Παράταση λειτουργίας από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τέσσερα σφαγεία στις Κυκλάδες

Συμμόρφωση με την νομοθεσία

Μέχρι την πρώτη μέρα του Ιουνίου του 2015 παρατάθηκε η λειτουργία των παλαιών δημοτικών σφαγείων Άνδρου, Κέας , Κύθνου και Ίου, ως διάστημα προσαρμογής στις απαιτήσεις του νέου νομοθετικού πλαισίου, που αφορά τις σφαγειοτεχνικές υποδομές στα μικρά νησιά.

Η απόφαση αυτή, ελήφθη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά από σχετικά αιτήματα των δημάρχων, και κατόπιν προτάσεων από τους Επάρχους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τα νησιά, καθώς επίσης και του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη. Εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, οι τέσσερις Δήμοι, είναι υποχρεωμένοι να μεριμνήσουν και να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες στεγάζονται τα δημοτικά σφαγεία, ούτως ώστε αυτές να είναι σύμφωνες με τις οδηγίες, που απορρέουν από την εγχώρια νομοθεσία, τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα 23/2014.

Σε προηγούμενα άρθρα, έχει γίνει εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημοτικά σφαγεία σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων, όπως η Άνδρος, η Νάξος, κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στα τέσσερα νησιά, έχει υπάρξει μελέτη και χρηματοδότηση, ούτως ώστε να κατασκευαστούν σύγχρονα σφαγεία, παρ’όλα αυτά, στους Δήμους της Ίου και της Κύθνου οι νέες εγκαταστάσεις έχουν μείνει μισοτελειωμένες, ενώ ο Δήμος Κέας βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αποπεράτωσης του έργου.

Μικρές βελτιώσεις για την Ίο

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα, ο επικεφαλής του Δήμου Ιητών, κ. Πετρόπουλος, το παλαιό σφαγείο λειτουργεί κανονικά και στεγάζεται σε ένα σχετικά καινούριο κτίριο, το οποίο, λόγω του ότι κατασκευάστηκε πριν εφαρμοστούν στην Ελλάδα οι αυστηρότεροι κανονισμοί, δεν πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ενώ έως τώρα λειτουργούσε με προσωρινές, αλληλοδιάδοχες μηνιαίες άδειες.

Ο κ. Πετρόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος, πως έως το πέρας της διορίας, θα έχουν γίνει οι απαράιτητες βελτιώσεις και το δημοτικό σφαγείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του.

Το κτίριο, το οποίο προοριζόταν για τη στέγαση του σύγχρονου σφαγείου, όπως υποστήριξε, έχει μείνει μισό, καθώς ο Δήμος είχε χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση από το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση, «Θησέας», ωστόσο το υπόλοιπο ποσό, το οποίο ανερχόταν στις 850.000 ευρώ έπρεπε να διατεθεί από τους πόρους του Δήμου, κάτι που δεν επιτεύχθηκε ποτέ.

«Οι Κανονισμοί προστατεύουν τον καταναλωτή»

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κέας, κ. Ιωάννη Ευαγγέλου, «το παλαιό σφαγείο στο νησί δεν είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές, που ορίζει αυτή τη στιγμή ο σχετικός κανονισμός της Ε.Ε. Εμείς, όμως, είμαστε περίπου στο τέλος της κατασκευής ενός νέου σφαγείου. Σε περίπου ενάμιση μήνα θα έχουμε καινούριο σφαγείο. Άρα για εμάς είναι ειδική περίπτωση. Δεν θα ασχοληθούμε με τη βελτίωση του παλαιού σφαγείου, από τη στιγμή που φτιάχνουμε ένα νέο αρκετά καλό και σύγχρονο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης».

Όπως δήλωσε, «στο νέο σφαγείο έχει κατασκευαστεί όλος ο κύριος χώρος και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον περιβάλλοντα χώρο και στην τοποθέτηση του βιολογικού. Σε περίπου 15 μέρες θα τοποθετηθεί και ο βιολογικός, οπότε, βάσει αυτού, υπολογίζουμε ότι σε ενάμιση μήνα θα παραδοθεί το έργο».

Για το γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πρόσφατα τα σφαγεία στα νησιά, ο κ. Ευαγγέλου εξήγησε, πως «κάποια παλιά σφαγεία δεν πληρούν τις προδιαγραφές, παρά το γεγονός, ότι υπάρχει μια ανοχή αυτή τη στιγμή και τους δίνεται η προσωρινή άδεια να λειτουργούν. Είναι γεγονός, ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να παραταθεί για μεγάλο διάστημα, διότι αυτό λειτουργεί αντίθετα προς το συμφέρον των καταναλωτών. Οι κανονισμοί δεν έχουν γίνει για να περιορίσουν την δραστηριότητα, έχουν γίνει κυρίως για την προστασία του καταναλωτή. Μερικές φορές βέβαια οι κανονισμοί είναι λίγο αυστηροί, παρ’όλα αυτά είναι αυτοί που καθορίζουν τη λειτουργία των χώρων που διέπονται από κανόνες υγιεινής».

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Κέας, υπογράμμισε πώς «αυτό το έργο θα δώσει διέξοδο στην τοπική κατανάλωση και στην τοπική παραγωγή. Η κτηνοτροφία είναι για το νησί μας, αν μη τι άλλο, μια από τις δύο δραστηριότητες, στις οποίες μπορούμε να στηριχτούμε. Το ένα είναι ο τουρισμός και το άλλο είναι η πρωτογενής παραγωγή. Η Κέα, άλλωστε, έχει παράδοση στην κτηνοτροφία και θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη ένας καλός πυρήνας που την στηρίζει και σήμερα».

Σε αναμονή ο Δήμος Κύθνου

Για το θέμα, μίλησε στην εφημερίδα και ο δήμαρχος Κύθνου, κ. Σταμάτης Γαρδέρης, αναφέροντας, πως «δεν υπάρχει αδειοδότηση για το σφαγείο, είναι κλειστό. Αυτό συνεχίζεται εδώ και καιρό, δίνονταν μια προσωρινή άδεια, η οποία ανανεωνόταν ανά μήνα περίπου. Τώρα, με τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας, μας δόθηκε μία 6μηνη παράταση, με την προϋπόθεση, να γίνουν εργασίες βελτίωσης στο χώρο του σφαγείου».

Συνεχίζοντας, ο κ. Γαρδέρης υπογράμμισε, πως «ουσιαστικά δεν έχει κάποιο πρόβλημα, το μόνο θέμα είναι ότι δεν υπάρχει βιολογικός, κάτι το οποιο είναι μέσα στις προϋποθέσεις που απαιτεί ο κανονισμός. Όσον αφορά στα υπόλοιπα, κλίβανος υπάρχει για την καύση των υποπροϊόντων, ενώ και ο χώρος του σφαγείο βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση. Απλώς δεν αδειοδοτείται».

Αν και έως τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια ενέργεια από πλευράς του Δήμου Κύθνου, ώστε να βελτιωθεί το παλαιό σφαγείο, ο κ. Γαρδέρης εξήγησε, πως μετά από αίτημά του στον υπεύθυνο της Περιφέρειας για το θέμα, θα αποσταλλούν στη Δημοτική Αρχή αναλυτικά οι σχετικές προδιαγραφές, προκειμένου οι βελτιώσεις να γίνουν σωστά.

Ερωτώμενος αν υπάρχουν νέες εγκαταστάσεις, ο δήμαρχος απάντησε ότι «πριν μερικά χρόνια ο Δήμος Κύθνου είχε ξεκινήσει τις εργασίες για ένα κτίσμα, στο οποίο θα στεγαζόταν το νέο σφαγείο, το οποίο, όμως, έχει μείνει στα μπετά, λόγω έλλειψης πόρων. Εμείς ψάχνουμε τρόπους να δούμε πώς θα αναπροσαρμόσουμε τη μελέτη για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα σφαγείο μικρότερο, καθώς αυτό που ξεκίνησε ήταν τεράστιο και ίσως γι’αυτό έγιναν οι υπερβάσεις στον προϋπολογισμό».

Ετικέτες: