Στη Νάξο ο αν. υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Β. Αποστόλου, όπου συζήτησε με Δήμο και φορείς για τα τοπικά προβλήματα

«Εξαιρετικά καρποφόρα συζήτηση»

Με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, είχαν ο δήμαρχος και μέλη της δημοτικής αρχής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όπως και κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς του νησιού, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νάξο.

Ο αν. υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, επισκέφθηκε το νησί, έπειτα από πρόσκληση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου, όπου είχε την ευκαιρία να παραβρεθεί, μαζί με πλειάδα επώνυμων καλεσμένων, στη διάσημη γιορτή πατάτας, που διοργανώνεται κάθε χρόνο. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Αποστόλου συναντήθηκε, το Σάββατο 1η Αυγούστου, με τον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανώλη Μαργαρίτη, παρουσία και των Αντιδημάρχων κ.κ. Δημήτρη Λιανού και Αργύρη Ανεβλαβή, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Φώτη Μαυρομάτη, του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου και της Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα, κ. Νίκου Σέργη και του δημοτικού συμβούλου, κ. Νίκου Βαρθακοκοίλη.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, 2 Αυγούστου, ο αναπληρωτής υπουργός είχε συνάντηση με τους φορείς του νησιού, όπου ετέθησαν από την πλευρά τους, όλα τα θέματα, τα οποία αφορούν στον τομέα της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και απασχολούν τους κατοίκους της Νάξου.

Φράγμα Τσικαλαριού, ΚΕΓΕ και Βιολογικός στο «τραπέζι»

Για την συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό, μίλησε στην εφημερίδα ο δήμαρχος, κ. Μαργαρίτης, ο οποίος χαρακτήρισε τις συνομιλίες εξαιρετικά καρποφόρες, ενώ υποστήριξε, πως η στάση του κ. Αποστόλου υπήρξε θετικότατη. «Τα θέματα, τα οποία θέσαμε στον υπουργό ήταν αρκετά. Από πλευράς Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, θίξαμε μερικά εξ’ αυτών, καθώς γνωρίζαμε, ότι την επόμενη ημέρα, ο κ. Αποστόλου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με όλους τους φορείς της Νάξου κι εκεί θα παρουσιάζονταν όλα τα επί μέρους τοπικά ζητήματα», εξήγησε.

Η ολοκλήρωση του Φράγματος του Τσικαλαριού, στην περιοχή Ποταμιά της Νάξου, ήταν εντός των ζητημάτων, τα οποία συζητήθηκαν ανάμεσα στους εκπροσώπους του Δήμου και τον αν. υπουργό. Ο δήμαρχος σημείωσε, πως πρόκειται για «ένα φράγμα, το οποίο έχει χωρητικότητα περίπου 3.000.000 κυβικά μέτρα και το οποίο θα λύσει όλα τα προβλήματα άρδευσης, που αντιμετωπίζει η Νάξος, διότι όπως γνωρίζουν όλοι, πρόκειται για ένα νησί το οποίο στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, με την γεωργία, οπότε όπως αντιλαμβάνεστε, αφενός θα δώσει μια “ανάσα” στο μεγάλο πρόβλημα άρδευσης, ενώ θα βοηθήσει και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς θα σταματήσει η άντληση νερού από γεωτρήσεις και η χρήση άλλων επιβλαβών μεθόδων», ενώ πρόσθεσε, πως το έργο «είναι σχεδόν έτοιμο, απλώς υπάρχουν μερικές εκκρεμότητες και προσπαθούμε να το εντάξουμε σε ένα έργο-“γέφυρα”».

«Το δεύτερο θέμα που θίξαμε, είναι ένα παλιό ζήτημα, το οποίο υφίσταται από το 2001. Το τότε Υπουργείο Γεωργίας, είχε δεσμευτεί να παραχωρήσει ένα χώρο, εντός της Χώρας Νάξου, σε “ανταλλαγή”, ας το πούμε, ενός χώρου, που βρισκόταν έξω από την πόλη, προκειμένου να στεγαστεί το Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ). Αυτό, που ζητήσαμε από τον Υπουργό, ήταν να μας παραχωρηθεί επιτέλους το κτίριο εντός της Χώρας, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε», ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης.

Επίσης, ακόμη ένα θέμα που συζητήθηκε με τον αν. υπουργό, όσον αφορά στην αξιοποίηση και επανάχρηση του νερού, το οποίο παράγεται από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της Νάξου για αρδευτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με το δήμαρχο, «ο Δήμος έχει αιτηθεί να μπει σε πρόγραμμα για την εκμετάλλευση του νερού που παράγεται από τον Βιολογικό, περίπου 1.000.000 κ.μ. καθαρό νερό, το οποίο αυτή τη στιγμή πηγαίνει στη θάλασσα», συμπληρώνοντας, ότι θα αποτελούσε θετική εξέλιξη «αν μπορέσουμε να το επαναχρησιμοποιήσουμε για τη γεωργία».

«Θίχτηκαν κι άλλα ζητήματα, όπως ο ΕΝΦΙΑ των βοσκοτόπων και πολλά άλλα. Με τον υπουργό είχαμε μία εξαιρετικά καρποφόρα συζήτηση. Από κει και πέρα, θα δούμε, τι αποτελέσματα θα έχει αυτή στο μέλλον. Ο υπουργός φάνηκε, ότι είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος στοχεύει και αναζητά λύσεις άμεσες. Το πρόβλημα είναι να συνεχίσει να υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση, με την οποία θα μπορούμε να συζητήσουμε, διότι αυτό είναι το πρώτο και βασικό ζήτημα», υποστήριξε ο κ. Μαργαρίτης για την συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό, για τον οποίο σημείωσε, πως «φάνηκε θετικότατος σε όλα τα θέματα που του θίξαμε».

Σε μία τετράωρη συνάντηση στο Φιλώτι, με τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς, στην πλειοψηφία τους, φορείς της Νάξου, την επόμενη ημέρα, ο κ. Αποστόλου, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με όλους τους φορείς του νησιού. «Θίχτηκαν ζητήματα, με βάση τα προβλήματα των ντόπιων. Εκεί ο κόσμος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί του και να συζητήσει αναλυτικά όλα τα θέματα που τον απασχολούν με τον υπουργό, ο οποίος, όπου κατέστη δυνατόν, έδωσε απαντήσεις».

Προσπάθεια για κάλυψη των αποζημιώσεων και ολοκλήρωση του φράγματος

Σε ολιγόλεπτη ομιλία του κατά τη διάρκεια της γιορτής πατάτας, ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Αποστόλου, αναγνώρισε τις δυσκολίες των γεωργών, κατά τον προηγούμενο χειμώνα, ενώ εξήγησε, ότι λόγω της ασφυκτικής δημοσιονομικής πολιτικής, το ποσοστό άνω του 30%-40% της αποζημίωσης για την πρώιμη καλλιέργεια, που καλύπτει ο ΕΛΓΑ, «από κρατικές ενισχύσεις δεν μπορεί να καλυφθεί, μην κρυβόμαστε, αλλά, δεδομένου, ότι πρόκειται, πραγματικά, για ανάγκη στήριξης του χώρου, θα δούμε στα πλαίσια του γνωστού de minimis (σ.σ. ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) και βεβαίως, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την ελπίδα, ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες εκείνης της εποχής, θα μας επιτρέψουν μια – έστω – ελάχιστη συμμετοχή από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να το καλύψουμε».

Αναφορά, από το βήμα της γιορτής πατάτας, έκανε ο κ. Αποστόλου και στο Φράγμα του Τσικαλαριού, για το οποίο τόνισε, ότι θα πρέπει «σε συνεργασία με το Δήμο, με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, προβλήματα που οφείλονται, θα έλεγα, στην αδιαφορία ή έλλειψη ενδιαφέροντος από όλους τους εμπλεκόμενους και να δούμε, πώς θα μπορέσει, τουλάχιστον, να αποτελέσει έργο-γέφυρα για το επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης».