Εξασφάλισε χορηγία 372.000 ευρώ η ΑΕΝ Σύρου

Ανταμοιβή των χρόνιων προσπαθειών

  • Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Καρποφόρησαν οι προσπάθειες της ακαδημίας εμπορικού ναυτικού Σύρου, μετά την υπογραφή της σύμβασης χορηγίας ύψους 372.000 ευρώ, ανάμεσα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και την Ένωση Ελλήνων εφοπλιστών, η οποία αφορά στη συντήρηση και επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων της σχολής στο σύνολο της, παρουσία του διοικητής της ΑΕΝ Σύρου, Νικόλαο Πολέμη, ο οποίος εκπροσώπησε την ακαδημία συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή διευθυντή Γεώργιο Δούναβη.

Χορηγία για τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πλοίαρχος και διοικητής της σχολής, Νικόλαος Πολέμης, στη ''Κοινή Γνώμη'', οι εγκαταστάσεις θα επισκευαστούν και θα συντηρηθούν με αποκλειστικά έξοδα της Ένωσης ενώ η πρωτοβουλία για την εξασφάλιση της εν λόγω χορηγίας είχε ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια από την σχολή, η οποία σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου κατάφερε να την αποσπάσει. Την θετική έκβαση του αποτελέσματος όμως επέφερε και το ενδιαφέρον που υπήρχε από την πλευρά της Ένωσης Εφοπλιστών, η οποία επιδίωκε την ενίσχυση της αστικής εκπαίδευσης, μέσα από την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων γενικότερα. Η ΑΕΝ Σύρου αποτελεί μια από τις πρώτες σχολές, η οποία απέσπασε την χορηγία της Ένωσης, μετά από την σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Πέρα όμως από τη Σύρο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο, έχει προγραμματιστεί να δοθούν αντίστοιχες χορηγίες και σε άλλες σχολές, των οποίων οι εγκαταστάσεις χρήζουν ανάγκης συντήρησης, όπως της ακαδημίας εμπορικού ναυτικού Μηχανιώνας και της ακαδημίας εμπορικού ναυτικού Χίου.

Προτεραιότητα στη σχολή της Σύρου

Δεν ήταν λίγες οι προσπάθειες και ο αγώνας της σχολής προκειμένου να εξασφαλίσει την χορηγία από τη πλευρά της Ένωσης, καθώς εδώ και πολλά χρόνια έχει διαγνώσει και έχει κάνει γνωστά τα προβλήματα συντήρησης των κτιριακών υποδομών, κάτι που απασχολούσε και προβλημάτιζε τους υπεύθυνους. Αν και η Ένωση έχει δείξει το ενδιαφέρον της για το σύνολο των σχολών, έδωσε προτεραιότητα στη σχολή της Σύρου, η οποία ήταν από τις πρώτες που είχαν δώσει το στίγμα τους αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Η επιχορηγία είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλε η σχολή προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους και να δώσουν προσοχή στη Σύρο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολέμης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι και οι υπόλοιπες σχολές δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η σχολή έδειξε σημαντικά δείγματα δεδομένου ότι έχει καταταχτεί στις πρώτες θέσεις από άποψη παραγωγικότητας, σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών, με αποτέλεσμα να θεωρείται δικαιολογημένη η προτεραιότητα που δόθηκε εκ μέρους της Ένωσης.

Ομαδική προσπάθεια

Η χορηγία αποτελεί το αποτέλεσμα μιας σημαντικής προσπάθειας της σχολής, ως συνέχεια άλλων προσπαθειών όπως η απόσπαση χορηγίας από το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, μέσα από το οποίο κατάφερε να εξασφαλίσει ένα ολοκαίνουργιο και σύγχρονο εργαστήριο με είκοσι υπολογιστές. Οι χορηγίες οι οποίες παραχωρούνται τα τελευταία χρόνια στη σχολή αποτελούν ένα πολύ σημαντικό γεγονός καθώς αποτελούν εν μέρη και μια αναγνώριση του έργου της σχολής, σύμφωνα με τα λεγόμενα του διοικητή. Άλλωστε η σχολή της Σύρου έχει καταφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία οφείλονται στην ομαδική προσπάθεια που πραγματοποιείται εκ μέρους ολόκληρης της ομάδας, η οποία συνεργάζεται προς ένα κοινό σκοπό και θεωρείται σημαντικό να αναδεικνύεται.

Η Σύρος ένα νησί με μακρά ναυτική παράδοση

Εξίσου σημαντικά αποτελούν και τα λόγια που ειπώθηκαν, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της χορηγίας, ανάμεσα στο υπουργείο, την Ένωση Εφοπλιστών και των αρμόδιων φορέων, από τη διεύθυνση εκπαίδευσης ναυτικών, η οποία εποπτεύει την ακαδημία εμπορικού ναυτικού Σύρου, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του νησιού στον ναυτικό κλάδο, λόγω της μακράς ναυτικής παράδοση. Παράλληλα η παρουσία της σχολής αναβιώνει σε σημαντικό βαθμό το ιστορικό ρόλο της Ερμούπολης στον κλάδο της ναυτιλίας, με τη συγκεκριμένη χορηγία να αποτελεί σημαντική βοήθεια στις σύγχρονες απαιτήσεις της ναυτικής εκπαίδευσης.

Μετά την εξασφάλισης της χορηγίας, η σχολή στοχεύει στην αναβάθμιση του προσομοιωτή ραντάρ «Άρτα», στόχος ο οποίος θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από την αναβάθμιση του εργαστηρίου πληροφορικής, αλλά και στην εξασφάλιση της πιστοποίησης της σχολής μέσω του ISO για τα έτη 2001- 2008, κάτι το οποίο θα συμβάλει στην γενικότερη ανάπτυξη της ΑΕΝ Σύρου η οποία δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες αντίστοιχες σχολές στον χώρο του Αιγαίου, απεναντίας θα μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στις σημαντικότερες ναυτικές σχολές.

Η αναβάθμιση της σχολής, που μέχρι τώρα έχει φτάσει ήδη σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο από άποψη εργαστηρίων και εγκαταστάσεων, οι οποίες μέσα από την χορηγία της Ένωσης θα καταφέρουν να τελειοποιηθούν, θα έχει σημαντικά αποτελέσματα και για την ίδια την τοπική κοινωνία της Σύρου, η οποία θα αποτελεί πόλο έλξης. Τέλος το γεγονός ότι η στη σχολή κάθε χρόνο φοιτούν γύρω στους 180 σπουδαστές, δημιουργεί ακόμα περισσότερο την ανάγκη εξέλιξης και αναβάθμισης, προκειμένου οι μαθητές να είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο των σπουδών τους και να νιώθουν ότι παράγεται ουσιαστικό έργο.

Ετικέτες: