Αδυναμία συντήρησης ακόμη και των ελλιπών υποδομών της Σχοινούσας

Κάλυψη αναγκών με εθελοντική εργασία

Για τις αντιξοότητες σε καθημερινά ζητήματα, που αντιμετωπίζει η Τοπική Κοινότητα Σχοινούσας, μίλησε στην εφημερίδα ο πρόεδρος, κ. Μανώλης Σιγάλας, κάνοντας λόγο για έλλειψη διαθέσιμων κονδυλίων για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Σύμφωνα με τον κ. Σιγάλα, οι διαθέσιμοι πόροι του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προς το όμορφο νησί της Σχοινούσας δεν επαρκούν για τη χρηματοδότηση ακόμη και των απλούστερων διαδικασιών, με επιπλέον «αγκάθι» την έλλειψη μονίμων υπαλλήλων για την διεκπεραίωση εργασιών, ενώ για την πλειονότητα των εργασιών συντήρησης, το νησί εξαρτάται από την καλή διάθεση των εθελοντών. Όσο δε, για την υλοποίηση νέων υποδομών, δεν γίνεται ούτε λόγος, αφού η χρηματοδότ’ηση δεν είναι αρκετή ούτε για τη συντήρηση των ήδη υφιστάμενων.

Όπως επισημαίνει και ο ίδιος ο πρόεδρος, «προβλήματα υπάρχουν πολλά. Λεφτά δεν υπάρχουν. Εκεί είναι το πρόβλημα το σοβαρό. Δεν έχουμε λεφτά για να λύσουμε αυτά που επείγουν, προβλήματα συντήρησης».

Υποχρηματοδότηση για συντήρηση βασικών υποδομών

Ύδρευση, αφαλάτωση, οδικό δίκτυο, ελικοδρόμιο, παραλίες είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που δίνει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, όσον αφορά στη έλλειψη συντήρησης των βασικότερων τομέων για την ομαλή διαβίωση κατοίκων και επισκεπτών της Σχοινούσας.

Όπως αναφέρει ο κ. Σιγάλας, «υπάρχει μια σωλήνα που στέλνει νερό σε μια δεξαμενή πάνω σε ένα χωριό, που βρίσκεται στο βουνό. Η σωλήνα αυτή προς το παρόν είναι σπασμένη. Έχει βγάλει ο δήμος ένα κονδύλι περίπου 2.000 ευρώ για την ετήσια συντήρηση αυτής της σωλήνας, εκ των οποίων το 45% πρόκειται για κρατήσεις, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος που μπορεί να αναλάβει την επισκευή της να μη θέλει να πάρει τη δουλειά, καθώς με 1.000 περίπου ευρώ για ένα χρόνο δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει στις συνεχείς ζημιές που παρουσιάζει η σωλήνα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αλλαχτεί, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Τώρα επί 2-3 μήνες υπάρχει διαρροή όποτε στέλνουμε νερό πάνω στο βουνό. Τα σπίτια πάνω έχουν ύδρευση, απλά χάνεται αρκετό νερό στο δρόμο».

«Υπάρχει επίσης πρόβλημα με τον συντηρητή της αφαλάτωσης», επισημαίνει, «καθώς ακόμη δεν έχουν βγει τα χρήματα, που δεν ξέρω πόσα θα είναι, για τη συντήρησή της. Εδώ και ένα περίπου χρόνο ο συντηρητής δεν έχει πληρωθεί».

Συνεχίζοντας τον μακρύ κατάλογο των ζητημάτων που απασχολούν τη Σχοινούσα ο πρόεδρος τονίζει, ότι «έχουμε πρόβλημα με τους δρόμους. Τους έχει χαλάσει το νερό, αφού φέτος έβρεξε πάρα πολύ. Δεν υπάρχουν λεφτά για να τους φτιάξουμε. Τώρα από Μάιο θα πρέπει να φτιαχτούν, ώστε να μην είναι σε αυτά τα χάλια και να μπορούν να κυκλοφορούν τα οχήματα».

«Πρόβλημα έχουμε και με το ελικοδρόμιο», αναφέρει ο κ. Σιγάλας. «Έχει βγει ένα κονδύλι περίπου 1.500 ευρώ για συντήρηση και διάφορες άλλες εργασίες. Η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη και δεν θέλει να αναλάβει κανείς, με 1.500 ευρώ να το συντηρούν και να είναι υπεύθυνοι όταν έρχεται ελικόπτερο να υπάρχουν πυροσβεστικά κ.α.»

