Παροχή κινήτρων στους γιατρούς για τη στελέχωση των θέσεων στο Νότιο Αιγαίο

«Το υπουργείο πρέπει να επιστρατεύσει την ευρηματικότητά του»

Με κύριο θέμα συζήτησης τη στελέχωση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου με 60 ιατρούς, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου με τον υπουργό Υγείας, κ. Κουρουμπλή.

Έπειτα από πρωτοβουλία και απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, παρουσιάστηκε στον υπουργό η πρόταση για παροχή στους γιατρούς, ως κίνητρο για τη στελέχωση των νησιωτικών μονάδων, μηνιαίας αποζημίωσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου περί τα 450 ευρώ, για όλη τη διάρκεια της εκεί παρουσίας τους.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου κ.κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, Ηλίας Καματερός, Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος. Τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο συνόδευσαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Θωμάς Σωτρίλλης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Υγείας κ. Νικόλαος Καραμαρίτης.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Κουρουμπλή, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής:

«Η ΠΝΑΙ αποδεικνύει σήμερα με τον καλύτερο και τον πλέον παραδειγματικό τρόπο πως δεν υπάρχουν όρια και περιορισμοί στην βούληση και την ισχυρή θέληση για εξεύρεση λύσεων στα ζωτικά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, στο σύνολό της. Το πολυτιμότερο αγαθό της υγείας, που τόσα χρόνια στερούνται οι νησιώτες μας, σαν να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, τους παρέχεται μέσα από την πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής. Με την δέσμευση ότι, με την ίδια θέληση, με την ίδια αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε το έργο μας».

Ο κ. Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δήλωσε πως η πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διασφαλίζει την κοινωνική θωράκιση των νησιών της Περιφέρειας.

Ουσιαστικό κίνητρο

Σύμφωνα με τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκο Μανιό, ο οποίος ήταν παρών στην συνάντηση και με δεδομένη την εμπειρία του στον τομέα, καθώς ασκούσε επί πολλές δεκαετίες το επάγγελμα του ιατρού, η πρωτοβουλία αυτή της ΠΝΑΙ θα αποτελέσει το πρώτο από ένα σύνολο κινήτρων, τα οποία η κυβέρνηση συζητά, ώστε ο νησιωτικός χώρος να αποκτήσει τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.

Όπως εξήγησε ο κ. Μανιός, «θα διερευνηθεί και από πλευράς υπουργείου αν αυτό (σ.σ. η αποζημίωση από την Περιφέρεια) μπορεί και πρέπει να μπει και στην προκήρυξη αυτών των θέσεων, προκειμένου να αποτελέσει ένα ουσιαστικό κίνητρο για τους γιατρούς. Ένας από τους λόγους, που εκτιμά και η ΠΝΑΙ, ότι δεν δέχονται τις θέσεις στο Αιγαίο οι γιατροί, είναι και οι πολύ χαμηλοί μισθοί, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, σε σχέση με το κόστος ζωής».

Ερωτώμενος αν θεωρεί, πως η συγκεκριμένη αποζημίωση αποτελεί ένα ικανοποιητικό κίνητρο για τους γιατρούς, ο κ. Μανιός ανέφερε, ότι «οπωσδήποτε, βέβαια, από το τίποτα, δηλαδή ένα σκέτο μισθό, σε περιοχές που καμιά φορά η ζωή και τα ενοίκια είναι πολύ πιο ακριβά, απ’ ότι σε άλλες επαρχίες της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν τόσο μεγάλη τουριστική κίνηση, είναι μια σημαντική οικονομική ανάσα.

Μάλιστα, αν διατυπωθεί και έτσι όπως το ανέφερε η Περιφέρεια, ως αποζημίωση τροφής και στέγης, πράγμα που σημαίνει ότι τα λεφτά θα δίνονται κατευθείαν στον γιατρό, θα είναι καλύτερο. Σε διαφορετική περίπτωση, αν διατυπωθεί, δηλαδή, ως επιδότηση σίτισης και στέγασης, θα πρέπει ο γιατρός να προσκομίζει τιμολόγια από τις ταβέρνες που τρώει και από το ξενοδοχείο που μένει, κάτι που δεν είναι και ό,τι καλύτερο, καθώς υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις τρόπων σίτισης και στέγασης για τον καθένα».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον βουλευτή, «το υπουργείο έχει εξαγγείλει, ότι θα επιχειρήσει για τις περιοχές αυτές, όπως η δική μας, να αυξήσει τη διάρκεια των προσλήψεων στα τρία χρόνια, από ένα έτος, που ισχύει μέχρι σήμερα, ως ένα επιπλέον κίνητρο, καθώς ο γιατρός θα ξέρει, ότι θα πάει να εγκατασταθεί σε ένα μέρος για τρία χρόνια και όχι για ένα και μετά να πρέπει να μετακινηθεί ξανά».

«Τα προβλήματα είναι παραπάνω από τραγικά»

Όπως τόνισε ο κ. Μανιός, σχετικά με την γενικότερη υποστελέχωση, την οποία αντιμετωπίζουν οι μονάδες υγείας στα νησιά, «το θέμα, όπως είπαμε και στη συνάντηση, είναι πολύπλοκο. Δηλαδή, πρέπει το υπουργείο να επεξεργαστεί – και ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση – να βρεθεί ένα σύνολο, ένα πακέτο κινήτρων, που θα περιλαμβάνει από τα περιφερειακά ιατρεία, τα κέντρα υγείας μέχρι και τα νοσοκομεία, ούτως ώστε να στελεχωθούν, όχι μόνο από γιατρούς, αλλά και από το υπόλοιπο προσωπικό, γιατί οι ελλείψεις και σε αυτόν τον τομέα είναι πάρα πολλές.

Η αλήθεια είναι – και αυτό πρέπει να σημειωθεί – ότι στο Νότιο Αιγαίο είναι εξαιρετικά μεγάλη η υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα στον χώρο της Υγείας. Από τις διακομιδές των ασθενών, τη στελέχωση των μονάδων έως ακόμη και τον εξοπλισμό των μονάδων, τα προβλήματα είναι παραπάνω από τραγικά.

Αυτό είναι ένα ζήτημα που το Υπουργείο Υγείας, όχι να το δει, γιατί το έχει δει από την πρώτη ημέρα, αλλά να επιστρατεύσει την ευρηματικότητά του για να καλύψει τέτοιου είδους κενά. Όλοι λέμε «να γίνουν προσλήψεις». Περισσότερες από αυτές που ήταν γραμμένες στον προϋπολογισμό δεν μπορούν να γίνουν. Υπάρχει ο δημοσιονομικός περιορισμός, να μην αλλάξει ο προϋπολογισμός, μια και έτσι είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη βουλή. Μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προϋπολογισμοί δεν πρέπει να αλλάζουν, αφ’ ότου έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο όργανο της Ε.Ε.

Επομένως, χρειάζεται και ευρηματικότητα εκτός των άλλων για εξεύρεση πόρων. Θα πρέπει να αλλάξουν πολλές από τις λειτουργείες στο σύστημα Υγείας, ούτως ώστε να εξοικονομηθούν πόροι».