Ο Γ. Μαχαιρίδης για τα αναξιοποίητα 237 εκατ. Ευρώ του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας της ΠΝΑ

“Ζητάμε χρήματα από την τσέπη του ελληνικού λαού(;)”

Σκληρή κριτική από την “πολιτική αντίπαλο” Ρένα Παυλάκη – Διακίδη

Αντιπολιτευτικό χρώμα φέρει η κριτική της δημοσιογράφου Ρένας Παυλάκη – Διακίδη αναφορικά με τα έργα που ενέταξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Πρώην Αυτοδιοικήσεις Δωδεκανήσου και Κυκλάδων) στο Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας της ΠΝΑ σύμφωνα με όσα δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο νυν Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, ορμώμενος από τους ισχυρισμούς της ότι κινδυνεύουν να χαθούν 237 εκατ. ευρώ που παρέμειναν αναξιοποίητα.

Η ίδια στο περιεχόμενο μίας εκτενούς ανακοίνωσης που απέστειλε, υποστηρίζει πως η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή δεν πραγματοποιεί καμία αναφορά για το εν λόγω πρόγραμμα, την ίδια στιγμή που μειώνονται κατακόρυφα οι ευρωπαϊκοί πόροι που προβλέπονται από το νέο ΕΣΠΑ χρεώνοντάς της μάλιστα “αδιαφορία αξιοποίησης πόρων” που αφορούν σε έργα απαραίτητα για το νησιώτικο χώρο τόσο των Κυκλάδων, όσο και της Δωδεκανήσου.

Στην απάντηση του ωστόσο, ο Γιάννης Μαχαιρίδης, σημειώνει κατηγορηματικά πως για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έγιναν όλες οι προσπάθειες ένταξης έργων, ωστόσο ακόμη και σήμερα πολλά από αυτά δεν έχουν τον επιθυμητό βαθμό ωριμότητας, διευκρινίζοντας παράλληλα πως έχει διαφορά να απαιτεί κάποιος τη διάθεση χρημάτων από πόρους που προέρχονται ουσιαστικά “από την τσέπη του κόσμου” σε αντίθεση με εκείνους που “εισρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, πως η κ. Διακίδη προεκλογικά είχε δηλώσει ανοιχτά τη στήριξή της στον νέο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο μετά και τις φήμες που την ήθελαν υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου και ως εκ τούτου ο κ. Μαχαιρίδης στηλιτεύει τον τρόπο κριτικής που του ασκείται ακόμη και μετεκλογικά από το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο.

“Κινδυνεύουν να χαθούν 237 εκατ. ευρώ”

Ειδικότερα, η κ. Διακίδη κάνει εξ αρχής λόγο για “αδράνεια της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής” όσον αφορά στην ένταξη έργων στο Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΣΑΕΠ 767), ύψους 250 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που όπως εξηγεί “η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή διατείνεται ότι δίνει μάχη για να εξασφαλίσει πόρους για το Νότιο Αιγαίο”.

“Το πρόγραμμα, που στόχο είχε να καλύψει τις απώλειες πόρων του Νοτίου Αιγαίου λόγω Στόχου 2, λήγει παράλληλα με την λήξη του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007 – 2013” αναφέρει, προσθέτοντας πως, “Με βάση τα αποκαλυπτικά στοιχεία, η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υπό τον Γιάννη Μαχαιρίδη (και η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων) και εν συνεχεία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπό τον ίδιο, ενέταξαν στο πρόγραμμα μόλις 36 έργα συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ, υπεγράφησαν συμβάσεις 21,2 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα, λίγο πριν την εκπνοή του προγράμματος, έχουν γίνει πληρωμές μόνο 12,6 εκατ. ευρώ”.

Η ίδια μάλιστα, τονίζει ότι, καθίσταται σαφές, πως, “237 εκατ. ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά, την ίδια ώρα που δίδονται δήθεν μάχες για την εξεύρεση πρόσθετων κονδυλίων για την νέα προγραμματική περίοδο στο Νότιο Αιγαίο, όπου οι πόροι που προβλέπονται από το νέα ΕΣΠΑ είναι δραματικά μειωμένοι”.

Υπογραμμίζει δε, πως “δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι κανένας δεν αναφέρεται στο Ειδικό Πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου, προφανώς για να μην αποκαλυφθεί η αδιαφορία αξιοποίησης των πόρων, ενώ αντίθετα, όλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον... “πακτωλό” των 40 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στα ταμεία της Περιφέρειας και που η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή σπεύδει να δεσμεύσει πριν τη λήξη της θητείας της, σε 40 μέρες περίπου από σήμερα”.

“Συνεχείς οι παραινέσεις προς τους Δήμους ενώ ο ίδιος...”

Επιπρόσθετα, στην καυστική κριτική που ασκεί προς τον Γιάννη Μαχαιρίδη, η ίδια διασαφηνίζει πως εκ των 250 εκατ. ευρώ, τα 112,5 προορίζονταν για τις Κυκλάδες και τα 137,5 για τα Δωδεκάνησα και προέρχονταν από την απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου να διατεθούν έως και το 2013 για ενίσχυση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία είχε ενταχθεί στο Στόχο 2. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, τόνισε επίσης, ότι, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης είχε προβεί σε πολλές “παραινέσεις και νουθεσίες προς τους δημάρχους όλων των νησιών, για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ, όταν ο ίδιος άφηνε”, όπως προσθέτει, “να χαθούν 237 εκατ. ευρώ από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης και Ανταγωνιστικότητας”. Πλέον, τονίζει ότι για τη μη απώλειά τους το βάρος των προσπαθειών να μετατεθούν στη νέα προγραμματική περίοδο πέφτει στις πλάτες της νέας Περιφερειακής Αρχής, “χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει, δεδομένης της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας”.

Τα σημερινά στοιχεία έργων

Σύμφωνα με όσα στοιχεία παραθέτει, “Ο προϋπολογισμός των 36 έργων που έχουν ενταχθεί στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας Νοτίου Αιγαίου ανέρχεται μόλις σε 27.030.681 ευρώ. Οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε 21.214.514 ευρώ. Οι πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι μόλις 12.604.765 ευρώ. Τα έργα που πρόλαβαν να ολοκληρωθούν μέχρι σήμερα μέσω του Ειδικού Προγράμματος και οι αντίστοιχες πληρωμές που έχουν γίνει, είναι:Αναπλάσεις Καλύμνου - 250.000 ευρώ, Αφαλατώσεις Μυκόνου - 809.000 ευρώ, Ανάπλαση οδού Θεμιστοκλέους Δ. Κω – 405.000 ευρώ, Παλαιοντολογικό Μουσείο Αρχαγγέλου – 885.000 ευρώ, Βελτίωση Οδού Μαλώνα – Πλατάνια Ρόδου 1.650.000 ευρώ, Αποχέτευση ΔΔ Λαχανιάς – Πλακόστρωση δημοτικών οδών Ρόδου – 385.000 ευρώ, Διάνοιξη και ολοκλήρωση οδών νέας επέκτασης σχεδίου πόλης Δ. Ρόδου – 291.000 ευρώ, Γυμνάσιο Λύκειο Χώρας Αμοργού – 472.000 ευρώ και Αποκατάσταση καταθλιπτικού αγωγού ΒΙΟΚΑ Νάξου – 516.000 ευρώ”.

Γ. Μαχαιρίδης: “Προτάθηκαν 196 έργα”

Κληθείς να τοποθετηθεί επί του θέματος ο Γιάννης Μαχαιρίδης, υπογράμμισε πως, στις συλλογικές συμβάσεις έργων η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε προτείνοντας την ένταξη δεκάδων έργων, τα οποία όμως, όπως εξηγεί “δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν καμία ωριμότητα”. Σημείωσε μάλιστα, ότι, “Τα χρήματα του Προγράμματος δόθηκαν τότε, γιατί είχαν μειωθεί οι ευρωπαϊκοί πόροι για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου” και έλαβε την απόφαση “η τότε κυβέρνηση να ενισχύσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημιουργώντας μία συλλογική απόφαση έργων για όσα δεν μπορούν να ενταχθούν στα ευρωπαϊκά προγράμματα”.

Χαρακτηριστικά συμπλήρωσε ότι, “Προτάθηκαν περίπου 196 έργα για το πρόγραμμα. Από αυτά το 90% ακόμη δεν έχει ούτε καν προχωρήσει” ωστόσο, “Πολλά από αυτά που προτάθηκαν τότε προτάθηκαν και σε άλλα προγράμματα και υλοποιήθηκαν με αυτά. Ένας προϋπολογισμός 27 εκατομμυρίων προχώρησε” πρόσθεσε ακολούθως, λέγοντας ότι “Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε προτείνει κι άλλα έργα”.

“Μην κοροϊδευόμαστε, δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι”

Ο κ. Μαχαιρίδης επιπλέον θεώρησε αναγκαίο να προβεί σε έναν διαχωρισμό ανάμεσα στους πόρους που προέρχονται από την Ευρώπη και σε εκείνους που δίνονταν από το κράτος. “Μπορεί η κυρία να κάνει αντιπολίτευση” δήλωσε κατηγορηματικά, διευκρινίζοντας πως, “Είναι θέμα της κυβέρνησης να δώσει τα χρήματα και μακάρι να απελευθερώσει όχι 230 εκατομμύρια, αλλά έστω 20 ή 30 εκατομμύρια για έργα που δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Αλλά μην κοροϊδευόμαστε δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι” συνέχισε ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, ρωτώντας ταυτόχρονα, “Όποιος λοιπόν μέμφεται, μέμφεται τί; Οι Δήμοι προτείνουν για ένταξη έργα. Εμείς ό,τι έργα είχαμε να εντάξουμε στις διάφορες συλλογικές αποφάσεις έργων τα είχαμε εντάξει και συνεχίζουμε. Με τις πλημμύρες και τις καταστροφές μάλιστα εντάχθηκαν αρκετά ακόμη”. Ολοκληρώνοντας το θέμα, ο κ. Μαχαιρίδης και κάνοντας μία αναφορά για τους ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και για τον αγώνα των Δήμων να ωριμάζουν έργα, επεσήμανε, “Εκεί λοιπόν συνεχίζουμε να πιέζουμε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ γιατί εισρέουν τα χρήματα στον εθνικό κορβανά και έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως στο Πρόγραμμα, ζητάμε να βγουν από το υπουργείο, δηλαδή από την τσέπη του Ελληνικού λαού. Υπάρχει διαφορά”.