Με τόνο απογοήτευσης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας αναφέρει:

«Τα σοβαρά ζητήματα, είναι τα προβλήματα συντήρησης. Όχι, βέβαια για να φτιάξουμε κάτι από την αρχή. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει μόνο κάποια δωρεά. Η Σχοινούσα είναι ένα πολύ ωραίο νησί, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για τη συντήρησή του. Πώς θα γίνει αυτή, δεν ξέρω.»

Εθελοντικές δράσεις αντισταθμίζουν τις ελλείψεις

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σιγάλας, πολλές εργασίες γίνονται μέσω εθελοντικής πρωτοβουλίας, προκειμένου να διατηρείται η ευπρεπής εικόνα της Σχοινούσας.

«Δουλεύουν πάρα πολύ οι εθελοντές. Χρήματα για να καθαριστούν οι παραλίες δεν υπάρχουν. Πέρσι τις καθάρισαν εθελοντές. Μπορεί να κάνουμε κάτι τέτοιοι και φέτος, αλλά σίγουρα πρέπει να συντηρούνται κιόλας. Να δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για αυτές. Επίσης, την 25η Μαρτίου, είχαμε εδώ το πανηγύρι της Παναγίας της Ακαθής. Μαζεύτηκε το χωριό, το σχολείο, οι μαθητές, οι καθηγητές και πολλοί από εδώ από τη Σχοινούσα, που καθάρισαν εθελοντικά το χωριό και το έβαψαν.»

Υποστελέχωση χωρίς μέριμνα για την τουριστική ανάπτυξη

Δεδομένου, ότι τόσο η Σχοινούσα, όσο και οι υπόλοιπες Μικρές Κυκλάδες, τον τελευταίο καιρό, χαίρουν εκτίμησης και προβολής από ξένα έντυπα, τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα, γνωρίζοντας μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, ο κ. Σιγάλας θέτει προ του ευθυνών του τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, καθώς στο νησί δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος, προκειμένου να διευθετεί διαδικαστικά ζητήματα.

Χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι «η Σχοινούσα έχει πάρα πολλούς επισκέπτες, ανάλογα με τον πληθυσμό του νησιού. Μπορεί να φτάνουν και τους 1.000 επισκέπτες κάθε μέρα. Εκτός από τον τουρισμό που προέρχεται από τα σκάφη αναψυχής. Λόγω της θέσης του λιμανιού, έχουμε πάρα πολλά κότερα. Και το Κουφονήσι έχει μεγάλο τουρισμό, σχεδόν τον διπλάσιο της Σχοινούσας, αλλά και στη Δονούσα απ’ότι έμαθα, πάει πάρα πολύς κόσμος. Από όλα αυτά δεν έχει κέρδη ο Δήμος; Το νερό, έστω, που καταναλώνουμε και πληρώνουμε εμείς δεν είναι ανταποδοτικό τέλος; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένας μόνιμος υπάλληλος εδώ;»

«Δεν έχουμε ούτε έναν μόνιμο υπάλληλο. Αυτό είναι το πρόβλημα. Ούτε γραμματέα δεν έχουμε. Όλα είναι με συμβάσεις, από τις οποίες τα περισσότερα χρήματα πάνε σε κρατήσεις», επισημαίνει ο κ. Σιγάλας, φέρνοντας το παράδειγμα κονδυλίου ύψους περίπου 1.200 ευρώ το χρόνο, προκειμένου να καθαρίζεται το Κοινοτικό Κατάστημα. Όπως τονίζει ο ίδιος, αν αφαιρεθούν τα έξοδα για Εφορία και εισφορές στον ΟΑΕΕ, η απολαβές της συγκεκριμένης γυναίκας δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ το χρόνο.

Με αφορμή την δωρεά που έγινε προς το νησί της Σχοινούσας και αφορούσε σε ένα σύγχρονο απορριμματοφόρο, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας αποκάλυψε, πως η αποκομιδή των σκουπιδιών έως τώρα, γίνεται με ένα ανοιχτό φορτηγό, το οποίο ήταν επίσης δωρεά φίλου της Σχοινούσας από το 1995, με όσα προβλήματα συνεπάγεται η 20ετής χρήση του σε καθημερινή βάση.

Προκειμένου η τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών να συμβαδίζει άρτια με την ανάπτυξη των υποδομών και των υπηρεσιών τους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να μεριμνά για την ουσιαστική και επαρκή χρηματοδότησή τους, καθώς το αποτέλεσμα της καλής εξυπηρέτησης τοπικής κοινωνίας και επισκεπτών θα είναι προς όφελος όλων.

Ετικέτες: