Εθελοντική προσπάθεια και τουρισμός τα «όπλα» του νησιού απέναντι στην κρίση

«Η Ηρακλειά μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά»

Λιμάνι Αγίου Γεωργίου

Για την δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζει το μικρό νησί της Ηρακλειάς, μίλησε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, κ. Πέτρος Γαβαλάς.

Αναγνωρίζοντας την πρακτική δυσκολία της διαχείρισης των 30 Δημοτικών Κοινοτήτων, που αντιμετωπίζει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στον οποίο ανήκει διοικητικά η Ηρακλειά, ο κ. Γαβαλάς, επεσήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης στις Μικρές Κυκλάδες, καθώς, όπως ανέφερε, οι περισσότερες εργασίες σε δημόσιους χώρους στο νησί, γίνονται από ομάδα εθελοντών, χωρίς κάποια βοήθεια από τον Δήμο, ενώ στο θέμα των χρόνιων προβλημάτων, που ταλανίζουν κυρίως τα μικρά νησιά, σε τομείς όπως η υγεία, η ύδρευση και η αποχέτευση, η Ηρακλειά δεν αποτελεί εξαίρεση.

«Καλύτερα να είχαμε παραμείνει ανεξάρτητη Κοινότητα»

Όπως τόνισε ο κ. Γαβαλάς, «το πιο σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή για το νησί, είναι αυτό της υγείας. Στο ιατρείο υπάρχει διαφορετικός αγροτικός ιατρός κάθε 15 μέρες, δεν υπάρχει κανείς μόνιμα. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει το νησί. Όταν ο Περιφερειάρχης, κ. Χατζημάρκος, επισκέφτηκε το νησί, είπε ότι θα προσπαθήσει από την πλευρά της η Περιφέρεια να βοηθήσει και να μεριμνήσει να υπάρχει γιατρός σε πιο μόνιμη βάση. Το κακό είναι ότι με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν θα περάσει ένας χρόνος, ίσως και δύο».

«Ένα ακόμη θέμα που αντιμετωπίζει το νησί», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας. «είναι το νερό. Έχουν γίνει διαδικασίες, προκειμένου να εγκατασταθεί στο νησί μονάδα αφαλάτωσης. Έως τώρα, η προμήθεια του νερού γίνεται μέσω πλοιαρίου, το οποίο έρχεται κάθε εβδομάδα από το Λαύριο. Το καλοκαίρι που αυξάνεται κατακόρυφα ο πληθυσμός δημιουργείται πρόβλημα. Μένουμε για ημέρες χωρίς νερό. Το καλό είναι ότι μέχρι το τέλος του 2015 αναμένεται να έχει τελειώσει η εγκατάσταση της μονάδας».

Επιπλέον των προαναφερθέντων, σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, έκτακτο πρόβλημα εμφανίστηκε και στον τομέα των απορριμμάτων. «Για 15 μέρες είχαμε μείνει χωρίς απορριμματοφόρο. Υπήρξε μια βλάβη και το όχημα έπρεπε να μεταφερθεί στη Νάξο. Μετά από χίλια παρακάλια στο Δήμαρχο, μας έστειλαν ένα παλιό απορριμματοφόρο για να κάνουμε τη δουλειά μας. Αυτό είναι το παράπονό μας. Ότι δεν μας δίνουν πολλή σημασία. Είμαστε ένα νησάκι πάρα πολύ μικρό. Αν δεν μας βοηθήσει ο Δήμος, εμείς από μόνοι μας τι να κάνουμε; Είμαστε μόνο 100 άτομα πάνω στο νησί».

Όπως και τα περισσότερα μικρά νησιά των Κυκλάδων, ο κ. Γαβαλάς σημείωσε, πως και στην Ηρακλειά, «χρειαζόμαστε αποχέτευση. Κι αυτό πολύ σημαντικό, διότι το καλοκαίρι με όλα τα δωμάτια γεμάτα, υπάρχει πρόβλημα. Έχουμε μιλήσει γι’αυτό με τον δήμαρχο, αλλά κι εκείνος τι να πει; Το ξέρω ότι είναι πολύ μεγάλος ο Δήμος και έχει πάρα πολλές Δημοτικές Κοινότητες να διαχειριστεί. Το καταλαβαίνω αυτό, αλλά αν το δούμε από την άλλη, καλύτερα να είχαμε παραμείνει ανεξάρτητη Κοινότητα. Χίλιες φορές καλύτερα, μόνοι μας. Με αυτό το σύστημα τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα».

Εθελοντισμός για τις εργασίες και τουρισμός η μόνη πηγή εσόδων

«Από τον τουρισμό ζούμε», δήλωσε ο πρόεδρος. «Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, με την κρίση που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα, μόνο ο τουρισμός μας σώζει. Εγώ είμαι οικοδόμος. Το μόνο που φτιάχνουμε είναι ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δηλαδή, όποιος δουλέψει το καλοκαίρι, κάτι θα φτιάξει και μέσα στο χειμώνα. Διαφορετικά, δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Ούτε οι ψαράδες δουλεύουν καλά, ούτε οι γεωργοί, ούτε κανείς. Μόνο από τον τουρισμό, ό,τι κάνουμε».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε, ότι «όσον αφορά στους καθαρισμούς των χωριών, πηγαίνω κάθε απόγευμα και καθαρίζω εγώ. Δεν υπάρχει κανένα κονδύλι από το Δήμο. Ακόμη και το πετρέλαιο για το απορριμματοφόρο εμείς το πληρώνουμε. Έχουμε φτιάξει μια εθελοντική ομάδα. Πήρα την πρωτοβουλία ως Πρόεδρος, που εκλέχτηκα πρόσφατα. Έχω μαζέψει κάποια άτομα, νέους ανθρώπους, ντόπιους και προσπαθούμε να φτιάξουμε το νησί. Να ευπρεπίσουμε το χωριό μας, να καθαρίσουμε τις παραλίες μας. Όλα εμείς τα κάνουμε».

Όπως υποστήριξε ο κ. Γαβαλάς, η Ηρακλειά διαθέτει ένα από τα ομορφότερα σπήλαια, το οποίο βρίσκεται εντελώς αναξιοποίητο. «Μπορούμε να πούμε ότι είναι ίσως και το δεύτερο ομορφότερο στα Βαλκάνια. Αυτό, ο περισσότερος κόσμος δεν το ξέρει. Όμως, είναι αναξιοποίητο, καθώς πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει δρόμος για να πάει κανείς εκεί. Αυτό που συζητήσαμε με τον κ. Χατζημάρκο, είναι να γίνει μια προσπάθεια, προκειμένου να κατασκευαστεί δρόμος, που να οδηγεί σε αυτό το σπήλαιο. Προσωπικά θεωρώ, πως το σπήλαιο είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει το νησί ως αξιοθέατο. Αν κατασκευαστεί δρόμος και αξιοποιηθεί, πιστεύω πως θα αναπτυχθεί πάρα πολύ η Ηρακλειά. Όμως, γενικότερα δεν υπάρχουν δρόμοι και είναι φυσικό ότι χρειαζόμαστε οδικό δίκτυο».

Σε ό,τι αφορά στην τουριστική άνθιση, που γνωρίζουν οι Μικρές Κυκλάδες εν γένει και συγκεκριμένα η μικρή Ηρακλειά, ο πρόεδρος υπογράμμισε, ότι «σε αναλογία με τον μόνιμο πληθυσμό της Ηρακλειάς, έχουμε πάρα πολύ τουρισμό το καλοκαίρι. Η δική μας η περίπτωση δεν μοιάζει με του Κουφονησίου. Αρχικά έχουμε λιγότερους επισκέπτες. Δεν υπάρχει τόση πολλή φασαρία. Οι περισσότεροι έρχονται να κάνουν ήρεμες διακοπές. Η Ηρακλειά ανεβαίνει αργά και σταθερά. Δεν ανεβαίνει απότομα. Δεν είχε απότομη τουριστική ανάπτυξη, όπως είχε το Κουφονήσι. Θεωρώ, ότι είναι ο καλύτερος τρόπος αυτός, για να αναπτυχθεί το νησί, διότι στην περίπτωση που οι αφίξεις ανέβαιναν ξαφνικά, δεν θα άντεχε κιόλας. Κάθε χρόνο, όμως, πάμε και καλύτερα».

Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας έκλεισε λέγοντας, πως «αυτό που ζητάμε από το Δήμο είναι να μας βοηθήσει να έχουμε τις κατάλληλες υποδομές και από κει και πέρα, η Ηρακλειά μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά».

Ετικέτες: