Λανθασμένη νοοτροπία και άρνηση συμμόρφωσης των πολιτών, τροχοπέδη για την καθαριότητα της Πάρου

«Ο πολίτης πρέπει να αποκτήσει οικολογική συνείδηση»

Ένα ζήτημα νοοτροπίας ταλανίζει το τελευταίο διάστημα, τόσο τη δημοτική αρχή, όσο και τους κατοίκους της Πάρου, σχετικά με τη νοοτροπία που επικρατεί στο νησί, όσον αφορά στην εναπόθεση και διαχείριση των απορριμμάτων.

Κατά κοινή ομολογία, το νησί της Πάρου αποτελεί έναν εκ των περισσότερο καθαρών τουριστικών προορισμών, τουλάχιστον, όσον αφορά στις Κυκλάδες. Παρ’ όλα αυτά, μια νοοτροπία, η οποία έχει τις ρίζες της σε μία γενικότερη έλλειψη παιδείας, η οποία επικρατεί σε όλη την Ελλάδα στο θέμα των απορριμμάτων, τείνει να δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό, τις όποιες προσπάθειες έχουν υπάρξει, ή γίνονται ακόμη και σήμερα, προκειμένου το νησί να απελευθερωθεί από «κακές συνήθειες» και να μπορέσει να απαλλαγεί από το πρόβλημα των σκουπιδιών και της άσχημης εικόνας, που αυτά δημιουργούν, ειδικά εν μέσω της θερινής περιόδου, όπου και τα απορρίμματα είναι περισσότερα, αλλά και η καλή εικόνα του νησιού είναι άκρως σημαντική.

Αδυναμία καλής εξυπηρέτησης λόγω της άναρχης εναπόθεσης

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο, «το νησί μας είναι γενικά από τα καθαρότερα των Κυκλάδων και έχουμε μία αρκετά οργανωμένη Υπηρεσία Καθαριότητας.

Περιγράφοντας την κατάσταση, ο κ. Κωβαίος αναφέρει, πως «στα μεγάλα χωριά, τα απορριμματοφόρα βγαίνουν περίπου τρεις φορές την ημέρα. Τρεις βάρδιες. Σε αντίθεση, ακόμη και με μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα, που το απορριμματοφόρο βγαίνει 3-4 φορές την εβδομάδα. Κι όμως, εδώ έρχεται το θέμα της συνείδησης των πολιτών. Κάδοι άδειοι και γύρω από αυτούς, μεγάλος όγκος σκουπιδιών. Πετούν τα σκουπίδια έξω από τους κάδους. Είναι φανερό, ότι το πρόβλημα έγκειται στη συνείδηση του πολίτη»

Όπως τόνισε, αναφορικά με τις ενέργειες του Δήμου, «έχουμε αγοράσει press containers, τα οποία είναι μεγάλα κιβώτια, κλειστά, που χρησιμοποιούν πίεση για να ελαχιστοποιούν τον όγκο των σκουπιδιών. Αυτά δεν μυρίζουν, είναι σφραγισμένα. Κι όμως, οι κάτοικοι συνεχίζουν – το φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα στη Νάουσα – να πετούν τα απορρίμματά τους απ’ έξω. Το ίδιο συμβαίνει και με τους επαγγελματίες, τα μαγαζιά, αυτούς, που θέλουν τον τουρισμό. Έχει παρατηρηθεί να πετούν τα σκουπίδια τους τη νύχτα, με αποτέλεσμα το πρωί, πριν περάσει το απορριμματοφόρο, να δημιουργείται μια εικόνα άθλια, ενώ θα μπορούσαν ένα τέταρτο ή μισή ώρα πριν περάσει το όχημα να κάνουν τη δουλειά τους».

Ο δήμαρχος, επιπλέον, υποστηρίζει, ότι «πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Ο Δήμος Πάρου βρίσκεται αυτή τη στιγμή με 25 λιγότερα άτομα στην Καθαριότητα, κάνουμε, ωστόσο, προσπάθειες, έχουμε τρεις φορές την ημέρα απορριμματοφόρα για τις περιοχές με το μεγαλύτερο πληθυσμό στο νησί, καθαρίζουμε και πλένουμε τακτικά τους κάδους, άρα, όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, πρόκειται καθαρά για θέμα παιδείας», προσθέτοντας, ότι «δεν τα βγάζουμε πέρα. Ο πολίτης θέλει πάνω από κάθε κάδο έναν υπάλληλο όλη μέρα».

Δράσεις ενημέρωσης με ισχυρό «σύμμαχο»

Όπως εξήγησε ο κ. Κωβαίος, «ο Δήμος Πάρου έχει προχωρήσει σε μία συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με το οποίο οργανώσαμε και στην Πάρο το πρόγραμμα “Ανταποδοτική Ανακύκλωση στην Πηγή”, το οποίο γίνεται στα σχολεία. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 5 χρόνια. Κάνουμε μία προσπάθεια να κάνουμε ευσυνείδητο, κυρίως τον μικρό πολίτη, το μικρό παιδί, έτσι ώστε κάποια στιγμή να έχουμε ίσως το αποτέλεσμα που θέλουμε. Αυτό έγινε μέσα στη σχολική χρονιά, προκειμένου τα μικρά παιδιά να μάθουν να κάνουν ανακύκλωση. Στα τρία πρώτα παιδιά δώσαμε δώρο από ένα ποδήλατο, κάναμε «αγώνα πρασίνου», που είχε να κάνει με την οικολογική συνείδηση. Έρχονται καθηγητές του Παντείου σε κάθε σχολείο, διοργανώνουν οικολογικά παιχνίδια. Για παράδειγμα ένας από τους στόχους, είναι, μαζεύοντας πλαστικά, γυαλί, χαρτί και δίνοντάς τα για ανακύκλωση, να μαζέψει η Γ’ Λυκείου χρήματα, ώστε να πάει την εκδρομή τους. Δίνονται κίνητρα, επίσης και στους υπαλλήλους καθαριότητας, να μαζεύουν περισσότερα ανακυκλώσιμα, με κάποιο πριμ στο μεροκάματό τους».

«Θα κάνουμε κι άλλες προσπάθειες ξανά και ξανά. Όλο το χειμώνα θα τον καταναλώσουμε πάνω σε αυτό το θέμα, με παραδείγματα από το πρόβλημα του φετινού καλοκαιριού», υπογράμμισε.

Ακόμη, σημείωσε, πως έχει επιχειρηθεί και η ενημέρωση των κατοίκων, σχετικά με τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου. «Υπάρχει Κανονισμός Καθαριότητας, τον οποίο τον έχουμε επισυνάψει μαζί με λογαριασμούς της ΔΕΥΑ Πάρου δύο φορές. Ο Κανονισμός Καθαριότητας προβλέπει ποινές για κάποιες από αυτές τις πράξεις, τα έσοδα από τις οποίες μπαίνουν στους ειδικούς κωδικούς του προϋπολογισμού. Τι πρόβλημα, όμως, είναι, ότι αυτά τα πράγματα γίνονται μέσα στη νύχτα».

«Δεν θέλουμε να είμαστε απλώς καθαροί. Θέλουμε να “αστράφτουμε”»

«Όταν θέλεις το νησί σου να είναι πρότυπο και βιτρίνα, οτιδήποτε δεν πάει καλά, σε ενοχλεί. Σε σχέση με άλλα Κυκλαδονήσια – επαναλαμβάνω – η Πάρος είναι πολύ πιο καθαρή. Το θέμα, όμως, είναι να μην είμαστε απλώς καθαροί, αλλά να “αστράφτουμε”. Μια που την περίοδο αυτή δεν υπάρχουν χρήματα, έτσι ώστε να γίνουν έργα, τουλάχιστον, ας διατηρούμε καθαρά αυτά που ήδη έχουμε, προκειμένου να έχουμε μια αξιοπρεπή εικόνα και αν είναι δυνατόν, μια άριστη εικόνα», επισημαίνει ο δήμαρχος, τονίζοντας, πως «οι επισκέπτες, ο κόσμος που έρχεται στην Πάρο δεν έχει παράπονο, διότι βλέπει τη διαφορά. Μας δίνουν συγχαρητήρια για την καθαριότητα. Εμείς με εμάς δεν είμαστε ευχαριστημένοι».

Τέλος, κλείνοντας, ο κ. Κωβαίος τόνισε, πως «γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, μια σοβαρή προσπάθεια, σε συνεργασία πάντοτε και με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο στόχος αυτής της δημοτικής αρχής είναι το νησί να “αστράφτει”. Παρ’ όλα αυτά, για να καρποφορήσουν αυτές οι προσπάθειες, θα πρέπει ο πολίτης να αποκτήσει οικολογική συνείδηση. Να μην πετάει έξω από τους κάδους τα σκουπίδια, να μην πετάει κλαδιά οπουδήποτε, να μην πετάει στρώματα και μικροσυσκευές στους κάδους».

Ετικέτες: