόλαο Μαϊτό με το συνδυασμό “Νησιωτική Πολιτεία Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Νάξου” με 44,04%.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία της εφημερίδας, ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι θα προβεί σήμερα σε επίσημη δήλωση ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του νέου δημοτικού συμβουλίου για την καινούργια θητεία, Νικόλαος Μαϊτός, σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, υπογράμμισε, “Δώσαμε τη μάχη των δημοτικών εκλογών με ειλικρίνεια, ήθος, εντιμότητα και καθαρότητα. Κρατήσαμε την αξιοπρέπειά μας σε ένα τοπίο που θύμιζε εποχές και εκλογικές μάχες της δεκαετίας του '60. Εμείς θα μπορούμε να κοιτάμε τους συμπολίτες μας και αύριο στα μάτια. Δώσαμε τον αγώνα μας χωρίς κομματικούς στρατούς πίσω μας, χωρίς εξαρτήσεις από πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής , χωρίς υπουργούς και βουλευτές”.

Πρόσθεσε δε, πως, “Μοναδικός στόχος είναι το αύριο των νησιών μας και ειδικά το αύριο των παιδιών μας. Κάποιοι δυστυχώς δεν το κατάλαβαν ούτε την δεύτερη Κυριακή, επιλέγοντας να έχουν απέναντί τους έναν ανίσχυρο και ευάλωτο δήμαρχο για να μπορούν να παίζουν εύκολα το κομματικό τους παιχνίδι, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το τόπο και το μέλλον του. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδίας μου, τους συμπατριώτες μας που πίστεψαν και στήριξαν την κίνησή μας, σε ένα αντίξοο και εχθρικό περιβάλλον. Ευχαριστώ τους ανθρώπους που συστρατεύθηκαν μαζί μου στο ψηφοδέλτιό μου και έδωσαν τον δικό τους αγώνα για την επόμενη ημέρα των νησιών μας, καθώς και όσους βοήθησαν σ’ αυτήν την συναρπαστική πορεία. Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μας που ξέρουμε πως η καρδιά τους και η ελπίδα τους ήταν μαζί μας, όμως αναγκάστηκαν να δώσουν την ψήφο τους αλλού. Ευχαριστώ τους συγχωριανούς μου, τους Γλιναδιώτες, που στην προσωπική σύγκριση με τον κ. Μαργαρίτη στον δεύτερο γύρο, με στήριξαν με σχεδόν 100 ψήφους διαφορά. Στους συμπατριώτες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων δίνουμε την υπόσχεση ότι θα δώσουμε την μάχη μαζί τους και από τη θέση που μας όρισαν. Και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Από την 1η του Σεπτέμβρη το πάρτυ τελείωσε”.

Υπογραμμίζεται πως, στον α΄ γύρο των εκλογών η παράταξη του κ. Μαργαρίτη “άγγιξε” το 44,08% ενώ του κ. Μαϊτού το 36,25%.

Πρώτος  ο Κ. Κουκάς στο  Δήμο Μυκόνου

Στο “τιμόνι” του Δήμου Μυκόνου θα βρεθεί ως δήμαρχος πλέον, ο επικεφαλής του συνδυασμού  
“Πρωτοβουλία Δράσης” Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος επικράτησε και στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών με ποσοστό 52,51% έναντι του πολιτικού αντιπάλου του, Ανδρέα Φιορεντίνου.

Η παράταξη του δεύτερου, “Μύκονος – Επόμενη Ημέρα” ακολούθησε τη νέα Δημοτική Αρχή με ποσοστό 47,49% στο σύνολο των εκλογικών κέντρων.

Πρόκειται για ένα μικρό προβάδισμα της παράταξης που αναλαμβάνει τη διοίκηση στο Δήμο του νησιού, αφού η διαφορά τους σε ψήφους ανέρχεται στα 270 ψηφοδέλτια υπέρ της νέας Δημοτικής Αρχής του κ. Κουκά. Η επικοινωνία και με τα δύο πολιτικά πρόσωπα κατέστη αδύνατη. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμίσουμε πως, στον α΄ γύρο των δημοτικών εκλογών, ο Ανδρέας Φιορεντίνος απέσπασε το ποσοστό του 40,45% και ο Κωνσταντίνος Κουκάς, 45,84%.

<