Εγκαίνια λιμένα Ψάθης Κιμώλου

Εγκαινιάστηκαν χθες το απόγευμα στην Κίμωλο από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργο Πουσσαίο, τον Δήμαρχο του νησιού κ. Γεράσιμο – Θεόδωρο Μαγκανιώτη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σίφνου - Κιμώλου κ. Γεώργιο Τρούλλο τα λιμενικά έργα στο λιμάνι της Ψάθης.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο Αντιδήμαρχος της Σίφνου κ. Γεώργιος Σταυριανός, οι πρώην Πρόεδροι του Λιμενικού Ταμείου Σίφνου – Κιμώλου κ. Ανδρέας Μπενάκης και κ. Χαράλαμπος Ψάρης, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Λαογραφικού Μουσείου Κιμώλου κ. Εμμ. Χριστουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού κ. Αντώνιος Μαρινάκης, ο Λιμενάρχης Μήλου κ. Πέτρος Αλικάκης, οι πρώην Κοινοτάρχες Κιμώλου κ. Ιωάννης Βεντούρης, κ. Α. Κανάς, κ. Γεώργιος Μαρινάκης και κ. Ιωάννης Πρεζάνης , οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Πέτρος Ηλιάκης και κ. Νικόλαος Βενάκης, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, των παραγωγικών τάξεων και κάτοικοι του νησιού. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Μητροπολίτης Σύρου – Tήνου – Άνδρου- Κέας – Μυκόνου – Μήλου – Σίφνου – Σερίφου – Κιμώλου- Κύθνου – Φολεγάνδρου - Σικίνου κ. Δωρόθεος Β΄ και ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτης Ρήγας.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ,  συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

Τα λιμενικά έργα στο λιμάνι της Ψάθης περιλαμβάνουν :

(α) επέκταση του προβλήτα ελλιμενισμού επιβατικών και εμπορικών πλοίων συνολικού μήκους 90,35 μ., πλάτους 9,80 μ. και ωφέλιμου βάθους 7,00 μ.,

(β) κρηπιδώματα ελλιμενισμού αλιευτικών σκαφών συνολικού μήκους 83,90 μ. και ωφέλιμου βάθους 3,20 μ.,

(γ) άνοιγμα ανανέωσης υδάτων στον κυματοθραύστη στην νοτιοδυτική πλευρά του λιμανιού, και

(δ) Η/Μ εγκαταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων και όμβριων υδάτων, πυρόσβεσης και φωτισμού του λιμανιού.

Η εργολαβία δημοπρατήθηκε στις 21-8-2012 , η σύμβαση υπογράφτηκε στις 31-10-2012 και στην παρούσα φάση είναι σε στάδιο υλοποίησης με προβλεπόμενη ημερομηνία περαίωσης (κατόπιν έγκρισης σχετικής παράτασης) την 27η-10-2014.

Όπως τόνισε ο κ. Πουσσαίος, στόχος του έργου βελτίωσης και επέκτασης του υφιστάμενου λιμανιού της Κιμώλου είναι να συμβάλει στην αναβάθμιση της λειτουργίας του, στην καλύτερη εξυπηρέτηση της επιβατικής και εμπορικής κίνησης, στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες και στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

«Έργο πνοής για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού και αναπτυξιακή ανάσα για ην Κίμωλο» χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του τα λιμενικά έργα στην Ψάθη ο Δήμαρχος κ. Γεράσιμος – Θεόδωρος Μαγκανιώτης τονίζοντας πως με το έργο αυτό η Κίμωλος αποκτά άλλη δυναμική και άλλη προοπτική για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως : “Τέτοια έργα υποδομής έχει ανάγκη ο τόπος μας και όχι έργα βιτρίνας” ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίησή του.

Ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Μήλου και επιβλέπων Μηχανικός του έργου κ. Π. Ηλιάκης μετά τον χαιρετισμό και την ταυτόχρονη παράθεση των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων του έργου, ανέγνωσε το Πρωτόκολλο Ποιοτικής Παραλαβήςκαι Παράδοσης προς χρήση του κυρίου κρηπιδώματος του έργου, το οποίο συνυπέγραψε με τον εκπρόσωπο της ανάδοχου εταιρείας κ. Πέτρο Καλούδη και τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σίφνου – Κιμώλου κ. Γεώργιο Τρούλλο.

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σίφνου – Κιμώλου κ. Γεώργιος Τρούλλος, λαβών το λόγο εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την εξέλιξη των εργασιών και την αποπεράτωση του πρώτου και σημαντικότερου μέρους του Λιμενικού έργου Ψάθης Κιμώλου.