Σε οξείες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων έχει οδηγήσει η μελέτη χωροθέτησης τουριστικού καταφυγίου στον όρμο του Βουρκαρίου της Κέας

Σκιώδη κίνητρα(;)

Αναταραχή στην τοπική κοινωνία έχει προκαλέσει η πρόθεση της δημοτικής αρχής της Κέας, να εγκριθεί η πρόταση μελετητικού γραφείου για την ανάπλαση του όρμου του γραφικού χωριού του Βουρκαρίου.

Η μελέτη του συγκεκριμένου γραφείου έχει εκπονηθεί εντελώς δωρεάν για το δήμο Κέας, γεγονός, το οποίο εγείρει αρκετά ερωτηματικά σε σχέση με τις ενδεχόμενες σκοπιμότητες, τις οποίες μπορεί να εξυπηρετεί.

Το θέμα δεν είναι πρόσφατο, καθώς η συγκεκριμένη μελέτη είχε κατατεθεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Αθήνας στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την Κέα, από το καλοκαίρι του 2014 και προέβλεπε αρχικά 200 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών, με τις περισσότερες εξ’αυτών να προορίζονται για σκάφη μεσαίου μεγέθους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το γραφικό χωριό και το αγκυροβόλιο του Βουρκαρίου έχει αποδειχτεί πόλος έλξης επισκεπτών μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ενώ, παράλληλα, φιλοξενεί και μια μεγάλη κοινότητα ντόπιων αλιέων.

Σφοδρές αντιδράσεις αντιπολίτευσης, κατοίκων και παραθεριστών

Στον φόβο, πως η μελέτη επιχειρεί να αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα της περιοχής, μετατρέποντάς τη σε μαρίνα, η οποία θα φιλοξενεί επιχείρηση ενοικιαζόμενων ιστιοπλοϊκών σκαφών, κάτοικοι, αλλά και Έλληνες και ξένοι επισκέπτες του χωριού, συγκέντρωσαν υπογραφές, προκειμένου η μελέτη να μην περάσει από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου.

Μεταξύ άλλων, σε επιστολή, με την οποία απευθύνονταν στον νεοεκλεγή, τότε, δήμαρχο Κέας, κ. Γιάννη Ευαγγέλου, ένας εκ των ιδιοκτητών ακινήτου στην περιοχή, είχε αναφέρει, πως «Το φαραωνικό σε έκταση και μέγεθος σχέδιο σας δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες ελλιμενισμού των σκαφών ούτε στο μέγεθος του οικισμού του Βουρκαρίου... Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι δεν σας ενδιαφέρουν τα περαστικά σκάφη αλλά στόχος σας είναι η κατασκευή μόνιμου αγκυροβολίου σκαφών για ενοικίαση, που θα μετατρέψει το Βουρκάρι σε βόθρο λυμάτων από τη στάθμευση και τους καθαρισμούς σκαφών».

Υπενθυμίζεται, πως το χωριό αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, όπως πολλά αντίστοιχα σε όλες τις Κυκλάδες, σε ό,τι αφορά στις υποδομές, όπως ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία κ.α.

Η δωρεάν μελέτη του αθηναϊκού γραφείου είχε παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2014 σε ημερίδα, την οποία διοργάνωσε ο δήμος Κέας και αμέσως εμφανίστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από την τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, τότε η αντιπολίτευση είχε προτείνει, τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στο φυσικό λιμένα του Βουρκαρίου στα όρια της χωροθέτησης «αγκυροβολίου» και όχι «τουριστικού καταφυγίου», όπως ορίζει η μελέτη, ενώ είχε ξεκαθαρίσει, πως «διαφωνούμε με την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του Βουρκαρίου, συμφωνούμε σε μια ισόρροπη ανάπτυξη σεβόμενοι το φυσικό κάλλος της περιοχής –που αποτελεί και τον πόλο έλξης των τουριστών», ενώ είχε επισημάνει, πως «το Βουρκάρι ανήκει σε όλους μας και κύριο μέλημά μας είναι και η επόμενη γενιά να μπορεί να απολαμβάνει το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας».

«Η δημοτική αρχή έχει προβεί σε μυστικές συμφωνίες»

Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 παρουσιάστηκε εκ νέου στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» η τροποποιημένη μελέτη Χωροθέτησης Τουριστικού Καταφυγίου στον όρμο του Βουρκαρίου, έπειτα από τροποποιήσεις, οι οποίες είχαν προταθεί, ώστε το έργο να μην παρεκκλίνει του υφιστάμενου χαρακτήρα της περιοχής.

Σύμφωνα με τη μείζονα αντιπολίτευση, η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων καταδίκασε τη νέα – τροποποιημένη μελέτη, ως επικίνδυνα αταίριαστη με το περιβάλλον του Βουρκαρίου, καθώς οι αλλαγές στην πρόταση δεν άλλαζαν την ουσία της, στην οποία είχε ταχθεί αντίθετα η πλειοψηφία του νησιού.

Η επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τη Τζιά», αφού άκουσε την εισήγηση των εισηγητών και αφού δόθηκαν οι απαιτούμενες διευκρινήσεις κατόπιν ερωτήσεων εμπειρογνωμόνων που παρακολουθούσαν τη συζήτηση, ανέφερε, πως η μελέτη που παρουσιάστηκε είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη, σημειώνοντας, πως οι επιχωματώσεις των 2,69 στρεμμάτων, που προτείνει η μελέτη, θα προκαλέσουν αλλοίωση του περιβάλλοντος, ενώ τόνισε, πως είναι αμφίβολο αν ο κόλπος θα μπορέσει να αντέξει τον υπερδιπλασιασμό των σκαφών.

Η κ. Βελισσαροπούλου υπογράμμισε την ανάγκη εκπόνησης μελέτης Φέρουσας Ικανότητας του κόλπου, προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει για την πρόταση του μελετητικού γραφείου, βάσει αυτής της μελέτης. Επιπλέον, ανέφερε, πως απευθύνοντας ερώτηση προς τον πρόεδρο του Λ.Τ. κ. Κοσμά, σχετικά με το Master Plan για όλο τον όρμο του Αγίου Νικολάου, ο κ. Κοσμάς απάντησε πως το Λιμενικό Ταμείο περιμένει από την Κέα να δώσει τη μελέτη του Βουρκαρίου, ώστε να την εντάξουν στο γενικό σχεδιασμό.

«Με άλλα λόγια, ενώ στο εσωτερικό της Τζιάς συζητάμε για την υλοποίηση μελέτης που θα μας βοηθήσει να δείξουμε τη φέρουσα ικανότητα, με το Λιμενικό Ταμείο η Δημοτική Αρχή έχει προβεί σε μυστικές συμφωνίες να αποδεχτούμε τη μελέτη και βάση αυτής να υλοποιηθεί το Master Plan (ίσως για να μας δείξει πόσο σοφοί ήμασταν που επιλέξαμε αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο;)», υποστήριξε η κ. Βελισσαροπούλου, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την έκπληξή της για το γεγονός, ότι κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους – τουλάχιστον της αντιπολίτευσης – δεν είχε λάβει το καινούριο σχέδιο της μελέτης, ενώ με ευθύνη της δημοτικής αρχής, αυτό είχε παραχωρηθεί στο Σύλλογο Φίλων Κέας, ο οποίος είχε προχωρήσει σε παρουσίασή του προ μιας, περίπου, εβδομάδας.

Ευθύνες και για το Λ.Τ. Σύρο σε περίπτωση παρατυπίας

Στο νησί έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, ομάδα κατοίκων και μόνιμων παραθεριστών, με επικεφαλής επιφανή δικηγόρο με καταγωγή από την Κέα, σκοπεύει να απευθυνθεί σε Εισαγγελέα, στην περίπτωση, που η δημοτική αρχή και το Λ.Τ. Σύρου προχωρήσουν στην έγκριση αυτής της μελέτης, καθώς, όπως έχει διαρρεύσει, έχουν διαπιστώσει παρατυπίες, όσον αφορά στην κατάθεση και έγκριση του αιτήματος για χωροθέτηση τουριστικού καταφυγίου από το Λιμενικό Ταμείο.

Βάσει νόμου, μεταξύ των παραστατικών, τα οποία πρέπει να επισυνάπτονται μαζί με το αίτημα, είναι η μελέτη περιβαλλοντικών όρων, όπως και η έκθεση αναλυτικής αρχαιολογικής τεκμηρίωσης, για τις οποίες δεν καθίσταται σαφές αν υπάρχουν και ποιος τις έχει χρηματοδοτήσει, παρά το γεγονός, ότι το Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει ήδη χωροθετήσει το τουριστικό καταφύγιο στο χωριό του Βουρκαρίου.

Σημειώνεται, ότι αν όντως έχει υποβληθεί πλήρης έκθεση περιβαλλοντικών όρων, τότε ο δήμαρχος πρέπει να εξηγήσει πώς χρηματοδοτήθηκε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, ενώ στην περίπτωση που δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, οι ευθύνες, εκτός από τον δήμαρχο Κέας, θα βαρύνουν και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, που είναι η αναθέτουσα αρχή, όπως και την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού, από την οποία, σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου, ξεκίνησε η όλη διαδικασία.

Ετικέτες: