Άκυρες κρίθηκαν οι αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την εφαρμογή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων στη Χώρα Νάξου από την Ειδική Επιτροπή

Διαφορά… 150 μέτρων έφερε την ακύρωση

Αναστέλλονται τα έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα, τα οποία είχε αποφασιστεί να τεθούν σε ισχύ έως το τέλος Αυγούστου, για τη Χώρα της Νάξου, έπειτα από προσφυγή τριών πολιτών, στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του ν. 3463/2006 Νομού Κυκλάδων.

Αν και αντιδράσεις είχαν υπάρξει, ήδη από τη διαδικασία ψήφισης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, εντός του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η δημοτική αρχή είχε φανεί να υποστηρίζει ένθερμα την εφαρμογή τους, καθώς κύριος στόχος του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωναν, ήταν η ασφάλεια και η άνεση επισκεπτών και ντόπιων εντός του κέντρου της Χώρας, τις βραδινές, κυρίως, ώρες, κατά την περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας του νησιού.

Με την παραδοχή, ότι οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις ήταν μία προσωρινή λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Νάξου, ιδιαίτερα με την αύξηση των οχημάτων στους δρόμους, λόγω της μεγάλης ανόδου του τουρισμού, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Λιανός, είχε τονίσει στην εφημερίδα, ότι μια εκτενέστερη συζήτηση, αναφορικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας στο κέντρο της Χώρας, θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Ακύρωση λόγω ανακολουθίας με τα προβλεπόμενα

Λαμβάνοντας υπόψιν, ότι η απόφαση Δ.Σ. για την εφαρμογή των μέτρων εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, στις 22 Ιουλίου, μόλις 27 ημέρες αργότερα, η απόφαση του Γενικού Γραμματέα, όπως και αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, ακυρώθηκαν ομόφωνα από την Ειδική Επιτροπή, έπειτα από προσφυγή τριών κατοίκων της οδού Μέσης, καθώς κρίθηκε, ότι η ΑΔΑ παρανόμως είχε εγκρίνει τα προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα, κατά κύριο λόγο, επειδή οι προβλεπόμενοι περιορισμοί στην κυκλοφορία, ξεκινούσαν σε διαφορετικό σημείο, από αυτό που όριζε η σχετική μελέτη, βάσει της οποίας και εφαρμόστηκαν, γεγονός, που καταδεικνύει προχειρότητα από την πλευρά των υπευθύνων στην εκτέλεση της απόφασης.

Όπως αποσαφηνίζεται στην απόφαση της Ειδικής Επιτροπής, «σύμφωνα με την εγκεκριμένη από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μελέτη – πρόταση, με τίτλο «Αποτελεσματικότερη Διαχείριση της Κυκλοφορίας στην Κεντρική περιοχή της Χώρας κατά τη θερινή περίοδο», που συντάχθηκε από ομάδα μελετητών με εκπρόσωπό τους τον κ. Π.Παπαδάκο, η θέση περιορισμών στην ανεξέλεγκτη είσοδο οχημάτων προσδιορίστηκε με όριο τη διασταύρωση των οδών Παπαρηγοπούλου και Αρσενίου (υποπερίπτωση 5.2.1 της μελέτης), ήτοι σε σημείο περίπου 150 μέτρων μετά το σημείο της πραγματικής επιβολής της απαγόρευσης, και για τις ώρες 07.00-09.00 π.μ. μέχρι 18.30 μ.μ.. Σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, τα εφαρμοζόμενα μέτρα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων όφειλαν να ευθυγραμμίζονται με την εγκεκριμένη μελέτη, ώστε να εξυπηρετείται η προτεινόμενη αποσυμφόρηση του κεντρικού τμήματος της Χώρας Νάξου χωρίς να περιορίζεται ανεπίτρεπτα το δικαίωμα μετακίνησης των κατοίκων και χωρίς να αποκλείεται εντελώς η πρόσβαση σε κατοικημένες περιοχές χωρίς την προηγούμενη έγκριση που απαιτεί ο νόμος».

Κατά συνέπεια, «δεδομένου ότι η απόφαση που εγκρίθηκε απόσχει από την νομίμως εγκεκριμένη μελέτη τουλάχιστον κατά την ως άνω απαγόρευση και τις ώρες ισχύος αυτής, αλλά και διότι η οδός Παπαρηγοπούλου και οι οδοί άνωθεν της οδού Μέσης έχουν υποστεί μονοδρόμηση και η είσοδος των οχημάτων απαγορεύεται από την οδό Παπαρηγοπούλου προς την οδό Μέσης, διαπιστώνεται ότι οι κάτοικοι της οδού Μέσης υφίστανται ανεπίτρεπτο περιορισμό του δικαιώματος πρόσβασης στον τόπο κατοικίας τους, με την παράβαση των ανωτέρω διατάξεων που επιβάλλουν την προηγούμενη εκπόνηση και έγκριση κυκλοφοριακών μελετών, καθώς και τη δράση της διοίκησης στα πλαίσια της αρχής της νομιμότητας και της αναλογικότητας, πρέπει να γίνει δεκτός ο πρώτος λόγος της προσφυγής και να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη πράξη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και η συμπροσβαλλόμενη αυτής υπ’ αριθ. 185/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων».

Οι καταργηθείσες ρυθμίσεις

Κατόπιν της αναστολής των κυκλοφοριακών μέτρων, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, προχώρησε σε ενημέρωση των κατοίκων, σχετικά με το ποιες ρυθμίσεις καταργούνται και ποιες βρίσκονται σε ισχύ. Παράλληλα, γίνεται έκκληση προς την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να αυξηθούν τα μέτρα τροχονομίας, σε δρόμους, όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση πεζών και οχημάτων, με σκοπό την ασφάλεια όλων των διερχομένων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση καταργούνται:

Α) Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με ισχύ έως 31/08/2015 και ώρα από 20:00μ.μ. έως και 6:00π.μ.

1. Απαγόρευση της εισόδου των οχημάτων στην οδό Παπαρρηγοπούλου από τη συμβολή της με την οδό Μέσης, με τοποθέτηση ανάλογης σήμανσης και μεταλλικών κιγκλιδωμάτων σχήματος Π. Το κιγκλίδωμα που θα τοποθετηθεί να φέρει την ανάλογη σήμανση δηλ. απαγόρευση διέλευσης και υποχρεωτική πορεία στα αριστερά προς το χώρο στάθμευσης.

2. Στην οδό Παπαρρηγοπούλου, στο ύψος του εστιατορίου «Μάρω», τοποθετείται κιγκλίδωμα που θα φέρει την ανάλογη σήμανση δηλ. απαγόρευση διέλευσης και υποχρεωτική πορεία στα αριστερά.

3. Απαγόρευση της εισόδου των οχημάτων στην οδό Παπαβασιλείου από τη συμβολή της με την οδό Ιωάννη Παπαδάκη (Super market Βασαλάκη)

4. Απαγόρευση της εισόδου των οχημάτων στην οδό που αποτελεί συνέχεια της οδού Μαργαρίτη (ποτάμι – όπισθεν super market Βιδάλη) και καταλήγει στην οδό Μικρασιατών Προσφύγων, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος των οχημάτων στην οδό Παπαβασιλείου.

5. Απαγόρευση εισόδου στην Παπαβασιλείου (καθόδου) μέσω της Μικρασιατών Προσφύγων.

Β) Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με ισχύ έως 31/08/2015 και εφαρμογή καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ώρου:

1. Το τμήμα της οδού από το δρόμο που ενώνει την οδό Αγ. Αρσενίου με το ξενοδοχείο Porto Naxos να γίνει διπλής κατεύθυνσης από την οδό Αγ. Αρσενίου μέχρι το δρόμο που αποτελεί είσοδο –έξοδο για τους χώρους στάθμευσης.

2. Μονοδρόμηση του τμήματος της οδού Μαργαρίτη (Ποταμός) άνοδος, στο τμήμα του οικοπέδου ΚΤΕΛ (από τη συμβολή με το δρόμο του Αγ. Μηνά έως τη συμβολή με την οδό όπισθεν του super market Βιδάλη) καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου με ταυτόχρονη απαγόρευση διέλευσης των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 2τόνων. Η πρόταση αυτή γίνεται προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κίνηση στον κόμβο έναντι του Κλειστού Γυμναστηρίου, αφού υπάρχει η δυνατότητα διαφυγής από τις δύο άλλες οδούς που καταλήγουν στον Περιφερειακό – Ελ. Βενιζέλου.

3. Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης σε όλο το μήκος της οδού Μαργαρίτη και στη συνέχεια της προς την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου (Περιφερειακός).

4. Απαγόρευση της στάθμευσης σε όλο το μήκος και από τις δύο πλευρές της οδού Αρ. Πρωτοπαδάκη (από την Πλατεία Πρωτοδικείου έως το ξενοδοχείο Αστέρια), προκείμενου να διευκολύνεται η ασφαλής διέλευση των πεζών αλλά και για την καλύτερη διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας τις ώρες αιχμής, με ταυτόχρονη τοποθέτηση ελαστικών κυλίνδρων (κολονάκια) για τη δημιουργία ζώνης διέλευσης πεζών κυμαινόμενου πλάτους, στην αριστερή πλευρά του οδοστρώματος.

5. Απαγόρευση της στάθμευσης σε όλο το μήκος και από τις δύο πλευρές της οδού Παπαρρηγοπούλου από την Πλατεία Πρωτοδικείου έως την συμβολή της με τον οδό Ανδρέα Παπανδρέου.

6. Αμφιδρόμηση της οδού Αγ. Αρσενίου από τη συμβολή της με την οδό που καταλήγει στο ξενοδοχείο Porto Naxos καθώς επίσης και της κάθετης σε αυτήν οδό (ποτάμι) που καταλήγει στην παραλία του Αγ. Γεωργίου έως και το τμήμα της οδού Αρ. Πρωτοπαπαδάκη από το τέλος της (ποτάμι) έως τη συμβολή με την οδό Κινιδάρου.